عفو بین الملل: طالبان در حفاظت از اقلیتها، مطلقا ناکام است
انفجار در یکی از کلاسهای مرکز آموزشی کاج در دشت برچی غرب کابل رخ داد
سازمان عفو بین الملل ساعاتی پس از انفجار امروز در یک مرکز آموزشی در دشت برچی غرب کابل که دهها دانش آموز کشته و زخمی برجا گذاشت، بیانیهای صادر کرد و حکومت طالبان را حفاظت از اقلیتهای افغانستان، «ناکام مطلق» خوانده است.
در بیانیه عفو بین الملل آمده که «حمله دهشتناک امروز تازهترین مورد یک رشته حملات به مناطق عمدتا با جمعیت هزاره و شیعه، یادآور شرمآوری از ناکامی و شکست مطلق طالبان، به عنوان مسئولان حاکم، در حفاظت از مردم افغانستان است.»
این سازمان از طالبان خواسته است که «اقدامات فوری برای تضمین امنیت همه مردم تحت حکومت طالبان، به ویژه اعضای جوامع اقلیت بردارد.»
عفو بین الملل همچنین گفته که «طالبان از زمانی که روی کار آمده، اقدامات اندکی را برای حفاظت از عموم و به ویژه شیعیان هزاره روی دست گرفته است که به صورت سیستماتیک عمدتا از سوی دولت اسلامی (داعش) در مدارس، مساجد، مراکز آموزشی و عمومی هدف قرار گرفته اند.»
به گفته عفو بین الملل اما حکومت طالبان «در عوض، نادیده گرفته و اقداماتی کرده که تنها خطر جانی برای مردم افغانستان به ویژه افراد متعلق به جوامع قومی و اقلیت تشدید شده است.»
یوناما، دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل در توییتی انفجار امروز را نشانه وخامت اوضاع امنیتی خوانده است.
اما، محمد جلال، از سخنگویان طالبان در واکنش به توییت یوناما نوشته که «این مکانها، اهداف نرم برای دشمنان صلح و افغانستان هستند و آنها به عدالت سپرده خواهند شد».
همزمان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل برای افغانستان گفته است که حمله به دانش آموزان در مرکز آموزشی کاج در دشت برچی کابل، یادآور حمله سال گذشته در همین محل آموزشی است.
آقای بنت در یک رشته توییت نوشته که «حملات به مراکز آموزشی هزاره و شیعه باید متوقف شود. حمله به آینده افغانستان، جنایات بین المللی را متوقف کنید.»
حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین افغانستان و شماری از چهرههای سیاسی این کشور و برخی مقامهای طالبان نیز حمله روز جمعه را محکوم کردند.
هنوز هیچ گروهی مسئولیت حمله امروز را برعهده نگرفته است، اما در گذشته شاخه خراسان گروه داعش حملات مشابهای علیه مراکز آموزشی و مساجد را برعهده گرفته است.
آقای کرزی در یک رشته توییت حمله امروز را «در تضاد با تمام اصول و ارزشهای انسانی و انسانی» خوانده و خواستار «ایستادگی آگاهانه … و تقویت هر چه بیشتر اتحاد و اتفاق ملی» در برابر آن شده است.
یوناما، دفتر نمایندگی سازمان ملل در کابل در توییتی بنا به گزارشهای رسیده به این نهاد نوشته که بیشتر قربانیان حمله امروز به مرکز آموزشی کاج که «بیش از ۶۰ کشته و زخمی» به جا گذاشته است، از «زنان جوان هزاره شیعه» هستند.
یوناما تاکید کرده که عاملان این حمله باید محاکمه شوند. طالبان باید به تعهدات خود برای حفاظت از همه مردم عمل کنند و آموزش در افغانستان باید «فارغ از تعصب و خشونت» باشد.
بیمارستان امرجنسی کابل نیز در توییتی نوشته که پس از انفجار امروز در منطقه دشت برچی «تاکنون ۲۲ قربانی انفجار به این مرکز رسیده است که بیشتر آنان زنان بین ۱۸-۲۵ ساله» هستند. بنا به گزارشها، زخمیهای این رویداد به بیمارستان محمدعلی جناح در همین منطقه دشت برچی و برخی بیمارستانهای دیگر نیز برده شدند.
تلفات این انفجار بیشتر از آمارهای ارائه شده توسط مسئولان امنیتی طالبان در لحظات اولیه است.
در بیانیه عفو بین الملل که ساعاتی پس از این رویداد منتشر شد، شمار قربانیان این حمله به گفته منابع محلی حدود «۱۰۰ نفر» از دانش آموزان و کارکنان این مرکز گفته شده است.
سازمانهای مدافع حقوق بشر تاکید میکنند که «هزارهها و شیعیان افغانستان هدف حملات سیستماتیک» قرار دارند.
فعالان نیز در شبکههای اجتماعی با هشتک #نسلکشی_هزارهها به رویدادهایی از این دست واکنش نشان میدهند.
عفو بین الملل بنا به گزارشهای دفتر یوناما گفته که از ۱۵ آگوست ۲۰۲۱ تا ۱۵ جون ۲۰۲۲، در یک سالی که طالبان بر افغانستان حاکم شده، ۲۱۰۶ نفر در رویدادهای مختلف در این کشور قربانی شدند که ۷۰۰ کشته و ۱۴۰۶ زخمی ثبت شده است.
ماه گذشته، گروهی از نمایندگان چند حزبی از هر دو مجلس عوام و اعیان و کارشناسان گزارش تحقیقی خود را در مورد وضعیت هزارههای افغانستان منتشر کردند که با تمرکز بر وضعیت هزارهها در افغانستان از سال ۲۰۲۱ تا کنون نشان میدهد که «هزارهها در افغانستان به عنوان یک اقلیت مذهبی و قومی در معرض خطر جدی نسلکشی توسط طالبان و شاخه خراسان گروه دولت اسلامی قرار دارند.»