دانشگاه سرشناس آمریکایی سهمیه پذیرشی که به «امتیاز برای سفیدپوستان و پولدارها» شهرت داشت حذف کرد
دانشگاه خصوصی ویسلن آمریکا که از دانشگاههای ممتاز این کشور است اعلام کرده سهمیه پذیرشی که تاکنون برای متقاضیانی که والدین آنها به دانشگاه کمک مالی کرده بودند و یا فارغ التحصیل این دانشگاه بودهاند، امتیاز قائل میشد. را حذف خواهد کرد.
این دانشگاه که در ایالت کانتیکت واقع شده اعلام کرده «مهم است» که به آنچه «پذیرش موروثی» است و از دیرباز به عنوان «امتیازی برای سفیدپوستان و پولدارها» از آن انتقاد شده، پایان دهیم.
این دانشگاه در تصمیم خود به رای اخیر دیوان عالی آمریکا هم اشاره کرده و گفته همسو با عالیترین نهاد قضایی آمریکا، میخواهد متغیر نژاد را از متغیرهای پذیرش دانشگاهی حذف کند.
اکثریت آمریکاییها با «پذیرش موروثی» در دانشگاهها مخالفند اما این یک یک روش مرسوم در دانشگاههای آمریکاست که مطابق آن فرزندان کسانی که فارغالتحصیل همان دانشگاه هستند و یا والدین آنها کمک مالی قابل توجهی به ان دانشگاه کردهاند، به هنگام درخواست پذیرش مورد توجه قرار میگیرند.
موافقان این روش میگویند چنین امتیازی موجب جذب کمکهای مالی به دانشگاهها میشود و همزمان ارتباط میان دانشگاه و جامعه فارغالتحصیلان خود را پویا میکند.
به این ترتیب دانشگاه وسلین هم به جمع دانشگاههایی در آمریکا میپیوندد که «مرتبط بودن با دانشگاه» را دیگر امتیازی برای متقاضیان در نظر نمیگیرند. دانشگاه جان هاپکینز که در رشتههای پزشکی سرشناس است و موسسه تکنولوژی ماساچوست – امآیتی – که از شناختهشدهترین دانشگاههای مهندسی و فناوری جهان است هم این امتیاز را پیشتر لغو کرده بودند.
روز چهارشنبه – ۱۹ ژوئیه – مایکل راث، رئیس دانشگاه خصوصی وسلین همزمان با اعلام این تصمیم گفت «پیوند متقاضی با یک فارغ التحصیل وسلین شاخص کوچکی برای تشخیص توانایی متقاضی برای موفقیت در تحصیلات عالی است».
او در ادامه گفت به همین دلیل در نظر گرفتن چنین شاخصی موجب بروز خطای «غفلت» در روند پذیرش دانشگاه ما شده است.
آقای راث همچنین گفته این دانشگاه به روابط قوی و قدیمی میان خود و جامعه دانشآموختگان این دانشگاه ادامه خواهد داد روابطی که او گفته «چند نسل است که ادامه دارد» اما از این پس اجازه نخواهد داد این پیوند «دستاندازی» بر سر راه پذیرش متقاضیان شود.
ماه گذشته دیوان عالی آمریکا طی تصمیمی که تاریخی توصیف شد سیاستهای در نظر گرفتن سهمیه نژادی برای پذیرش دانشجویان در دانشگاههای این کشور را مغایر قانون اساسی تشخیص داد.
این تصمیم دیوان عالی آمریکا که روز پنجشنبه – ۲۹ ژوئن، ۸ تیر – اعلام شد، میتواند به پروتکلهایی پایان دهد که از آن تحت عنوان قانون «تبعیض مثبت» یاد میشود و طی ۵۰ سال گذشته در بسیاری از دانشگاههای آمریکا به اجرا در آمده است.
این سهمیه همیشه یکی از مناقشه برانگیزترین قوانین آموزشی در آمریکا بوده است.
مطابق این سیاستها که از دهه ۶۰ میلادی در آمریکا مطرح و به اجرا گذاشته شده بود، دانشگاهها بخشی از سهمیه پذیرش دانشجو خود را به اقلیتهای نژادی اختصاص میدادند.
در آن زمان، هدف از درنظر گرفتن این سهمیه، برطرف کردن فاصله طبقاتی و طبقه اجتماعی و اقتصادی بود که موجب شده بود دانشآموزان سیاهپوست شانس بسیار کمی برای دسترسی به تحصیلات عالی پیدا کنند.
برای مثال در حالی که جامعه سیاهپوستان حدود ۱۲-۱۳ درصد جمعیت آمریکا را تشکیل میدهد، تنها حدود ۲ درصد از دانشجویان و فارغالتحصیلان به این جامعه نژادی در ایالات متحده تعلق داشت.
دلیل دیگر، نژادپرستی نظامیافته در قوانین و سیستم حکمرانی جامعه آمریکا بود که به طور بالقوه سیاهپوستان و دیگر اقلیتهای نژادی مانند لاتین تبارها و مهاجران رنگینپوست را در سطوح پایینتر اقتصادی و کیفیت نازلتری از آموزش نگه میداشت.
بر همین اساس، این سیاستها در دهه ۷۰ میلادی با هدف ایجاد فرصت برابر برای اقشار مختلف جامعه آمریکا تهیه و در ۵۰ سال گذشته به اجرا گذاشته بود.
با این حال، دیوان عالی آمریکا، که اکنون اکثریت آن با قضات محافظهکار است، روز پنجشنبه در حکم خود تاکید کرد که مطابق قانون اساسی آمریکا نژاد نمیتواند در ارجح دانستن کسی بر دیگری عامل تعیینکننده لحاظ شود.