دیدار پوتین و اردوغان؛ توافقی برای صادرات غلات برقرار نشد
روسیه میگوید تا وقتی که غرب خواستههای این کشور را فراهم نکند راه صادارت غلات را از دریای سیاه باز نخواهد کرد.
در پی ملاقات رهبران روسیه و ترکیه در سوچی روسیه، و برخلاف ابراز امیدواریهای رجب طیب اردوغان، توافق تازهای برای از سرگیری صادرات غلات اوکراین از دریای سیاه برقرار نشد.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در پی این دیدار گفته است برقراری دوباره توافق صادرات غلات از اوکراین به زودی ممکن خواهد بود اما دلیل مشخصی برای این ابراز امیدواری اعلام نکرد.
روسیه میگوید تا وقتی که غرب خواستههای این کشور را فراهم نکند راه صادارت غلات را از دریای سیاه باز نخواهد کرد.
تابستان سال گذشته روسیه توافق تسهیل صادرات غلات از اوکراین را به طور یکجانبه لغو کرد.
سازمان ملل متحد میگوید صادارت غلات از اوکراین به کاهش بحران جهانی غذا کمک قابل توجهی می کند.
بر اساس این توافق محمولههای دریایی اجازه داشتند تا از طریق دریای سیاه از بنادر اودسا،چورنوموسک و جزیره یوژنی عبور کنند.
این توافق که دو سال پیش در ژوئیه ۲۰۲۲ با میانجیگری ترکیه و حمایت سازمان ملل متحد بدست آمد، امکان انتقال هزاران تن محصول کشاورزی را از اوکراین میداد. پیش از آن روسیه راه صادرات این اقلام را از طریق دریای سیاه بسته بود.
رجب طیب اردوغان در عین حال گفته است برای برقراری صادرات غلات اوکراین از راه دریای سیاه، کییف باید موضع نرمتری اتخاذ کند.
رئیس جمهوری ترکیه گفته است انتظارات روسیه از کسی پنهان نیست و این کشور با همکاری سازمان ملل متحد در تلاش است تا مجموعه پیشنهادی تازهای را به روسیه ارائه کند.
روز پنجشنبه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد اعلام کرد مجموعه پیشنهادی تازهای را با هدف از سرگیری توافق صادرات غلات برای سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه فرستاده است.
ولادیمیر پوتین در این نشست مدعی شد که غرب مانع تامین غلات و کود شیمیایی بازار جهانی از روسیه میشود. رهبر روسیه در عین حال غرب را متهم به تقلب در این توافق کرد و گفت کشورهای ثروتمند در این توافق سهمی بیش از ۷۰ درصد داشتهاند. او تابستان گذشته هنگام لغو این توافق نیز گفته بود «بخشهایی از این توافق که در آن اجازه صادرات اقلام غذایی و کودهای روسیه داده شده بود، مورد توجه قرار نگرفته است؛ بویژه از شرایط این توافق صادرات غلات اوکراین به کشورهای فقیر بود که روسیه میگوید این شرط محقق نشده است.»
این درحالی است که صادارت مواد غذایی و کود شیمیایی از روسیه بعد از آغاز جنگ اوکراین هدف تحریم قرار نگرفته است.
خبرگزاری رویترز گزارش میدهد که سال گذشته مسکو میزان بی سابقهای گندم صادر کرده اما صادرکنندگان مواد کشاورزی از این کشور میگویند محدودیتهایی که به دلیل تحریمهای بانکی ایجاد شده موانع جدی اجرایی در پرداخت پول و بیمه محموله به بار آورده که کار صادرات را دشوار میکند.
اوکراین و روسیه هر دو از بزرگترین صادرکنندگان گندم، آفتابگردان، ذرت و جوهستند؛ پس از حمله روسیه به اوکراین در فوریه سال پیش، ناوهای دریایی مانع انتقال حدود بیست میلیون تن غلات از بنادر اوکراین شدند که باعث جهش قیمت مواد غذایی در جهان شد.
توقف صادرات غلات از اوکراین همچنین تهدیدی برای شماری از کشورهای خاورمیانه و آفریقا محسوب میشود که وابستگی زیادی به واردات این اقلام از اوکراین دارند.
آقای پوتین روز دوشنبه گفت انتظار میرود در کشورش ۱۳۰ میلیون تن غله برداشت شود که ۶۰ میلیون تن آن قابلیت صادرات را خواهد داشت. وی افزود بزودی با کمک قطر محصولات کشاورزی خود را رایگان به شش کشور آفریقایی میفرستد.