دورخیز راست افراطی برای کسب قدرت در اسرائیل
آقای بن گویر که پیشتر در مواردی خواهان اخراج فلسطینیهای مخالف اسرائیل، حتی نمایندگان عرب کنست شده بود، میخواهد در دولت جدید، وزیر امنیت عمومی شود.
مردم اسرائیل سهشنبه برای شرکت در انتخابات زودهنگام پارلمانی راهی حوزههای رایگیری میشوند.
این پنجمین حضور اسرائیلیها در پای صندوقهای رای در حدود چهار سال گذشته است و بسیاری از رایدهندگان نگران ثبات و کارآمدی دولت به خاطر انتخابات پی در پی هستند.
انتخابات بیستوپنجمین دوره کنست، پارلمان اسرائیل، سه سال زودتر از موعد و به خاطر از اکثریت افتادن دولت ائتلافی نفتالی بنت در آوریل امسال برگزار میشود.
نتیجه این رخداد انحلال کنست و جایگزینی یائیر لاپید به عنوان نخست وزیر بود.
بازگشت نتانیاهو؟
سیونه حزب کوچک و بزرگ در انتخابات اسرائیل حضور دارند و برای ورود به کنست تلاش میکنند.
بر اساس قوانین اسرائیل، هر حزبی که بتواند دستکم ۳.۲۵ درصد از آرا را کسب کند، وارد کنست خواهد شد.
بر اساس نظرسنجیها، انتخابات امسال به صحنه رویارویی دو نفر تبدیل شده است: بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسبق و یاییر لاپید نخست کنونی
آخرین نظرسنجیهای رسانههای اسرائیل که جمعه گذشته منتشر شدند، بیانگر پیشتازی حزب لیکود به رهبری آقای نتانیاهو هستند.
بر اساس برآورد بیشتر نظرسنجیها، سی کرسی کنست در اختیار لیکود قرار خواهد گرفت.
از سوی دیگر با احتساب آرای متحدان سیاسی لیکود مانند احزاب راست افراطی، آقای نتانیاهو ۶۰ کرسی کنست را در اختیار خواهد گرفت.
مجلس اسرائیل ۱۲۰ کرسی دارد و هر حزب یا دسته بندی سیاسی که ۶۱ کرسی را در اختیار داشته باشد، اکثریت را در اختیار دارد.
بنابراین اگر نظرسنجی ها درست باشند، آقای نتانیاهو اکثریت لازم را برای تشکیل دولت در اختیار نخواهد داشت.
حزب یشعتید به رهبری یائیر لاپید نخست وزیر در نظرسنجی ها در رتبه دوم است و به ۲۷ کرسی دست پیدا خواهد کرد.
همچنین سهم این حزب و احزاب متحدش در پارلمان ۵۶ کرسی خواهد بود.
نکته مهم در این انتخابات قدرت گرفتن احزاب راست افراطی است.
نظرسنجیها نشان میدهند که گروه موسوم به صهیونیستهای مذهبی که به طور بالقوه متحد آقای نتانیاهو خواهد بود، می تواند با کسب ۱۵ کرسی به عنوان سومین حزب وارد کنست شود.
از سوی دیگر حزب اتحاد ملی به رهبری بنی گانتز، وزیر دفاع میانهرو اسرائیل هم میتواند با کسب ده کرسی در رده چهارم قرار بگیرد.
به گفته تحلیلگران در صورتی که ائتلاف آقای نتانیاهو بتواند به دست کم ۶۱ کرسی دست پیدا کند، میتواند بار دیگر راهی نخست وزیری شود.
در غیر این صورت باید در پی ترغیب نمایندگان احزاب دیگر برای پیوستن به ائتلافش باشد.
منتقدان آقای نتانیاهو میگویند آقای نتانیاهو سعی خواهد کرد با بازگشت به نخست وزیری راه را برای توقف رسیدگی قضایی به اتهاماتش هموار کند.
در این حال، در صورتی که ائتلافی شکل نگیرد آقای لاپید برای جذب بعضی از احزاب راستگرا و همین طور نمایندگان عرب تلاش خواهد کرد.
در صورت موفقیتآمیز نبودن این تلاشها، اسرائیل باید برای برگزاری انتخابات تازه آماده شود.
موضوعات تاثیرگذار در انتخابات
در حالی که نظرسنجیها بیانگر رقابت بسیار نزدیک رقبای اصلی در انتخابات است، بسیاری از رای دهندگان نگران ثبات سیاسی کشور هستند.
در حالی که نظرسنجیها بیانگر رقابت بسیار نزدیک رقبای اصلی در انتخابات است، بسیاری از رای دهندگان نگران ثبات سیاسی کشور هستند.
به گفته الیاو بروئر، تحلیلگر روزنامه جروزالم پست، «از مهم ترین موضوعها برای رای دهندگان برقراری ثبات و پایان دادن به هرج و مرج سیاسی است.»
از سوی دیگر، زمانی که در ماه ژوئن صحبت از برگزاری انتخابات زود هنگام در اسرائیل شد، افزایش قیمت ها و تورم موضوع اصلی بحثهای انتخاباتی بود.
اما در هفتههای گذشته با افزایش حملات فلسطینی ها علیه اسرائیلی ها بحث امنیت به موضوع کلیدی انتخابات تبدیل شده است.
در آخرین مورد، یک فلسطینی در نزدیکی اریحا در کرانه باختری با خودرو به نظامیان اسرائیلی حمله کرد و پنج سرباز را روانه بیمارستان کرده است.
تشدید این تنشها در ماه های گذشته، مقبولیت افرادی مانند ایتمار بن گویر، از رهبران جریان صهیونیسم مذهبی را افزایش داده است
آقای بن گویر که پیشتر در مواردی خواهان اخراج فلسطینیهای مخالف اسرائیل، حتی نمایندگان عرب کنست شده بود، میخواهد در دولت جدید، وزیر امنیت عمومی شود.
الیاو بروئر، تحلیلگر روزنامه جروزالم پست یکی از دلایل قدرت گرفتن احزاب راست افراطی را حضور نمایندگان عرب در دولت ائتلافی کنونی عنوان میکند.
آقای بروئر گفت: «در یک سال و نیم گذشته اولین بار شاهد حضور یک حزب عرب اسرائیلی در دولت بودیم. یهودی های تندرو در اسرائیل به امنیت حساسیت دارند و مدعی شدند که حضور اعراب در دولت امنیت را تضعیف می کند. با افزایش خشونت ها آنها مدعی شدند که این دولت در حفظ امنیت ضعیف عمل کرده است.»
رای گیری در اسرائیل از ساعت ۷ صبح شروع میشود و ده شب پایان میپذیرد.
ناظران امیدوارند با بسته شدن حوزههای رای گیری، نتیجه این انتخابات هر چه زودتر مشخص شود.