درخواست نمایندگان آمریکا از جو بایدن برای حل موضوع انتقال محموله نفتکش توقیف شده ایران
بندر هوستون-عکس از آرشیو
نمایندگان دو حزب اصلی در آمریکا-جمهوریخواه و دموکرات- از جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده و دولت او خواستهاند که سریعا درباره حل موضوع انتقال محموله نفت نفتکش توقیف شده ایرانی که در تگزاس پهلو گرفته اقدام کند.
این موضوع چند ماه است که حل نشده باقی مانده است.
نفتکش «سوئز راجان» از سیام ماه مه در گالوستون-هشتاد کیلومتری هوستون- متوقف شده؛ آمریکا این نفتکش را در جریان عملیات اجرای تحریمها توقیف کرده است.
شرکتهای کشتیرانی نگرانند که تخلیه بار این نفتکش باعث اجتناب خریداران نفت در سفرهای آینده آنها شود.
البته بخشی از وقفه در تخلیه این محموله نفتی ممکن است به دلیل نگرانی از پاسخ احتمالی ایران باشد؛ ماه پیش یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران تهدید کرده بود که ایران از هر شرکت نفتی که این محموله را تخلیه کند، انتقام خواهد گرفت.
سناتورهای آمریکایی از جمله جونی ارنست- جمهوریخواه -و ریچارد بلومنتال- دموکرات – به همراه سایر نمایندگان در سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به جو بایدن و سایر مقامهای ارشد دولتی گفتهاند اجرای تحریمهای نفتی با وجود ترس شرکتها و شهروندان آمریکایی از اقدامات تلافیجویانه ایران، کاری عبث خواهد بود.
آنها در نامه خود که به رویت خبرگزاری رویترز رسیده، گفتهاند که دولت آمریکا باید به صراحت اعلام کند که ایران و سایر سازمانهای «تروریستی» نمیتوانند مانع دولت این کشور در اجرای عملیات «قانونی» شوند.
امضاکنندگان این نامه همچنین از دولت جو بایدن خواستهاند درباره پیشرفت موضوع انتقال نفت از این نفتکش به آمریکا اطلاع رسانی کند.
کاخ سفید هنوز در این باره اظهار نظر نکرده است.
سناتورهای آمریکایی حجم محموله نفتی ایرانی را ۸۰۰ هزار بشکه- معادل ۵۶ میلیون دلار- برآورد کردهاند.
این پول میتواند در صندوق قربانیان تروریسم در آمریکا برای جبران خسارت مورد استفاده قرار گیرد؛ یک مسئول این صندوق میگوید دارایی کافی برای دور بعدی پرداخت به نزدیک به ۱۶ هزار آمریکایی وجود ندارد.
این نامه در حالی نوشته شده که واشنگتن و تهران اخیرا به طور «غیرمستقیم» به توافقی درباره آزادسازی داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی و آزادی ۵ شهروند آمریکایی دست یافتهاند.
وزارت خارجه ایران تائیده کرده تهران و واشنگتن درباره این دو موضوع «از طریق واسطه» به توافق رسیدهاند.
البته ایران گفته تا زمانی که پول در دسترس این کشور قرار نگیرد، زندانیان ایرانی-آمریکایی آزاد نخواهند شد.
سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی سه نفر از این پنج زندانی هستند. کاخسفید گفته است که «دو نفر» از زندانیان تبعه این کشور خواستهاند که هویت آنها فعلا علنی نشود.
بعضی گزارشها حاکی از آن است که داراییهای ایران به بانکی در قطر منتقل خواهد شد؛ هر چند بعضی منابع آن را رد کردهاند.
موضوع آزادسازی منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی از زمان خروج آمریکا از برجام سالها بود که بر روابط دو کشور سایه انداخته بود و گفته شده بود جمهوری اسلامی اقدامات حقوقی برای طرح شکایت در مجامع بینالمللی را هم در این زمینه آغاز کرده بود.