درخواست کمک اسلام آباد از رهبر طالبان برای مهار طالبان پاکستانی
مراسم شمعافروزی به یاد قربانیان حمله به مسجد خط پلیس پیشاور که دستکم ۱۰۰ نفر عمدتا از نیروهای پلیس جان باختند و حدود ۱۵۰ نفر زخمی شدند
اسلام آباد از رهبر مخفی طالبان افغانستان میخواهد که در مهار شبهنظامیان طالبان پاکستانی این کشور را کمک کند. به گفته مقامهای پاکستانی این درخواست پس از انفجار هفته گذشته در مسجدی در پیشاور مطرح شده که شمار زیادی از افراد پلیس کشته شدند.
فیصل کریم کندی، دستیار ویژه شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان، روز شنبه (۱۵ بهمن/دلو) گفت هیاتهایی به تهران و کابل فرستاده خواهند شد «تا از آنها خواسته شود که در مورد عدم استفاده از خاکشان از سوی تروریستها علیه پاکستان، اطمینان دهند.»
«تحریک طالبان پاکستان» (تیتیپی) در بیانیه کوتاهی دست داشتن در آن حمله را رد کرد اما به طور گستردهای در پاکستان حمله مهاجم انتحاری روز دوشنبه در مسجد منطقه موسوم به «خط پلیس» به این گروه شبهنظامی نسبت داده شده است.
از زمان بازگشت طالبان به قدرت در کابل در اگوست ۲۰۲۱، پاکستان شاهد افزایش چشمگیر حملات طالبان پاکستانی در مناطق هم مرز با افغانستان بوده است، در این مناطق کوهستانی، جنگجویان «تیتیپی» با استفاده از تاکتیک حمله و گریز، شماری از سربازان ارتش پاکستان را کشتهاند و به حملات و گروگانگیری در شهرهای این کشور دست زدهاند.
بیشتر قربانیان از نیروهای پلیس بودند
مسئولان امنیتی پاکستان یک «شاخه خطرناک» وابسته به طالبان پاکستان را مسئول انفجار روز دوشنبه در پیشاور میدانند که در آن دستکم ۱۰۰ نفر در داخل یک مقر مستحکم پلیس کشته شدند.
طالبان پاکستانی ریشه و آرمانهای مشترک با طالبان افغان به رهبری هیبت الله آخوندزاده دارد که در شهر جنوبی قندهار دور از انظار عمومی فرمان صادر میکند.
یک مقام ارشد پلیس پاکستان در ایالت خیبر پختونخوا نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است هیاتی که عازم کابل است «با مقامهای ارشد [حکومت طالبان] گفتگو خواهد کرد».
او که نخواست نامش فاش شود، گفت: «وقتی میگوییم مقام بالا، یعنی… هیبت الله آخوندزاده، رهبر طالبان افغانستان».
تهران و طالبان در کابل در این مورد تاکنون واکنشی نشان نداشتهاند اما دو روز پس از حمله مرگبار در پیشاور، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان گفت پاکستان باید در این زمینه تحقیقات جامعی انجام دهد و انگشت اتهام را به سمت افغانستان دراز نکند.
او در یک سخنرانی در کابل با اشاره به این حمله گفت: «این منطقه با جنگ و باروت و انفجار آشنا هستند. امکان ندارد که یک واسکت [جلیقه انتحاری] یا بشکه بمب این همه تخریب در پی داشته باشد… در بیست سال گذشته، چنین جلیقهای ندیدیم که سقف مسجد را بردارد و این همه کشته در پی داشته باشد.»
حملات خونین طالبان پاکستانی پیش از این نیز رخ داده است، در سال ۲۰۱۴ پس از یک حمله خونین به یک مرکز آموزشی کودکان نیروهای ارتش پاکستان در همین ایالت خیبر پختونخواه، با حمله انتقام جویانه ارتش پاکستان روبرو شدند که صدها تن از شبهنظامیان کشته شدند یا به افغانستان گریختند.
سال گذشته، گفتگوهای صلح میان اسلامآباد و تحریک طالبان پاکستان با میانجیگری سراج الدین حقانی، وزیر داخله طالبان صورت گرفت که به آتش بس موقتی انجامید و پس از پایان تاریخ آن، حملات این گروه از سر گرفته شده است.
حمله در یک محله امنیتی پیشاور رخ داد