سازمان ملل: میزان آوارگی در جهان به رکورد ۱۱۰ میلیون نفر رسیده است
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد -UNHCR – میگوید جنگ سودان و اوکراین باعث شده که میلیونها نفر خانه و کاشانه خود را ترک کنند
سازمان ملل متحد میگوید تعداد افرادی که مجبور به ترک خانههای خود شدهاند به رکورد جدیدی رسیده است.
آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد اعلام کرده تعداد آوارگان و پناهندگان در سال گذشته میلادی به ۱۱۰ میلیون نفر رسید که این رقم تقریبا ده میلیون نفر بیشتر از سال قبل از آن است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل – UNHCR – در گزارش سالانه خود که در روز چهارشنبه – ۱۴ ژوئن – منتشر شد گفته حدود ۱۹ میلیون نفر در سال گذشته میلادی مجبور به فرار شدند که افزایش ۲۱ درصدی نسبت به سال قبل از آن نشان میدهد.
بر اساس این گزارش این آمار شامل پناهندگان، پناهجویان، آوارگان داخلی و دیگرانی میشود که نیاز به حمایت بینالمللی دارند.
حمله به اوکراین و جنگ داخلی سودان
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد در گزارش خود اعلام کرده جنگ در اوکراین و سودان باعث شده که میلیونها نفر خانههای خود را ترک کنند.
فیلیپو گراندی، رئیس آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد به خبرنگاران گفت در پایان سال ۲۰۲۲، یازده میلیون و ششصد هزار اوکراینی آواره شدند، که ۵ میلیون و۹۰۰ هزار نفر از آنها در داخل این کشور و ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر دیگر در خارج از این کشور درخواست پناهجویی کردند.
علاوه بر این، کلمبیا و پرو گزارش کردند تعداد بیشتری از ونزوئلاییهای پناهجو به دنبال حمایت بینالمللی وارد این کشورها شدند و برآوردها حاکی از افزایش قابل توجه تعداد پناهندگان افغان در ایران است.
آمار افزایش شدید آوارگان در سال میلادی گذشته در حالی است که به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد ، قبل از درگیری سوریه در سال ۲۰۱۱، حدود ۴۰ میلیون آواره و بیجا شده داخلی وجود داشت که این تعداد برای حدود ۲۰ سال ثابت مانده بود. اما از آن زمان این تعداد هر سال افزایش یافته است.
جنگ در اوکراین و سودان، و بحران افغانستان، میلیونها نفر را در جستجوی امنیت مجبور به ترک خانه و دیار کرده است.
بر اساس گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل از مجموع پناهندگان و کسانی که به حمایت بینالمللی نیاز دارند، حدود نیمی از آنها فقط از سه کشور سوریه، اوکراین و افغانستان آمدهاند.
آژانس پناهندگان سازمان ملل میگوید که برآوردها حاکی از افزایش تعداد پناهندگان افغان در ایران است
کشورهای فقیر میزبان عمده پناهجویان
فیلیپو گراندی، رئیس آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد گفت که سه چهارم همه پناهندگان در کشورهای کم درآمد و متوسط میزبانی میشوند و در واقع کشورهای فقیرتر، به جای کشورهای ثروتمند، مسئولیت پذیرایی از افراد آواره را بر عهده دارند.
او گفت که آوارگان اغلب در یک کشور مجاور و نزدیک به خانه به سر میبرند، حتی اگر شرایط کمی بهتر باشد، در حالی که بسیاری از کشورهای غربی تمایلی به پذیرش افرادی که مجبور به فرار از وطن خود شدهاند، ندارند.
فیلیپو گراندی خواستار حمایت بیشتر بینالمللی و توزیع عادلانهتر مسئولیتها شد، به ویژه در کشورهایی که میزبان تعداد قابل توجهی از افراد آواره هستند.
او در عین حال نسبت به توافقی که هفته گذشته توسط وزرای اتحادیه اروپا در مورد تقسیم مسئولیت در قبال مهاجران و پناهندگان به دست آمد، ابراز خوشبینی کرد و گفت:« هر چند مسائل نگران کنندهای وجود دارد. با این حال، به طور کلی، من فکر می کنم این یک گام مثبت است. ما بسیار خوشحالیم که اروپاییها در مورد بعضی از این مسائل به توافق رسیدهاند.»
او همچنین از کنیا ستایش کرد که به گفته او به دنبال راهحلهای تازه برای نیم میلیون پناهندهای است که میزبان آن است، از جمله بسیاری که از فقر و خشکسالی در کشورهای شاخ آفریقا فرار کردهاند.
سازمان ملل میگوید در میان کسانی که قبلاً مجبور به فرار شده بودند، بسیاری داوطلبانه و سالم به کشورشان بازگشتند
بازگشت آوارگان به خانه
گزارش آژانس پناهندگان سازمان ملل متحد در عین حال بارقهای از امید را نشان میدهد و به این نکته اشاره میکند که در میان کسانی که قبلاً مجبور به فرار شده بودند، بسیاری توانستند داوطلبانه و سالم به کشورشان بازگردند.
در سال ۲۰۲۲، بیش از ۳۳۹۰۰۰ پناهجو از ۳۸ کشور به طور داوطلبانه به خانههای خود بازگشتند و ۵ میلیون و هفتصد هزار نفر از کسانی که در داخل کشور خود آواره شده بودند هم توانستند به خانههایشان برگردند که از جمله آنها کسانی بودند که در داخل اتیوپی، میانمار و سوریه آواره شده بودند.
تعداد قابل توجهی از اواکراینیها هم به خانههای خود بازگشتهاند.
به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل، قبل از درگیری سوریه ، حدود ۴۰ میلیون آواره و بیجا شده داخلی وجود داشت اما از آن زمان این تعداد هرسال افزایش داشته
عوامل آوارگی
فیلیپو گراندی، آزار و اذیت، تبعیض، خشونت و تغییرات آب و هوایی را از عوامل مهم آوارگی مردم در جهان دانسته است.
کمیسر عالی پناهندگان سازمان ملل خواستار اقدام فوری و متحد برای حمایت از پناهندگان و آوارگان شده و گفته در وهله اول باید به دلایلی رسیدگی کرد که مردم را مجبور به فرار میکند.
او نتیجهگیری کرده اگر راه حل جامعی برای این مساله در نظر گرفته نشود، پیامد آن «ویرانی، آوارگی و رنج برای هر یک از میلیونها نفری خواهد بود که ناچار به ترک خانههای خود شدهاند.»