دیدار وزیر راستگرای افراطی اسرائیل از «حرم شریف»؛ عربستان و امارات محکوم کردند
ایتامور بن-گویر (چپ) وزیر امنیت ملی در کابینه بنیامین نتانیاهو است که هفته پیش روی کار آمد
فلسطینیها و چندین کشور عربی دیدار وزیر امنیت ملی اسرائیل از «حرم شریف» در بیتالمقدس را که یکی از مهمترین و حساسترین مکانهای مقدس مذهبی در دنیاست، محکوم کردند.
ایتامور بن-گویر، وزیر کابینه جدید اسرائیل و سیاستمدار راستگرای افراطی تحت تدابیر شدید امنیتی وارد این مکان مقدس شد که یهودیان آن را به عنوان «کوه معبد» میشناسند.
این مکان که برای مسلمانان، یهودیان و مسیحیان مقدس است در شهر قدیم بیتالمقدس واقع شده و مسجد الاقصی و قبهالصخره در آن قرار دارند.
با روی کار آمدن دولت راستگرای اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو تنش میان فلسطینیان و اسرائیلیها بالا گرفته و دیدار آقای بن-گویر از مجموعه حرم شریف -که همواره مورد مناقشه دو طرف بوده- این حساسیتها را دوچندان کرده است.
این اولین اقدام عمومی وزیر امنیت ملی اسرائیل از زمان به قدرت رسیدن دولت جدید است که هفته پیش روی کار آمد.
مقامهای فلسطینی این اقدام آقای بن-گویر را «تحریکآمیز» خواندهاند و دولت اردن که تولیت این مکان مقدس را بر عهده دارد، آن را «یورش» به مسجد الاقصی «به شدیدترین شکل ممکن» توصیف کرده است.
عربستان و امارات متحده عربی هم دیدار وزیر امنیت ملی اسرائیل از مجموعه حرم شریف را محکوم کردند. بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل قرار است هفته آینده در اولین سفر خارجی خود بعد از آغاز دوره جدید نخست وزیری هفته آینده به امارات سفر کند.
سخنگوی کاخ سفید هم خواهان حفظ وضع موجود در مکانهای مقدس شهر بیتالمقدس شد و گفت «هر گونه اقدام یکجانبه که وضع موجود را به خطر بیندازد غیر قابل قبول است.»
وزیر امنیت ملی اسرائیل تحت تدابیر شدید امنیتی وارد حرم شریف شد
یکی از سخنگویان جنبش فلسطینی حماس -که کنترل نوار غزه را به دست دارد- اقدام آقای بن-گویر را «مجرمانه» خوانده و به خبرگزاری فرانسه گفته است که این مکان «فلسطینی، عربی و اسلامی باقی خواهد ماند».
در حال حاضر تنها مسلمانان اجازه دارند در مجموعه حرم شریف عبادت کنند اما ایتامور بن-گویر، رهبر حزب «قدرت یهودی» که به مواضع سرسختش علیه فلسطینیها مشهور است، همواره خواهان آن بوده که یهودیان هم اجازه عبادت در این مکان را داشته باشند.
او همزمان با این دیدار در توییتی نوشت «کوه معبد به روی همه باز است و اگر حماس فکر میکند با تهدید من میتواند مرا منصرف کند، باید بداند که زمانه عوض شده است. یک دولت در بیتالمقدس روی کار آمده!»
در ماه مه سال ۲۰۲۱ درگیریهای خشونتآمیزی در مسجدالاقصی رخ داد که به پرتاب راکتهای حماس به سوی بیتالمقدس و نبردی ۱۱ روزه با اسرائیل منجر شد.
دیدار آریل شارون، رهبر حزب مخالف دولت در سال ۲۰۰۰ از این مکان مقدس هم باعث خشم فلسطینیها و آغاز «انتفاضه دوم» شد.
کشته شدن نوجوان ۱۵ ساله فلسطینی
همزمان با این تحولات مقامهای مناطق اشغالی در کرانه باختری گفتهاند که نیروهای اسرائیلی در بیتاللحم یک نوجوان فلسطینی رابه ضرب گلوله کشتهاند.
به گفته این مقامها عصام شاکر عیاد ۱۵ ساله بعد از شلیک به سینهاش کشته شده است.
ارتش اسرائیلی تیراندازی به سوی کسانی را که «کوکتل مولوتف پرتاب میکردند» تایید کرده است.
این درگیریها زمانی آغاز شد که نیروهای اسرائیلی برای تفتیش خانهها وارد اردوگاه پناهجویان دهیشه شدند.
عصام شاکر عیاد سومین نوجوان فلسطینی است که در سه روز گذشته به دست نیروهای اسرائیلی کشته شده است.
سازمان ملل پیشتر اعلام کرده بود که سال ۲۰۲۲ میلادی مرگبارترین سال در کرانه باختری بوده است.