زنان زندانی که آزاد شدهاند
زارا محمدی پس از بیش از یک سال حبس آزاد شد
همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب ایران، تعداد بیشتری از زندانیان از جمله زنان زندانی آزاد شدهاند.
شب گذشته زارا محمدی، مدرس زبان کردی و مسئول انجمن فرهنگی اجتماعی «نوژین»، و از منتخبین صد زن بی بیسی از کانون اصلاح و تربیت سنندج آزاد شد.
او پس از آزادی با انتشار ویدیویی در صفحه شخصی خود نوشته «من بدون هیچگونه تقاضای عفو و طلب بخش نه از طرف خودم و نه از جانب وکیلم به فوریت و با زور از زندان بیرون انداخته شدم. اعلام میکنم که هیچگاه تقاضای عفو نخواهم کرد و بر راهم استوار خواهم بود.»
خانم محمدی در ۲۷ بهمن ماه ۱۳۹۸ توسط شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی سنندج به اتهام «تشکیل دسته و جمعیت به هدف بر هم زدن امنیت ملی» به ۱۰ سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر به ۵ سال حبس تبدیل شد.
اطلاع دقیقی ازعلت آزادی زودهنگام این شهروندان منتشر نشده، اما بعد از صدور بخشنامه «عفو» زندانیان صورت میگیرد.
بنابر گزارش رسانههای داخلی، برخی از افرادی که در روزهای اخیر بازداشت شدهاند اساسا چنین درخواستی ندادهاند. شمار دیگری از زندانیان سیاسی نیز در پایان دوره محکومیتشان بودهاند.
سازمان حقوق بشر ایران پیشتر عفو معترضان به دست رهبر جمهوری اسلامی را «اقدامی تبلیغاتی» و «ریاکارانه» خوانده بود.
شب گذشته هم چنین ژیلا کرمزاده مکوندی، از بنیانگداران مادران پارک لاله از زندان آزاد شد.
خانم مکوندی، آبان ۱۳۹۸ در جریان «میتینگ پارک لاله» در تهران بازداشت شد و به اتهام «اجتماع و تبانی به قصد برهم زدن امنیت کشور» و «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به پنج سال حبس محکوم و دی ۱۴۰۰ برای اجرای حکم راهی زندان اوین شد.
گروه موسوم به مادران پارک لاله، متشکل از جمعی از زنان است که فرزندان و یا همسران آنها در جریان رویدادهای پس از انتخابات ۸۸ کشته شدند و نیز مادرانی که فرزندان یا همسران خود را طی رویدادهای سیاسی سالهای گذشته از دست داده اند.
همچنین وزارت امور خارجه فرانسه میگوید فریبا عادلخواه، زندانی دو تابعیتی ایرانی-فرانسوی پس از گذراندن بیش از سه سال در زندان از زندان تهران آزاد شده است.
خانم عادلخواه، پژوهشگر موسسه مطالعات سیاسی پاریس(سیانس پو)، در ماه ژوئن سال ۲۰۱۹ در یکی از سفرهای خود به ایران بازداشت شد. او به اتهام “اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیت” و “تبلیغ علیه نظام” در مجموع به پنج سال زندان محکوم شد.
وزارت امور خارجه فرانسه در بیانیهای اعلام کرد «ضروری است که فریبا عادل خواه بتواند تمام آزادیهای خود از جمله آزادی بازگشت به فرانسه در صورت تمایل را به دست آورد.»
هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشردر ایران از آزاد شدن ندا محسنی، جامعه شناس اصفهانی و از بازداشتشدگان اعتراضات از زندان دولت آباد اصفهان خبر داده است.
ندا محسنی پیشتر در تاریخ دوم مهره ۱۴۰۱، در اصفهان توسط نیروهای امنیتی بازداشت شد و از سوی دادگاه بدوی به خاطر اتهامات «اخلال در نظم و آسایش عمومی از طریق شرکت در تجمعات غیر قانونی و حضور در معابر و انظار عمومی بدون حجاب شرعی (کشف حجاب در ملا عام) خرید و فروش، نگهداری، حمل و نقل، مخفی کردن و ساختن مواد محترقه و منفجره » به هشت سال حبس محکوم شده بود.
دیشب همچنین نوشین جعفری، عکاس سینما و تئاتر از زندان اوین آزاد شد.
خانم جعفری پس از بازداشت در سال ۱۳۹۸ به اتهام «توهین به مقدسات» و «تبلیغ علیه نظام» به زندان محکوم شد و اواخر سال ۱۳۹۹ ، به حبس رفت.
پس از دستگیری خانم جعفری، گروهی که به “کاربران ارزشی” معروفند، خانم جعفری را متهم کردند که در توییتر “یار دبستانی”، علیه جمهوری اسلامی و باورهای دینی مطالبی منتشر کرده است. سپس یک فایل صوتی منتشر شد که نشان میداد او تحت فشار است تا مسئولیت آن را بپذیرد.
پیش از این هم، طی روزهای اخیر، صبا کردافشاری، فریبا اسدی، شهره حسینی، گلاره عباسی، زهرا صفایی، پرستو معینی و عالیه مطلب زاده از دیگر فعالان سیاسی و مدنی زن از زندان اوین آزاد شده بودند.
حکم «عفو» زندانیان بعد از بازداشتهای گسترده در جریان اعتراضاتی که از ۲۵ شهریور ماه در پی کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد شروع شد، صادر میشود.
برجستهترین جنبه این اعتراضات مخالفت با حجاب اجباری با شعار «زن، زندگی، آزادی» بوده است.
ندا محسنی در زندان دستگرد اصفهان حبس بود
نوشین جعفری عکاس سینمایی پس از آزادی
فائزه هاشمی: «من تعهد مینمایم که در صورت آزادی همچنان ادامه فعالیت داشته باشم»
در یکی از واکنشها به طرح عفو زندانیان، فائزه هاشمی متنی خطاب به رئیس قوه قضائیه نوشته است.
فائزه هاشمی روز چهارشنبه ۱۹ بهمن در متنی که در وبسایت زیتون منتشر شده، خطاب به غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه نوشته است: «من تعهد مینمایم که در صورت آزادی همچنان ادامه فعالیت داشته باشم.»
در این متن آمده است: «عمده زندانیان سیاسی، امنیتی و عقیدتی از جمله اینجانب فائزه هاشمی که در بازداشتگاهها و زندانهای جمهوری اسلامی به سر میبریم و یا با وثیقه آزاد و در انتظار حکم بوده و یا حکم صادر شده و در انتظار اجرای آن هستیم، نه تنها فعالیت غیرقانونی نداشته، بلکه دقیقا طبق اصول قانون اساسی به وظیفه شهروندی، انسانی، اخلاقی و بر اساس وجدان خود عمل کردهایم.»
خانم هاشمی از مسئولین جمهوری اسلامی خواسته که «این روند ضد انسانی و ضدقانونی را متوقف کنند.»
فائزه هاشمیرفسنجانی در مهرماه امسال به اتهام «تحریک اغتشاشگران به اعتراضات خیابانی» بازداشت و روانه زندان شد.
در آخرین فایل صوتی که از خانم فائزه هاشمی منتشر شده او گفته بود: « جمهوری اسلامی در همه زمینهها دچار بحران و ضعف شده. برای پوشاندن این ضعفها سیاستهای غیر عاقلانه مانند گشت ارشاد، برخورد با بهائیان، دستگیری فعالان سیاسی و اجتماعی را اعمال میکند».
امروز هم آرمیتا پاویر از فعالان دانشجویی در توئیتی اعلام کرد: «رفتم دادگاه، گفتن صدات کردیم بگیم عفو شاملت شده، یه اظهار ندامت و یه تعهد نامه بنویس طبق بخشنامه، پرونده رو ببندیم. منم رد عفو کردم اومدم، امروز فردا حکم نهاییم ابلاغ میشه.»
خاتم پاویر در آبان امسال و همزمان با تظاهرات معترضان در تبریز بازداشت شده بود و پس از یک ماه با تودیع قرار وثیقه ۲۵۰ میلیون تومانی تا پایان مراحل دادرسی از زندان مرکزی تبریز آزاد شد.
پیش از این صادق رحیمی، معاون قوه قضائیه، گفته بود کسانی که اظهار کنند که پشیمان نیستند یا تعهد کتبی ندهند «مشمول عفو قرار نمیگیرند.»
شرایط قوه قضائیه برای پایان دادن به تعقیب بازداشتشدگان اعتراضات اخیر از جمله ابراز «ندامت» انتقادات بسیاری را مطرح کرد.
خبر موافقت رهبر ایران با عفو و تخفیف مجازات در حالی صادر شده که مقامات قضایی آمار دقیقی از معترضانی که در ماههای اخیر دستگیر و محکوم شدند ارائه ندادهاند. برآورد نهادهای حقوق بشری از بازداشت بیش از ۱۸ هزار نفر حکایت دارد.
عفو بینالملل میگوید عفوی که رهبر جمهوری اسلامی با آن موافقت کرده برای فرونشاندن اعتراضهای بینالمللی است.
ژیلا کرم زاده مکوندی از مادران پارک لاله پس از آزادی