دیپلماتهای عربستان به خاطر «هشدار افزایش خطر حملات» از کابل خارج شدهاند
ساختمان «قصر ستاره» در مقر وزارت خارجه افغانستان که اکنون از سوی طالبان مدیریت میشود
یک منبع مطلع در وزارت خارجه طالبان در گفتگو با بیبیسی تایید کرده است که که دیپلماتهای سفارت عربستان سعودی «هفته گذشته» کابل را ترک کردند، اما به گفته او دیپلماتهای سفارتهای دیگر همچنان در کابل هستند.
در همین حال یک منبع دیپلماتیک و دو منبع دیگر نیز به رویترز گفتهاند که در اواخر هفته گذشته به دلیل «هشدارها در مورد افزایش خطر حملات در کابل»، دیپلماتهای عربستان سعودی به پاکستان نقل مکان کردند.
پیشتر، گزارشهایی درباره بسته شدن برخی از سفارتخانهها در رسانههای اجتماعی منتشر شده بود.
یک منبع از وزارت خارجه طالبان به بیبیسی فارسی گفت در دو سال گذشته، دیپلماتهای امارات متحده عربی در کابل مستقر نبودند.
به گفته او، سایر سفارتهای مقیم کابل در مورد کاهش یا خروج دیپلماتهای خود به وزارت خارجه طالبان «تا حال رسماً» اطلاع ندادهاند.
با آن که خبرگزاری روبترز به نقل از سه منبع «نگرانیهای امنیتی» را دلیل خروج دیپلماتهای عربستان از کابل گزارش داده است. اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان گفته است دیپلماتهای عربستان سعودی، «موقتاً و برای شرکت در یک دوره آموزشی» به کشورشان رفتهاند.
چه کسی دیپلماتها را در کابل تهدید میکند؟
عوامل تهدید احتمالی نمایندگیهای خارجی در کابل مشخص نشده است. هنوز مشخص نیست که دیپلماتهای عربستان که آیا و یا چه زمانی به کابل برخواهند گشت.
در ۲ دسامبر سال گذشته میلادی (۲۰۲۲) سفیر پاکستان در کابل از یک سوءقصد جان سالم بهدر برد و در ۱۲ دسامبر، هتل تاجران و شهروندان چینی در این شهر هدف حمله قرار گرفت.
شاخه خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) با پذیرفتن این حمله تهدید کرده است که کارزار «انتقام جویانه» خود علیه چین را «آغاز» کرده است.
در سرمقاله شماره ۳۶۹ هفته نامه النباء وابسته به داعش، در ۱۵ دسامبر آمده که حمله به تاجران چینی در کابل در پاسخ به «آزار و شکنجه» مسلمانان ایغور در استان سینکیانگ چین انجام شده است.
در ۵ سپتامبر ۲۰۲۲ نیز در نتیجه انفجار مهاجم انتحاری داعش در نزدیکی دروازه سفارت روسیه در کابل، دستکم دو کارمند این سفارت کشته و چندین شهروند افغانستان کشته و زخمی زخمی شدند.
داعش مسئولیت آن «حمله انتحاری» را برعهده گرفت.
در همین حال، ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس جمهور روسیه برای افغانستان روز گذشته (دوشنبه، ۱۷ دلو/بهمن) گفت این کشور قصد ندارد سفارت خود در کابل را ببندد.
سفارتهای کشورهای غربی، به ویژه آمریکا و بریتانیا که بزرگترین سفارتهایشان در جهان را در کابل داشتند پس از ورود طالبان به کابل در ۱۵ آگوست ۲۰۲۱، دیپلماتهای خود را به دوحه قطر منتقل کردهاند و امور افغانستان را از قطر کار میکنند.
علاوه بر سفارتهای کشورهای همسایه و روسیه و ترکیه، دفتر نمایندگی سازمان ملل در امور افغانستان و نمایندگی اتحادیه اروپا در کابل همچنان پس از روی کار آمدن طالبان فعال هستند.