روایت‌هایی از جمعه خونین زاهدان؛«گناه من این بود که نماز می‌خواندم»

0 9


اعتراضات

منبع تصویر، SosialMedia

  • نویسنده, شهاب میرزایی
  • شغل, بی‌بی‌سی

یک سال پیش و در هشتم مهر ماه ۱۴۰۱ پس از پایان نمازجمعه زاهدان، تعدادی از نمازگزاران در مسجد مکی در اعتراض به تجاوز به یک دختر ۱۴ ساله در چابهار به تجمع اعتراضی در برابر کلانتری ۱۶ دست زدند؛ اعتراضی که با سرکوبی خونین روبرو شد.

فعالین بلوچ یک هفته بعد از این حادثه از «احراز هویت ۹۵ نفر» از کشته شدگان خبر دادند. بعدتر حال‌وش، که خبرهای استان سیستان و بلوچستان را پوشش می‌دهد، در گزارشی شمار کشته‌شدگان را از «جمعه خونین» تا پایان سال ۱۴۰۱ در زاهدان و خاش دست‌کم « ۱۲۳ نفر» اعلام کرد که تعدادی از آن‌ها زن و کودک بودند. تعداد بسیاری زیادی هم مجروح و معلول شدند و دست و پا و چشم خود را از دست دادند.

از آن روز در پایان هر نماز جمعه در زاهدان و بسیاری از شهرهای دیگر استان سیستان و بلوچستان تظاهراتی به «خونخواهی و د ادخواهی» کشته شدگان جمعه خونین برگزار می‌شود که معترضان خواهان اجرای عدالت هستند. هرچند مولوی عبدالحمید امام جمعه سنی‌های زاهدان، در نماز جمعه اخیر زاهدان و در سالگرد این کشتار گفت: «در ایران قاضی‌ها استقلال ندارند و ما امیدوار به اجرای عدالت نیستیم.» او همچنین گفت: «این مردم با دیه راضی نمی‌شوند و خواهان مجازات مقصران واقعه هشتم شهریور هستند.»

فریبا بلوچ، از فعالان حقوق بشر، در همین خصوص هم به بی بی سی فارسی گفت: «حکومت ناتوان از سرکوب اعتراضات مردم استان پس از کشتار جمعه خونین زاهدان و خاش و بازداشت و شکنجه و تجاوز به معترضان و حتی مردم است. اعتراضاتی که تا سالگرد جمعه خونین ادامه داشت و پس از این هم ادامه خواهد داشت.»



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.