عبدالاحمد خاکسار بازیگر نقش «میرک» در نمایشهای تلویزیونی افغانستان درگذشت
عبدالاحمد خاکسار سینماگر معروف افغانستان در کابل زندگی میکرد و همانجا از جهان رفت و دفن شد
عبدالاحمد خاکسار، بازیگر هنرپیشه و کمدین معروف افغانستان صبح روز دوشنبه (۳۰ اسد/مرداد) در کابل در ۷۵ سالگی درگذشت.
آقای خاکسار در کنار فعالیت هنری بیشتر از چهار دهه آموزگار مکتب/مدرسه بود. او کار هنریاش را در سال ۱۳۵۲ خورشيدی در اداره تئاتر ولايت قندوز در شمال افغانستان آغاز کرد. او سپس در سال ۱۳۵۹ به کابل رفت و جز نمايشنامه تلويزيونی، کار در عرصه های مختلف هنر نمايش را تجربه کرد و به شهرت رسيد.
بعد از انتشار خبر مرگ عبدالاحمد خاکسار، شمار زیادی از اهالی فرهنگ و سینما با پست کردن عکسها پیامهایی به او ادای احترام کردهاند.
«میرک» آمد و «خاکسار» فراموش شد
يکی از نمايشنامه های تلويزيونی عبدالاحمد خاکسار که در ميان افغانهای مقيم داخل و خارج کشور طرفداران زيادی پيدا کرد، نمايشی بود که او در نقش فردی با نام «ميرک» ظاهر شد.
شخصیت ميرک بر اساس داستانهای فولکلوريک افغانستان نوشته شده است و فردی سادهدلی است که همیشه فریب میخورد. «میرک» نخستین سریالی بود که بعد از فروپاشی دوره نخست طالبان و روی کار آمدن دولت موقت به رهبری حامد کرزی در تلویزیون پخش میشود
آقای خاکسار در یکی از مصاحبههایش در برنامه «سراچه» شبکه خصوصی طلوع گفته بود که به دلیل نبود بودجه نمایش تلویزیونی «میرک» ادامه نیافت.
او سالها پیش در صحبت با برنامه رادیویی استودیوی شماره هفت بیبیسی گفت که با وجود موفقيت نمايش ميرک، وی حقالزحمه خود از شرکت در اين نمایش را که پنج هزار افغانی بوده، دريافت نکرده است.
در حالی که نقش میرک، آقای خاکسار را به شهرت رساند اما در حدود بیست سال گذشته برخورد برخی از مردم با او چنان بود که خودش میگفت فردیت و اسم اصلی او فراموش شد و به اسم این نقش و تکیه کلامی که این کاراکترداشت یاد میشد. او چند بار در مصاحبههایش از این که در شهر و بازار او را با این نام صدا میزنند، ابراز نارضایتی کرده بود.
او در یکی از مصاحبههایش میگوید که مردم باید میان نقش بازی کردن یک بازیگر در یک نمایش و شخصیت اصلی او به عنوان یک فرد عادی تفکیک قایل شوند.
آموزگار سختگیر
خاکسار در شغل دومش که آموزگار مضمون تاریخ بود تا آخر متعهد ماند. او باور داشت که در چهاردهه کار آموزگاری او شاهد تغییر فرهنگی شدید در جامعه بوده و دگرگونی اجتماعی در رابطه معلم با دانشآموز به وضوح دیده میشد.
در اغلب مصاحبههایش آقای خاکسار از آنچه افت جایگاه معلم در جامعه میدانست ناراحت بود. دانشآموزانی که او معلمشان بوده از سختگیربودن آقای خاکسار میگویند.
عبدالاحمد خاکسار در دوره نخست حاکمیت طالبان در دهه نود میلادی در کابل بود و همچنان به فعالیتهای هنری در رادیوی شریعت طالبان ادامه داد. او یکی از خاطرات آن دوره را به شوخی یاد میکرد که عصر روزی خودش نماز عصر را خوانده و دنبال دارویی به دخترش به مرکز شهر رفته بود در سه ایست بازرسی طالبان او را مجبور کردند سه باردیگر هم نماز عصر را بخواند.
عبدالاحمد خاکسار همیشه با بایسکل/دوچرخه در شهر دیده میشد. بعدها در مورد دوچرخه رانی گفت که در کنار این که دکتر معالجش توصیه کرده بوده خود او نیز دوچرخه را دوست دارد.