طالبان فرمان خود را برای «حل نزاع میان اقوام» در خواجه بهاوالدین تخار اعلام کرد
مقامهای طالبان فرمان رهبری خود را به مردم محلی ابلاغ کردند
طالبان میگوید با صدور فرمانی تنش میان ساکنان محلی ازبک و تاجیک و مهاجران بازگشته پشتون را بنا به تایید رهبر طالبان به مردم این منطقه اعلام کرده است.
مقامهای طالبان تصمیم رهبری خود در مورد آنچه «حل نزاع بین اقوام» در خواجه بهاءالدین تخار خوانده را دوشنبه (۲ عقرب/آبان) در یک گردهمایی با حضور شماری از مردم اعلام کردند.
حدود دو ماه گذشته در ولایت تخار در شمال افغانستان، درگیری مهاجران بازگشته از پاکستان و شماری از اهالی ولسوالی خواجه بهاءالدین عمدتا ازبک و تاجیک رخ داده است. اهالی این ولسوالی گفتند مهاجران آنها را از خانههایشان بیرون کرده و املاکشان را تصاحب کردهاند. اما طرف دیگر میگویند حالا میخواهند املاک خود را پس بگیرند.
انعام الله سمنگانی، معاون سخنگوی طالبان در یک رشته توییت خبر داده که «هیئت توظیف شده از سوی ریاست الوزرا برای حل نزاع بین اقوام بر سر خانههای رهایشی (مسکونی) و زمینهای زراعتی در مهاجر قشلاق ولسوالی خواجه بهاءالدین ولایت تخار، امروز نزاع را با رضایت تمام طرفها حل و فصل نموده و پس از تاییدی مقام رهبری امارت اسلامی فیصله (تصمیم) خود را رسما اعلان نمود.»
او افزوده که حکم طالبان امروز در حضور والی و افراد محلی اعلام شد که بنا به آن، رهبر طالبان «۱۵۰ جریب زمین در نزدیکی شهرک بین تاجیکها و ازبیکها توزیع میشود.»
مقامهای طالبان حکم رهبری خود را اعلام میکنند
در فرمان طالبان آمده که «چون خانههای مخروبه پشتونها در مهاجر قشلاق از سوی تاجیکها و ازبیکها اعمار گردیده»، رهبر طالبان «فرمان» توزیع زمین بین تاجیکها و ازبیکها را داده است.
او در مورد شرایط تملک و ساخت و ساز این زمین اطلاعاتی ارائه نکرده است اما افزوده که «در زمین متذکره، جای عیدگاه، مسجد، کلینک و مکتب نیز در نظر گرفته میشود.»
بخش دیگری که «نزاع بر سر زمین زراعتی که بین ازبیکها و پشتونها بود به محکمه اختصاصی» ارجاع شده که «بهزودی» به کار خود آغاز میکند.
برخی ساکنان محلی به بیبیسی گفتند که آنها ظاهرا انتخاب دیگری ندارند و در مورد تملک زمینی که رهبر طالبان وعده داده است نیز نگرانی دارند چراکه افراد قدرتمند محلی ممکن است مانع تملک و ساخت و ساز در آن محل شوند.
برخی از ساکنان شاکیاند که از طرف طالبان و خانوادههای تازهآمده با اسلحه تهدید شدهاند و همچنین از سوی فرماندهان محلی طالبان و مقامهای طالبان که عمدتا پشتون هستند، تهدید شدهاند.
اولین بار است که در فرمان طالبان رسما از نزاع میان اقوام با ذکر قومیت آنها یاد شده است، در حالی که در گذشته طالبان منکر هر نوع تنش میان اقوام از این نوع بودند.
سه هفته پیش، طالبان بنا به گزارشها بیش از ۳۰۰ خانواده از اهالی را «مجبور» به ترک خانه و املاکشان کردند.
طیب طارقی، ولسوال طالبان در خواجه بهاءالدین به بیبیسی این موضوع را تایید کرده بود اما گفت که این خانوادهها با «پیشنهاد هیأت دولتی طالبان و رضایت طرفهای مناقشه» خانههایشان را ترک کردند. او کوچیهای بازگشته را ساکنان قدیمی این محل خواند که سالها در پاکستان مهاجر شده بودند و حالا بازگشتهاند.
دعوای حقوقی و قومی بر سرِ زمینهای زراعتی در شمال و شمال شرق افغانستان از بحثهای جنجال برانگیز تاریخی در افغانستان نیز است، و در طول سالیان متمادی سبب درگیریهایی در این مناطق شده است.