حکومت طالبان به مقامهای دولت پیشین در افغانستان «کارت مصونیت» میدهد
مقامهای دولت پیشین در مراسم بازگشت گلبدین حکمتیار در ارگ
اداره موسوم به «کمیسیون تماس با شخصیتها» که طالبان برای دعوت از چهرهها و مقامهای دولت پیشین تشکیل داده اعلام کرده که به افراد بازگشته به کشور «کارت مصونیت» میدهد.
دفتر معاون سیاسی نخستوزیر طالبان گفته است میخواهند «شرایط زندگی مطمئن» برای این افراد را در داخل کشور فراهم کند.
در خبرنامهای که این اداره امروز (۸ سنبله/شهریور) منتشر کرده، آمده است: «کارتهای مصئونیت به شماری از اعضای ولسی جرگه (مجلس نمایندگان)، ژنرالان و شخصیتهای علمی اداره پیشین مقیم کشور، از سوی کمیسیون تماس با شخصیتهای افغان توزیع گردید.»
خبر نامه میافزاید: «علاوه بر چهرههای سیاسی که از خارج از کشور میآیند، چهرههای سیاسی سابق باقیمانده در کشور نیز میتوانند این کارتها را دریافت کنند.»
حامد کرزی، رئیسجمهور پیشین، عبدالله عبدالله، رئیس پیشین شورای مصالحه و گلبدین حکمتیار، رهبر حزب اسلامی افغانستان از مهمترین چهرههای سیاسی پیشین هستند که پس از بازگشت طالبان به قدرت همچنان در کابل ماندهاند.
محمداشرف غنی، رئيس جمهور پیشین در امارت متحده عربی و سرور دانش، معاون او در نیوزیلند پناهنده شدهاند و امرالله صالح، معاون اول آقای غنی هم گفته شده که در تاجیکستان بهسر میبرد.
پیشتر مسئولان این کمیسیون از بازگشت «چند صد نفر» از مقامها و مسئولان دولت پیشین به کابل خبر دادند، با آنهم چهرههای عمده سیاسی هنوز در خارج به سر میبرند.
الله گل مجاهد نیز به کابل بازگشت
شماری از مقامهای کلیدی پیشین در ترکیه بهسر میبرند.
این در حالی است که هفته گذشته دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان، (یوناما)، در گزارشی گفت صدها مورد انتقامجویی طالبان علیه ماموران امنیتی دولت سابق این کشور را مستند کرده است.
در این گزارش سازمان ملل آمده که طالبان دستکم ۲۱۸ تن از پرسنل نظامی و کارمندان دولت پیشین این کشور را باوجود اعلام عفو عمومی به قتل رساندهاند.
براساس این گزارش، حدود ۶۰۰ نفر دیگر با شکنجه و دستگیری خودسرانه مواجه شده یا ناپدید شدهاند.
اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان در گفتوگو با بیبیسی این گزارش را «تبلیغاتی» خواند و گفت این «اتهامات» را رد میکند.
«کمیسیون تماس» طالبان چیست؟
سال گذشته حکومت طالبان اعلام کرد کمیسیونی را به منظور تامین ارتباطات با «شخصیتهای افغان» و ترغیب آنها برای بازگشت به ریاست شهابالدین دلاور، وزیر معادن و پترولیم ایجاد کرده است.
اعضای این کمیسیون شماری از اعضای کابینه و مقامهای طالبان از جمله امیرخان متقی، وزیر خارجه، خیرالله خیرخواه، وزیر فرهنگ، عبدالحق وثیق، رییس استخبارات، محمد خالد حنفی، وزیر امر به معروف و فصیحالدین، رئیس ستاد ارتش طالبان، و محمد انس حقانی، برادر سراجالدین حقانی، وزیر داخله اعلام شدند.
از زمان ایجاد این کمیسیون شماری از مقامهای پیشین از جمله فاروق وردک و امانالله غالب، رئیس پیشین شرکت برق «برشنا» به کابل بازگشت.
طاهر زهیر، وزیر پیشین اطلاعات و فرهنگ و والی بامیان در ۲۴ ثور/اردیبهشت تیز در یک کنفرانس مطبوعاتی در سمنگان اعلام کرد که به طالبان پیوسته است. او حدود ۲۰ ماه در داخل کشور به طور مخفی به سر برده بود.
طاهر زهیر، وزیر پیشین اشرفغنی در میان مقامهای طالبان در سمنگان
سخنگویان حکومت طالبان مشخص نکردهاند با چه اشخاصی تماس گرفتهاند و اینکه چه کسانی جواب مثبت یا منفی دادهاند.
شماری از مسئولان پیشین حکومتی که با روی کار آمدن طالبان به قدرت از افغانستان فرار کردهاند، در کشورهایی مثل ایران، ترکیه، آلبانی و شمار دیگر از کشورها در بیسرنوشتی بهسر میبرند.
پس از ایجاد این کمیسیون انعام الله سمنگانی از سخنگویان طالبان به بیبیسی گفته بود به این شخصیتها «ضمانتهای امنیتی» داده میشود و کسی حق ندارد از آنان به طور مستقیم در دادگاه شکایت کند. او گفت اگر شکایتی علیه آنان وجود داشته باشد، کمیسیون موظف است تا پرونده را پیگیری کند. به گفته او این دستورالعمل از طرف رهبری طالبان تایید شده است.