شفیعی کدکنی و اولین سال بیسایه
سخنرانی شفیعی کدکنی استاد تاریخ ادبیات دانشگاه تهران در شب سالگرد هوشنگ ابتهاج
بسیاری از چهرههای علمی، فرهنگی و ادبی در اولین سالگرد درگذشت هوشنگ ابتهاج متخلص به ه. ا. سایه، از جایگاه شعری او تجلیل کردند.
آقای ابتهاج شاعر مشهور ایرانی ۱۹ مرداد ۱۴۰۱ در ۹۵ سالگی در آلمان درگذشت و میراث بزرگی از اشعار، ترانهها، آثار مکتوب و شفاهی و اظهارنظرهای مهم از خود به جا گذاشت.
او را علاوه بر همه جنبههای متفاوت محتوای اشعارش، شاعری خیالپرداز میدانند که به خصوص با غزلسرایی، این قالب کلاسیک شعر ایرانی را احیا کرد.
در مراسمی که شب گذشته (۱۴ مرداد ۱۴۰۲) به همت علی دهباشی، سردبیر مجله بخارا در خانه اندیشمندان علوم انسانی تهران برگزار شد، برخی از شرکتکنندگان از جمله شفیعی کدکنی استاد تاریخ ادبیات دانشگاه تهران سخنرانی کردند.
آقای کدکنی در این سخنرانی ابتدا با تفکیک جوامع بشری به قبل از مطبوعات و بعد از رسانهها گفت که بعضی از شعرا، شاعران «تاریخ مطبوعات» و بعضی شاعران «تاریخ ادبیات» هستند.
به اعتقاد این استاد دانشگاه، طلوع و غروب «شاعران تاریخ مطبوعات» وابسته به تحولات اجتماعی است؛ اما برخلاف آنها بر اقتدار معنوی «شاعران تاریخ ادبیات» افزوده میشود.
آقای کدکنی که خود یکی از شاعران برجسته معاصر ایران است در ادامه سخنرانی خود از هوشنگ ابتهاج به عنوان «شاعر بزرگ تاریخ ادبیات ایران» در کنار شاعرانی چون سعدی و حافظ و ملکالشعرای بهار یاد کرد.
منبع تصویر، Bukharamag
بسیاری از اهالی فرهنگ و ادب در شب سالگرد سایه شرکت کردند
«همه چیز برای مردم ایران و جهان»
یلدا ابتهاج برای شرکت در اولین سالگرد درگذشت پدرش به ایران سفر کرده است
زندگی سایه فراز و نشیبهای فراوان داشت. از کودکی و از همان دوران که در شهر رشت زندگی میکرد به موسیقی و شعر عشق میورزید. به گفته خودش حافظه خوبی داشت و آوازهایی را که از رادیو میشنید، حفظ میشد و آنها را مینوشت و با اشعار شاعران کلاسیک ایرانی مقایسه میکرد.
نخستین اشعار امیرهوشنگ ابتهاج در اوایل دهه ۱۳۲۰ منتشر شد و البته خیلی زود با شعرای دیگر آشنایی پیدا کرد.
یلدا ابتهاج که برای اولین سالگرد درگذشت پدرش به ایران سفر کرده یکی دیگر از سخنرانان شب سالگرد سایه بود.
خانم ابتهاج در این مراسم نامهای را از پدرش برای حاضران قرائت کرد که در آن سایه نوشته است: «من به هیچ انجمن، جمعیت، کانون، گروه و سازمانی متعلق نیستم. همه چیز برای مردم ایران و مردم جهان.»
مراسم شب سالگرد سایه در ششصد و نودمین شب از شبهای بخارا برگزار شد و علاوه بر شفیعی کدکنی، چند چهره فرهنگی و هنری دیگر مثل جلیل مستشاری، زیبا اشراقی، بهرام دبیری، فرهود امیرانی و آوا مشکاتیان در وصف هوشنگ ابتهاج سخنرانی کردند.