سفر رهبر کره جنوبی به ژاپن؛ ملاقات تاریخی دو آشنای اجباری
یون (راست) و کیشیدا – رئیس جمهوری کره جنوبی رفع موانع همکاری با ژاپن را در اولویت سیاست خارجی خود قرار داده است
با سفر یون سوک یول، رئیس جمهوری کره جنوبی، به توکیو برای گفتوگو با فومیو کیشیدا، نخست وزیر ژاپن، رهبران دو کشور اولین نشست دوجانبه خود را در دوازده سال گذشته برگزار میکنند.
این دیدار بخشی از تلاش دو کشور برای از سرگیری روابط تجاری و دیپلماتیک به منظور مواجهه با تهدیدات منطقهای از جمله همکاری امنیتی نزدیکتر در واکنش به نگرانی در مورد سیاست حکومتهای کره شمالی و چین است.
مدتی کوتاه قبل از ورود آقای یون به توکیو، کره شمالی یک موشک بالستیک را به طرف دریای ژاپن شلیک کرد.
ژاپن گفته است که محدودیت صادراتی نیمههادیها به کره جنوبی را لغو خواهد کرد و کره جنوبی نیز در نظر دارد شکایت خود را به سازمان تجارت جهانی در این زمینه پس بگیرد.
به منظور فراهم کردن مقدمات این دیدار، اوایل این ماه، کره جنوبی تقاضای دیرینه خود برای دریافت غرامت از شرکتهای ژاپنی را به خاطر کار اجباری شهروندان کرهای هنگام تسلط ژاپن بر این سرزمین کنار گذاشت.
دیدار رهبران کره جنوبی و ژاپن به عنوان «نقطه عطف» تاریخی در روابط پرتنش آنها مورد استقبال دو طرف قرار گرفت.
یون برای سفر به ژاپن به یک مصالحه تاریخی دست زد
تاریخچه پر تنش
روابط این دو کشور همسایه چندین دهه با دشواری همراه بوده است.
کره از سال ۱۹۱۰ تا پایان جنگ جهانی دوم در استعمار ژاپن بود و نظامیان ژاپنی صدها هزار کرهای را مجبور کردند در معادن و کارخانههای ژاپن کار کنند و زنان را به بردگی جنسی کشاندند.
اگرچه این خاطرات مربوط به گذشته است اما در کره نه فراموش شدهاند نه بخشیده.
اما رئیس جمهور کره جنوبی با کنار گذاشتن این خاطرات تصمیم گرفت به خاطر امنیت منطقه شمال شرق آسیا، روابط با ژاپن را بهبود بخشد.
رهبر مخالفان در کره جنوبی این تصمیم را «بزرگترین تحقیر در تاریخ ما» توصیف کرد.
دیپلماتها این اقدام را به ویژه برای سیاستمداری تازهکار و فاقد تجربه در سیاست خارجی شجاعانه و زیرکانه توصیف کردهاند. تا پارسال، آقای یون به وکالت دادگستری اشتغال داشت.
او از زمان روی کار آمدنش، ترمیم روابط با ژاپن را سنگبنای سیاست خارجی خود قرار داده است.
با افزایش تهدید کره شمالی مجهز به تسلیحات اتمی، کره جنوبی از به اشتراک گذاشتن اطلاعات با ژاپن و همکاری نظامی دو کشور سود خواهد برد.
رئیس جمهوری کره جنوبی همچنین مایل است باعث خوشنودی ایالات متحده، یعنی نزدیکترین متحد خود شود.
دولت آمریکا در پیگیری سیاست مقابله با نفوذ چین، در تلاش است تا شریکان خود را برای مقابله با این وضعیت متحد کند.
جو بایدن از رفع اختلافات ژاپن و کره جنوبی به عنوان «فصل جدید و پیشتازی» در سیاست منطقه استقبال و از رئیس جمهوری کره جنوبی برای سفر رسمی به آمریکا دعوت کرد.
ملاقات یون (راست)، بایدن و کیشیدا در حاشیه نشست گروه ۲۰. آمریکا از دیدار دوجانبه یون و کیشیدا استقبال کرده است
منافع دو کشور
دو ملت بدون شک از روابط نزدیکتر نفع خواهند برد. اما این سفر به خصوص برد استراتژیک و دیپلماتیک برای ژاپن است. سومین اقتصاد بزرگ جهان در حال آماده شدن برای میزبانی نشست گروه هفت در ماه مه در هیروشیما است.
تهدیدهای کره شمالی و چین بدون شک در دستور کار این اجلاس قرار خواهد داشت.
روابط امنیتی نزدیکتر با کره جنوبی به ژاپن جایگاه بسیار محکمتری خواهد داد زیرا به هر دو کشور امکان خواهد داد مشترکا به این تهدیدها رسیدگی کنند.
این سفر همچنین پیام مهمی برای ایالات متحده است. ژاپن میخواهد به آمریکاییان اطمینان دهد که همچنان میتواند به این کشور به عنوان متحد کلیدی و عامل قدرتمند در منطقهای اتکا کند که پیوسته بیثباتتر میشود.
جو بایدن در بیانیهای گفته است که این «فصل جدیدی از همکاری و مشارکت دو کشور از نزدیکترین همپیمانان ایالات متحده» است.
او افزوده است: «هنگامی که تصمیمهای دو کشور طور کامل محقق شود، به ما کمک میکند تا دیدگاه مشترک خود را برای یک منطقه باز و آزاد پیش ببریم.»
البته دوستی دو کشور برای هیچیک از دو رهبر آسان نخواهد بود زیرا در میان سیاستمداران تندرو هر دو هنوز تنش تاریخی و بیاعتمادی متقابل کاملا محسوس است.
حالا که این دو کشور با تهدید مشترک و ماندگار روبرو شدهاند این ملاقات ضرورت داشته است، در حالیکه کره شمالی در همین هفته دستکم دو موشک به طرف دریای ژاپن شلیک کرد و در صدد تولید موشکهای پیشرفتهتر و قادر به حمل سلاح اتمی است.
همزمان، چین بهسرعت نفوذ خود را در منطقه گسترش میدهد و اقداماتش باعث نگرانی آمریکا و متحدانش در منطقه شده است.