سالگرد اعتراض‌های ایران؛ رستاخیز سینمای زیرزمینی علیه تصویر جعلی از زنان ایرانی

0 7


سالگرد مهسا

  • نویسنده, علی مصلح
  • شغل, روزنامه‌نگار و منتقد سینمایی

منبع تصویر، منطقه بحرانی

توضیح تصویر،

تصویری از فیلم «منطقه بحرانی» ساخته علی احمد زاده

اگر اعتراض‌های بعد از جان باختن مهسا امینی که از اواخر شهریور ۱۴۰۱ آغاز شد، جریان رسمی تولید فرهنگی-هنری را به کما برد، اما بلافاصله جریانی قوی و غافلگیرکننده به راه انداخت که پیش از این به شکل پراکنده در حاشیه فعالیت‌های رسمی و حرفه‌ای هنری به حیات خود ادامه می‌داد و با احتیاط عنوان «زیرزمینی» برایش به کار می‌رفت.

اما یک سال بعد، حرف زدن از سینمای زیرزمینی یا موسیقی زیرزمینی دیگر احتیاط لازم ندارد. حتی مقام‌های حکومت حضور و تقویت آن را پذیرفته‌اند و البته سعی می‌کنند با برچسب‌هایی مانند «غیرقانونی» یا «هنجارشکن» از این محصولات هنری یاد کنند؛ هرچند که با افزایش اظهارنظر، ناخواسته به این جریان فراگیر بیشتر رسمیت می‌دهند.

از سوی دیگر، در غیاب سکوها و فضاهای عرضه این آثار در داخل کشور به دلیل سیطره کامل حکومت ایران بر جریان عرضه کالاهای فرهنگی، اصلی‌ترین محل ارائه این آثار زیرزمینی رویدادهای خارج از ایران است. هرچند که شنیده می‌شود تئاترهای زیرزمینی و کنسرت‌های غیررسمی و آثار تجسمی مستقل در فضاهای کوچک و مخفی مانند کافه‌ها و گالری‌ها به دور از چشم متصدیان سانسور در حال عرضه هستند.

سینمای زیرزمینی، شهرت و گمنامی

منبع تصویر، cinemaeman.com

توضیح تصویر،

تصویری از فیلم تهران من حراج

سینمای زیرزمینی ایران از دهه ۱۳۸۰ با فعالیت چهره‌هایی مانند جعفر پناهی، بهمن قبادی، گراناز موسوی و دیگر چهره‌های کمتر شناخته شده که گاهی فیلم‌های بلند می‌ساختند، وارد دوران جدیدی شده بود. تولید این فیلم‌ها هزینه سنگینی برای سازندگان‌شان داشت. پناهی و رسول‌اف مغضوب حکومت شدند و در آستانه اعتراض‌های ۱۴۰۱ حکم‌های زندان‌شان اجرا شد و پیش از آن، مرضیه وفامهر برای بازی در فیلم «تهران من، حراج» ساخته گراناز موسوی بازداشت شد. بهمن قبادی هم مجبور شد بعد از ساختن «کسی از گربه‌های ایرانی خبر نداره» ایران را ترک کند.



Source link

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.