عذرخواهی دیپلمات ارشد آمریکایی از تشبیه زنان معترض افغانستان به «جادوی دختر سیاه»
کرن دکر، کاردار سفارت آمریکا در کابل که پس از تسلط طالبان بر این کشور از دوحه قطر کار میکند
کرن دکر، کاردار سفارت آمریکا در کابل که از دوحه قطر کار میکند از نسبت دادن جنبش زنان معترض افغانستان به یک جنبش آمریکایی-آفریقاییتبار و یادآوری مبارزات رهبران آمریکایی به افغانها عذرخواهی کرد، پس از آنکه وزارت خارجه آمریکا نیز آن را «نامناسب یا بیتاثیر» خوانده است.
این دیپلمات آمریکایی روز پنجشنبه در توئیتهایی گفته بود زنان معترض افغانستان ممکن است از تاریخ و فرهنگ آمریکایی-آفریقاییتبار، به ویژه جنبشی در شبکههای اجتماعی به عنوان «معجزه دختر سیاه» #BlackGirlMagic الهام گرفته باشند.
او در توییتی نوشت که چندین پست او در اوایل هفته با وجود اینکه با «بهترین نیت» نوشته شده بودند، «به اشتباه» تعبیر شده است.
خانم دکر در توییتهایش پیشنهاد کرده بود که زنان معترض افغانستان میتوانند از نمونههایی مانند نمادهای فرهنگی موسیقی پاپ، مانند بیانسه و لیزو نیز بیاموزند.
در پستهای متعدد سفارت آمریکا در کابل در فیسبوک نیز مضمون این توییتها یادآوری شده است.
نظرات این دیپلمات آمریکایی واکنشهای را در شبکههای اجتماعی آمریکا و افغانستان برانگیخت.
خانم دکر نوشته است: «گاهی اوقات بهترین نیت ما به اشتباه میاندازد زیرا به اندازه کافی گوش نکردهایم یا واقعاً تجربه زندگی دیگران را درک نمیکنیم.»
او افزوده که «تلاشهای من برای تجلیل از آمریکاییهای آفریقاییتبار شجاع در این ماه در همین دسته قرار میگیرد.»
عذرخواهی دکر پس از آن صورت گرفت که توئیتهای وی با توبیخ نادری از سوی وزارت امور خارجه آمریکا همراه شد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه روز چهارشنبه این پیامهای او را «نامناسب یا بیتاثیر» خواند.
کاردار سفارت آمریکا چی نوشته بود که واکنش برانگیز شد؟
خانم دکر که در پستهای متعددی در افغانستان از سال ۲۰۰۶ کار کرده است، در یک سری توییت در چند روز اخیر مضامین «تاریخ ماه سیاه» را در رابطه با افغانستان و جنبش زنان این کشور به کار برد.
او روز دوشنبه در توییتی نوشته بود که «آیا افغانها با #BlackGirlMagic (هشتک معجزه دختر سیاه) و جنبشی که الهام گرفته از آن است آشنا هستند؟ آیا دختران افغان به جنبش مشابهی نیاز دارند؟ زنان افغان چطور؟» او در ادامه افزوده بود که در این مورد «به من بیاموزید، که آماده برای یادگیریام.»
او بعد این توییت را حذف کرد.
توییتهایی که بعد حذف شدند
خانم دکر در آخر توییت خود با هشتگهایی بیانسه، لیزو خوانندههای آمریکا و رجینا کینگ، بازیگر را منشن کرده است. او همچنین در توییتهای دیگری از مارتین لوتر کینگ، رهبر جنبش سیاههان آمریکایی در دهه ۱۹۶۰، سوپربول و آبراهام لینکلن، رئيس جمهور آمریکا در زمان جنگ داخلی این کشور در قرن ۱۹ نام برده بود.
هشتگ #BlackGirlMagic جنبشی است که در رسانههای اجتماعی از زنان سیاه پوست با میلیونها پست ستایشآمیز تجلیل میکند.
لی اسلوشر، کارشناس امنیتی که سابقه کار در افغانستان را نیز داشته است در یک رشته توییت، این اظهارات خانم دکر را «تحقیر جمهوری آمریکا» خوانده و گفته که حضور چنین شخصی در این مقام مهم «شرم آو» است. او افزوده که «ظاهراً [خانم دکر] از نیاز واقعی غذا است غافل است. آیا او از قحطی قریب الوقوع [در افغانستان] خبر دارد؟»
کرن دکر، دیپلمات باسابقه در وزارت خارجه آمریکاست که دوره ماموریت تازهاش را در کابل از سال ۲۰۱۸ آغاز کرده است.
او سابقه کار در کشورهای پاکستان، یونان، ناتو و بوسنی دار و در سالهای ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ در ولایتهای قندهار و غزنی کار کرده و در سال ۲۰۱۲ نیز به عنوان مشاور ارشد امور ملکی در افغانستان کرد.
دونالد ترامپ جونیور، پسر رئیس جمهور سابق آمریکا، نیز در توییتی نوشت: «این چه جهنمی است؟ ظاهراً دولت بایدن به اندازه کافی از شکست خود در افغانستان شرمنده نیست.»
همچنین فوزیه کوفی، عضو تیم مذاکراتی دولت پیشین افغانستان نیز در توییتی نوشته است «فکر نمیکنم بسیاری از دختران در افغانستان با هشتگ جادوی دختر سیاه آشنا باشند، اما آنها قطعا خواب شب و روز را برای طالبان سخت کردهاند.»
او افزوده که صدای بلند اعتراض این زنان باید شنیده شود، در حالی که طالبان دستگیری آنها را تسریع کرده است.