روسیه مدعی پیروزی در همهپرسیهای «ساختگی» در اوکراین
یک رایدهنده در دونتسک
مسکو میگوید چهار منطقه اشغالی اوکراین در جریان همه پرسی، با پیوستن به خاک روسیه موافقت کردهاند.
مقامهای منصوب مسکو در این مناطق مدعی شدهاند که تقریبا تمامی مردم منطقه از الحاق به خاک روسیه حمایت کردهاند.
اوکراین و کشورهای حامی آن این همهپرسیها را، که در غیاب ناظران بینالمللی مستقل برگزار شده، نمایشی خوانده اند.
رفراندوم در دونتسک و لوهان در شرق اوکراین و بخشهای اشغال شده خرسون و ژاپوریژیا برگزار شده است.
روسیه میگوید آوارگان اوکراینی که در سراسر این کشور پراکندهاند نیز توانستهاند در در حوزههای رایگیری مشخصی از جمله در کریمه رایشان را به صندوق بیندازند.
براساس گزارشها نزدیک به ۴ میلیون نفر اجازه رای دادن در این همهپرسی داشتهاند که معادل ۱۵ درصد جمعیت کل اوکراین است.
خبرگزاریهایی که تحت کنترل دولت منصوب روسیه در دونتسک و لوهانسک است گزارش دادهاند که ۹۹.۲۳ درصد رای دهندگان از پیوستن به خاک روسیه حمایت کردهاند. براساس گمانهزنیها ممکن است ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در سخنرانی روز جمعه خود در پارلمان این کشور الحاق این چهار منطقه را به خاک روسیه اعلام کند.
آقای پوتین در ماه مارس سال ۲۰۱۴ میلادی چند روز بعد از برگزاری رفراندومی به رسمیت شناخته نشده و مشابه در کریمه، اعلام کرد این منطقه را به خاک روسیه الصاق خواهد کرد.
اگر مسکو الصاق این چهار منطقه را به خاک خود اعلام کند جنگ اوکراین و روسیه به مرحله تازه و خطرناکتری خواهد رسید چرا که روسیه میتواند هرگونه تلاش اوکراین برای بازپس گرفتن خاکش را «حمله به تمامیت ارضی» خود بخواند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روسیه را متهم کرده که با تلاش برای الصاق مناطق اشغالی به خاک خود، منشور سازمان ملل متحد را وحشیانه نقض کرده است.
آقای زلنسکی این رفراندومها را نمایش مسخرهای خوانده که حتی نمیتوان آن را «ادای همهپرسی» خواند.
رئیس جمهوری اوکراین افزود این «اقدامی گستاخانه با این هدف است که مردان مناطق اشغالی را برای پیوستن به ارتش روسیه به اجبار بسیج و راهی جنگ با هموطنان خود کنند.»
تحریمهای بیشتر علیه روسیه
دمیتری کوبلا، وزیر خارجه اوکراین از اتحادیه اروپا خواسته است تحریمهای سختتری علیه روسیه وضع کند.
این مقام اوکراینی گفت: «ما به واکنشی به شدت جدی و موثر نیاز داریم که بتواند اقتصاد روسیه را هدف بگیرد. هرچه واکنش به این به اصطلاح رفراندومها نرمتر باشد انگیزه روسیه به افزایش سطح تنش و افزودن مناطق دیگری به خاکش بیشتر خواهد شد.»
بریتانیا در پاسخ به این همهپرسیهای غیرمنصفانه، مقامهای ارشد روسیه را که مسئول برگزاری آنها بودهاند تحریم کردهاست.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا نیز تاکید کرده که غرب هرگز الصاق این مناطق به خاک روسیه را به رسمیت نخواهد شناخت و به کاخ کرملین هشدار داد که با هزینه سنگین و جدی بیشتری روبرو خواهد شد.
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه که روز سهشنبه به اوکراین رفته بود نیز این همهپرسیها را «بالماسکه» خوانده است.
در چین، متحد روسیه نیز تلویحا از این رفراندومها حمایت نکرده و سخنگوی وزارت خارجه این کشور گفته است تمامیت ارضی و عزت تمامی کشورها باید رعایت شود.
ولادیمیر پوتین از این همهپرسیها حمایت کرده و گفته هدف از برگزاری آنها جلوگیری از تعقیب قضایی روس تبارها و روسزبانها اوکراین بوده است.
دولت اوکراین این اتهامات را رد میکند.
آقای پوتین در یک سخنرانی تلویزیونی گفته است «نجات مردمی که در مناطق برگزاری این همهپرسیها زندگی میکنند در صدر دغدغهها و کانون تمرکز کل جامعه و کشور است.»
نتیجه همهپرسیهای خود خواندهای که در این چهار منطقه برگزار شده برای کمتر کسی مایه شگفتی است.
رای موافق به پیوستن به خاک روسیه ادامه روایت مسکو از «تلاش برای آزاد کردن اوکراینیها» در این مناطق، و مشروعیت بخشیدن به تصرف خاک اوکراین است.
اوکراینت و کشورهای غربی این همهپرسیها را بیاعتبار دانستهاند و بیبیسی از شواهدی حاکی از جمعآوری رای خانه به خانه توسط سربازان مسلح با خبر شده است.
ادعاهای دیگری حاکی از آن است که اصلا رای گیری برگزار نشده است.
انتظار میرود روسیه به سرعت قوانین تازهای برای الصاق این چهار منطقه اشغالی به خاک خود تدوین کند تا هرگونه تلاش برای بازپسگیری آنها را با اقدام نظامی پاسخ بدهد.
کیف گفته است برگزاری و نتایج این همهپرسیها تغییری در اهداف این کشور برای دفاع از خود نخواهد داد.
رایگیری زودهنگام ظرف چهار روز جریان داشته و مقامهای برگزار کننده آن، در حفاظت و حضور سربازان مسلح به خانه شهروندان رفتهاند.
خبرگزاری فرانسه از یک حوزه رایگیری در کریمه در دونتسک از قول گالینا کورساکوا نوشته است : «من واقعا میخواهم با صدای خودم نقش کوچکی در توقف جنگ ایفا کنم.»
این همهپرسیها همزمان با جریان جنگ ادامه داشتهاند و شلیک یک موشک در ژاپوریژيا دست کم یک مقام انتخاباتی را کشته است.