رئیس موسسه آموزشی وابسته به رهبر ایران از «تحصیل برخی مقامهای طالبان» در این مرکز خبر داد
رئيس جامعه المصطفی، مرکز آموزشی تحت نظر رهبر ایران گفته است برخی از مسئولان طالبان تحصیل کرده این مرکز هستند.
به گزارش رسانههای ایران، علی عباسی، رئيس جامعهالمصطفی این موضوع را روز پنجشنبه در دیدار با علیرضا زاکانی شهردار تهران بیان کرده است.
آقای عباسی گفته است: «در کابل بیش از ۵۰ درصد دانش پژوهان … اهل تسنن هستند. بعضی از مسئولین دولت جدید افغانستان [طالبان] هم تحصیل کرده از جامعه المصطفی هستند و این امنیتی برای مجموعه ایجاد کرده است.»
رهبران طالبان عمدتا فارغ التحصیل «دارالعلوم حقانیه» در آکوره ختک در ایالت خیبر پختونخواه پاکستان هستند. رسانههای غربی به آن عنوان «دانشگاه جهاد» دادهاند و بیش از هر مدرسه دیگری در جهان، رهبران طالبان را آموزش داده است.
اما این اولینبار است که رئيس یک مرکز آموزشی وابسته به رهبر ایران چنین ادعایی را مطرح کرده است اگرچه شمار این دانشجویان و یا مقامهای طالبان دانش آموخته این مرکز را مشخص نکرده است.
به گزارش خبرگزاری شهر آقای عباسی گفته است: «جامعةالمصطفی پذیرای طلاب اهل سنت در واحدهای خود است که براساس مذاهب خود و با نگاه مقارن مشغول به تحصیل علوم دینی هستند.»
طالبان در این مورد واکنشی نداشته و وزارت تحصیلات عالی طالبان هم به سوال بیبیسی فارسی در این مورد پاسخی نداده است.
مراسم جشن پنجمین دوره فارغالتحصیلی جامعه المصطفی در کابل، سال ۱۳۹۸
علی حسینی – بیبیسی
مشخص نیست که آیا مقامهای فعلی طالبان در زمان حاکمیت نظام قبلی هم در دانشگاه جامعه المصطفی درس میخواندند یا خیر. اما با توجه به مسائل امنیتی آن زمان احتمال این موضوع خیلی کم به نظر میرسد.
البته ممکن است که در دو سال گذشته و با حاکمیت دوباره طالبان برخی از مقامهای آنها در این دانشگاه درس خوانده باشند و منظور رئیس دانشگاه جامعه المصطفی هم همین دسته از مقامها باشند.
البته در زمان نظام قبلی هم مقامهای حکومتی افغانستان در این دانشگاه ثبت نام بودند و گفته شده با «نامه وزارت» مشغول درسخواندن بودند. همچنین گفته میشود که شماری از «مولویهای اهل سنت» هم در این دانشگاه ثبت نام کرده بودند.
آنها از طریق بورسیه شامل دانشگاه جامعه المصطفی شده بودند و براساس گفتهها در مقطعی بورسیه تحصیلی به «مولویهای اهل سنت» متوقف شده بود.
در سایت شعبه کابل این دانشگاه که در سال ۱۳۹۰ ایجاد شده است، شمار دانشجویان ۴۵۰۰ نفر در مقاطع لیسانس و ماستری و ۲۵۰ استاد و کارمندان گفته شده است و ۱۲ عنوان نشریه نیز منتشر میکند.
در دسامبر ۲۰۲۰، وزارت تحصیلات عالی افغانستان گفته بود تصمیم وزارت خزانهداری آمریکا در مورد تحریم جامعه المصطفی العالمیه در مورد شاخه این سازمان در افغانستان را بررسی میکند.
صدها دانشجو در شعبات این مرکز در افغانستان در رشتههای علوم انسانی مشغول به تحصیل بودند.
اخیرا، ایران صدها طلاب افغان را از مدارس مذهبی اهل سنت در سیستان و بلوچستان از این کشور اخراج کرده است.
جامعةالمصطفی در سال ۱۳۸۶ با تلفیق دو مجموعه سازمان مدارس خارج از کشور و مرکز جهانی علوم اسلامی شکل گرفت که به گفته آقای عباسی هم اکنون دانشپژوهانی از ۱۳۰ ملیت در المصطفی مشغول به تحصیل هستند.
او افزوده که «صدها هزار نفر» به برکت تحصیل در جامعةالمصطفی با زبان فارسی آشنا شدهاند.
رياست عالي «جامعهالمصطفی العالمیه» با رهبر جمهوری اسلامی ایران است و تصويب اساسنامه، انتخاب اعضای هیات امنا، نصب و عزل رئيس جامعه بر عهده او است.
کانادا سال گذشته در تازهترین دور تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران «جامعهالمصطفی العالمیه» را نیز تحریم کرد. در بیانیه وزارت خارجه کانادا نهادی معرفی شده که «ایدئولوژی رژیم را از طریق شاخههای جهانیاش در خارج از کشور ترویج میکند».
همچنین گفته شده که شاگردان این مدرسه آموزش علوم دینی «مرتبا جذب لشکرهای خارجی نیروی قدس میشوند که شاخه عملیات برونمرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است».
سال ۱۳۹۹ نیز وزارت خزانهداری آمریکا «جامعهالمصطفی العالمیه» را تحریم و اعلام کرده بود که این نهاد در سراسر جهان شعبه دارد و به عنوان منبع جمعآوری اطلاعات برای سپاه پاسداران و زمینه جذب نیروی شبهنظامی تحت فرماندهی سپاه قدس، فراهم میکند.
واحدهای «جامعهالمصطفی العالمیه» در تهران، مشهد، اصفهان و گرگان قرار دارند و اعلام شده که این مجموعه در بیش از ۶۰ کشور دارای نمایندگی است. کالج اسلامی لندن، کالج اسلامی اندونزی و واحدهای جامعه المصطفی در لبنان، افغانستان، سوریه، پاکستان، هند، تایلند، تانزانیا، سریلانکا، غنا و بورکینافاسو از جمله واحدهای جامعه المصطفی در خارج اعلام شده است.