رای سنای آمریکا برای لغو تفويض اختیار به رئیس جمهور برای حمله نظامی به عراق

0 9



همزمان با فرارسیدن بیستمین سالگرد حمله نظامی آمریکا به عراق، روز پنجشنبه ۲۵ اسفند مجلس سنا با ۶۸ رای موافق در برابر ۲۷ رای مخالف مصوبه این مجلس که به دولت جورج دبليو بوش اختیار داد عملیات نظامی بدون پایان علیه عراق را آغاز کند، لغو کرد.

در این مصوبه تاييد حمله نظامی آمریکا در جنگ اول خلیج فارس برای بیرون راندن نیروهای عراقی از کویت نیز لغو شد.

این تصمیم مجلس سنا نشان می‌دهد که گروه کثیری از قانونگذاران هر دو حزب می‌خواهند قدرت تصمیم‌گیری در مورد اعلان جنگ و اعزام نیروهای آمریکایی به جنگ‌های خارجی را به کنگره بازگردانند. آنها معتقدند که دادن اختيار به رييس جمهوری آمریکا برای رفتن به جنگ دیگر ضرورتی ندارد و اگر اين لايحه در مصوبات کنگره باقی بماند ممکن است مورد سوء استفاده قرار بگیرد.

جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا از این اقدام مجلس سنا حمایت کرده و کاخ سفید نیز روز پنجشنبه در بیانیه‌ای گفت:«لغو این مصوبات روی عملیات فعلی ارتش آمریکا تاثیری نخواهد داشت و تاییدی بر سیاست این دولت برای حفظ مناسبات فراگیر و مستحکم با دولت عراق است.»

دادن اختیار به دولت جورج دبليو بوش برای عملیات نظامی علیه عراق که درست قبل از انتخابات میان دوره‌ای سال ۲۰۰۲ در مجلس سنا مطرح شد بسیار اختلاف برانگیز بود و بسیاری از قانونگذاران آمریکایی با چنین تصمیمی مخالف بودند.

درمباحث روز پنجشنبه مجلس سنا دیک داربین، سناتور دمکرات که در سال ۲۰۰۲ به این لايحه رای منفی داده بود گفت:«با یادآوری آن تصمیم به این نتیجه می‌رسم که یکی از مهمترین آرای من به عنوان قانونگذار بود.»

او افزود:«لغو این لایحه به این معنا نیست که ایالات متحده به یک کشور جنگ پرهیز بدل می شود. بلکه به این معناست که ایالات متحده نظامی مبتنی بر قانون اساسی خواهد بود و اصولی که برای بنیانگذاران کشور مهم بود مورد احترام قرار می‌گیرد.»

لغو نهایی این قانون مشروط به لغو آن در مجلس نمایندگان آمریکاست که هنوز برای رای گیری در مورد آن تصمیم نگرفته است. دو سال پیش که به ابتکار اکثریت دمکرات مجلس نمایندگان این موضوع به رای گذاشته شد ۴۹ نماینده جمهوریخواه به آن رای مثبت دادند ولی کوین مک کارتی، رییس فعلی فراکسیون جمهوریخواه با آن مخالفت کرد.

سناتورهای جمهوری خواه نیز در رای گیری برای لغو قانونی که اختیار اعلان جنگ و اعزام ارتش آمریکا را به ریاست جمهوری سپرده بود دچار اختلاف شدند. مخالفان لغو این قانون می‌گویند باعث تضعیف آمریکا در نگاه دشمنان خواهد شد. آنها یادآوری می‌کنند که دونالد ترامپ دقیقا با استناد به قانونی که در دوران ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش تصویب شده بود در سال ۲۰۲۰ دستور حمله پهپادی به کاروان حامل قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران را صادر کرد.

بحث در مورد افزودن متمم و یا اصلاح مصوبه روز پنجشنبه حدود دو هفته ادامه خواهد یافت و مجلس سنا در نهایت متن نهایی مصوبه خود را منتشر خواهد کرد.

کاخ سفید در بیانیه خود افزود که جو بایدن برای تنظیم یک لایجه جدید «که به شخص رئیس جمهور اختیارات محدودی برای به کارگیری نیروی نظامی در برابر تهدیدهای تروریستی مدرن خواهد داد» با کنگره همکاری می کند.

این بیانیه خاطر نشان می‌کند که هدف آقای بایدن این است که کنگره «در مورد به کارگیری قدرت نظامی با هدف حفاظت از سربازان، شهروندان و منافع آمریکا در سراسر جهان اطلاعات و شناخت کاملی داشته باشد.»

چاک شومر، رییس فراکسیون دمکرات‌ها در مجلس سنا گفت:«آمریکایی‌ها از جنگ‌های بی‌پایان در خاورمیانه خسته شده‌اند.»

او ضمن ابراز خرسندی از پیوستن شمار قابل توجهی از سناتورهای جمهوری‌خواه برای لغو این قانون، خاطر نشان کرد که در روزهای آینده سناتورهای دمکرات نیز ممکن است اصلاحیه‌هایی را پیشنهاد کنند.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.