درگیریهای سودان؛ فرمانده شبهنظامیان میگوید بدون آتشبس کامل گفتگویی در کار نیست
ژنرال دقلو میگوید در سه روزی که قرار بوده آتشبس برقرار شود نیروهای او زیر بمباران شدید بودهاند
ژنرال محمد حمدان دقلو – فرمانده شبهنظامیان نیروی واکنش سریع سودان – که مقابل ارتش این کشور و ژنرال عبدالفتاح برهان قرار گرفته به بیبیسی گفته تا زمانی که آتش بس کامل برقرار نشود مذاکرهای در کار نخواهد بود.
ژنرال دقلو که به نام فرمانده حمیدتی هم شهرت یافته میگوید در جریان ۳ روز آتش بسی که اعلام شده نیروهای او زیر بمباران «بیوقفه» قرار گرفتهاند.
او گفته: «ما نمیخواهیم سودان نابود شود» و همزمان ژنرال عبدافتاح برهان را به تخریب و ادامه خشونتها متهم کرده است.
این در حالی است که ژنرال برهان پیشتر از آمادگی خود برای گفتگوی رو در رو با ژنرال دقلو در سودان جنوبی خبر داده بود.
ژنرال حمیدتی در گفتگویی تلفنی به بیبیسی گفت او هم از مذاکره استقبال میکند اما ابتدا آتشبس باید به طور کامل به اجرا در آید: «اول حملات خصومتآمیز متوقف شود و بعد مذاکره خواهیم کرد».
روز گذشته – پنجشنبه – همزمان بر برقراری آتشبس نسبی و شکننده در خارطوم، آمریکا و بریتانیا و همچنین نیروهای سازمان ملل به سرعت مشغول تخلیه نیروها و اتباع خود از پایتخت سودان شدند.
ژنرال حمیدتی مدعی شده که هیچ مشکل شخصی با ژنرال برهان ندارد، اما او را یک «خیانتکار» میداند چرا که افراد نزدیک و از حلقه یاران عمر البشیر (رئیس جمهور برکنار شده) را وارد دولت انتقالی فعلی کرده است.
ارتش سودان تحت رهبری ژنرال برهان و نیروهای واکنش سریع سودان، تحت فرماندهی ژنرال دقلو (حمیدتی)، در سال ۲۰۱۹ و پس از اعتراضات سراسری مردم این کشور، برای ساقط کردن دولت بشار اسد همراه معترضان شدند.
روز جمعه بسیاری از ساکنان خارطوم با استفاده از آتشبس نسبی، پایتخت را ترک کردند
تقریبا دو هفته نبرد میان ارتش و گروه شبهنظامی رقیب – آراساف – صدها کشته به جا گذاشته است.
سودان جنوبی پیشنهاد میزبانی گفتگوهای صلح را داده است و ارتش پذیرفته نمایندگانی را به این مذاکرات اعزام کند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفت واشنگتن برای تمدید آتشبس «به شدت فعال» است و افزود که هرچند این طرح کامل نیست اما خشونت را کاهش میدهد.
اما کارین ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، بعدا گفت که وضعیت میتواند هرلحظه بدتر شود.
دست کم ۵۱۲ نفر در این نبردها کشته و تقریبا ۴۲۰۰ نفر مجروح شدهاند، هرچند شمار کشتهها ممکن است خیلی بیشتر باشد.
سازمان جهانی بهداشت (دبلیواچاو) گفته به دلیل شیوع بیماریها و فقدان خدمات انتظار دارد شاهد مرگ «شمار خیلی بیشتری» از مردم باشد.
مقامهای بهداشتی میگویند که بیشتر بیمارستانهای واقع در نواحی درگیری خدمات ارایه نمیکنند و بیش از ۶۰ درصد مراکز بهداشتی در خارطوم غیرفعال هستند.
ارتش در بیانیهای که رویترز آن را نقل کرده گفت که کنترل بیشتر مناطق سودان را در اختیار گرفته اما «وضعیت در برخی بخشهای پایتخت کمی پیچیده است.»
بیبیسی امکان تایید ادعاهای ارتش را ندارد.
کشورهای خارجی از جمله بریتانیا شهروندان خود را ترغیب کردهاند در اولین فرصت ممکن این کشور را ترک کنند.
سخنگوی کاخسفید هم عصر پنجشنبه آمریکاییها را ترغیب کرد ظرف ۲۴ آینده سودان را ترک کنند.
عملیات تخلیه ادامه دارد، اما بسیاری از شهروندان خارجی قادر به ترک این کشور نیستند. برخی برای رسیدن به باند فرودگاهی که تخلیه از آنجا انجام میشود در تقلا هستند.
مردم محلی همچنان درحال فرار از خارطورم – پایتخت – هستند، شهری که پیدا کردن غذا، آب و سوخت در آن دشوار است.
نبردها روز ۱۵ آوریل با حمله شبهنظامیان موسوم به نیروهای واکنش سریع به مراکز ارتش سودان آغاز شد و عمدتا در خارطوم، پایتخت، و منطقه دارفور ادامه داشته است.
فرماندهی شبهنظامیان را محمد حمدان دقلو در دست دارد و فرماندهی ارتش با ژنرال عبدالفتاح البرهان است که درحال حاضر رهبر واقعی سودان محسوب میشود.
این گروه شبهنظامی در جریان جنگ دارفور توسط دولت عمرالبشیر، رئیس جمهور سابق سودان، به منظور حمایت از نیروهای دولتی در جنگ با شورشیان محلی تشکیل شد.
با توجه به سابقه جنگهای داخلی در سودان، شورش این گروه علیه ارتش باعث این نگرانی شده که ممکن است این کشور بار دیگر به جنگ داخلی گسترده کشانده شود.