سالگرد اعتراض‌های ایران؛ بازخوانی پنج اثر مهم نویسندگان زن از نگاه «زن، زندگی، آزادی»

0 7


سالگرد مهسا

  • نویسنده, رومینا امیدپناه
  • شغل, روزنامه‌نگار

منبع تصویر، taaghche/ketabnak/amirshahy/iranketab/baran

در پی اعتراض‌های یک‌سال اخیر ایران، مساله زنان و تبعیض جنسیتی جامعه ایران به مرکز توجه تبدیل شده است؛ تحولی که فرصتی است برای بازخوانی برخی آثار قدیمی‌تر نویسندگان زن، با رویکردی تازه: از زاویه شعار «زن، زندگی، آزادی».

طرح مصائب و مشکلات زنان در جامعه، تاکید بر حقوق آن‌ها، همچنین توصیف مظلومیت و دادجویی زن ایرانی از قدیم در آثار ادبی زنان نویسنده به تصویر درآمده است؛ از کتاب «خاطرات تاج‌السلطنه» (دختر ناصرالدین‌شاه قاجار و بنیانگذار «انجمن حریت نسوان» در۱۲۸۶ه.ق.) تا «نامه‌های زندان» نسرین ستوده (نشر آسو-۱۴۰۱) گواهی بر این مدعاست.

تلاش‌ زنان گاهی رو به افول داشته و گاهی با حمایت مردان نویسنده و دیگر اصناف اوج گرفته است. آثاری مانند «دختر تیره‌بخت و جوان بوالهوس» نوشته ایراندخت تیمورتاش ( ۱۳۱۰)، «ژاله یا رهبر دوشیزگان» از زهرا خانلری (۱۳۱۵)، «آتش خاموش» از سیمین دانشور(۱۳۲۷) یا مجموعه داستان «سنجاق مروارید» اثر مهین توللی (۱۳۳۸) تنها به توصیف شخصیت زن قربانی و مرد گنهکار اشاره می‌کنند، اما از دهه ۱۳۴۰ به تدریج آثاری به قلم زنان نوشته شد که به طرح موضوعاتی مانند برابری‌خواهی جنسیتی و برخورداری از آزادی و قانون می پرداخت.

به عنوان مثال، سیمین دانشور با رمان «سووشون» و مهشید امیرشاهی با داستان‌های «سار بی بی خانم»، «به صیغه‌ اول شخص» و «بعد از روز آخر» آثار مورد توجهی خلق کردند.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.