فرمانده یگان ویژه نیروی انتظامی ایران (فراجا): اگر کسی بهرغم اخطارها در صحنه بماند به او آسیب وارد میشود
یکی از معترضان در متروی تئاترشهر تهران که هدف شلیک نیروهای امنیتی قرار گرفت و چشمش آسیب دید
حسن کرمی، فرمانده یگان ویژه پلیس ایران میگوید در جریان اعتراضات سراسری، مامورانش به چشم معترضان شلیک نکردهاند.
آقای کرمی همچنین مدعی شده که نیروهای تحت فرمانش «حرفهای» عمل کرده اند و هیچکس بر اثر خطای آنها کشته نشده است.
فرماندهی یگانهای ویژه فرماندهی انتظامی، درباره ماهیت و شیوه برخورد یگانهای ویژه گفته است که «معنا و مفهوم ورود یگان، تمامکننده است» و در تئضیح آن افزوده که «اگر کسی بهرغم اخطارهای یگان ویژه که از سیستمهای صوتی قوی پخش میشود، باز در صحنه بماند ممکن است به او آسیب وارد شود».
به گفته این فرمانده نیروی انتظامی «جمعیتی که در اعتراضات شرکت میکنند چند گروه هستند… در بین جمعیت تعداد اندکی با انگیزه و قصد خرابکاری و سوءاستفاده از موقعیت حاضر میشوند».
او با اشاره به اعتراضات به کشتهشدن مهسا ژینا امینی ادامه داد «اگر کسی ثابت کند فردی بر اثر خطای کارکنان ما کشته شده، به او جایزه میدهم».
حسن کرمی همچنین گفته است کار اصلی یگان ویژه «روی محرکین است و برخورد سخت و پشیمانکننده با این گروه اندک داریم».
او همچنین استفاده از «آمبولانس» علیه معترضان در جریان اعتراضات را رد کرده است.
در جریان اعتراضات اخیر بسیاری بر اثر شدت حملات یگان ویژه نابینا و مجروح شدند و صدها عضو جامعه پزشکی ایران نیز استفاده از آمبولانس و نقض حریم بیماران و بیمارستانها را محکوم کردند.
گزیدهای از تصاویر و نوشتههای زخمیانی است که از تجربه، احساس، خشم و امید، پس از زخمی شدن چشمشان نوشتهاند
در همین رابطه نیویورک تایمز در گزارشی از صدها معترضی نوشت که در جریان سرکوب اعتراضات ایران از فاصله نزدیک هدف قرار گرفتهاند و چشمان آنها بر اثر اصابت گلولههای فلزی و پلاستیکی نابینا شده است.
به سبب عدم دسترسی به ایران و قطع اینترنت عملا آمار دقیقی از افرادی که در اعتراضات نابینا شدهاند وجود ندارد. اما نیویورک تایمز با بررسی شواهد پزشکی، شهادت معترضان، اعضای خانواده افراد مجروح و گزارش نهادهای حقوق بشری توانسته صدها مورد از قربانیانی که چشمشان هدف قرار گرفته را تایید کند.
گزارشهای شاهدان عینی و دهها صفحه سوابق پزشکی از چندین بیمارستان و کلینیک نشان میدهد که خشونت پلیس صدمات گستردهای در پی داشته است، از جمله متلاشی شدن شبکیه و قطع اعصاب بینایی و سوراخ شدن عنبیه.
همچنین در غیاب انجمنها و نهادهای مردمنهاد حامی آسیبدیدگان اعتراضات در ایران، بعضی از این افراد آسیبدیده در اینستاگرام همدیگر را پیدا کردهاند و برای کمک به یکدیگر تلاش میکنند.
بررسیهای بیبیسی فارسی نشان داده است که گروهی از فعالان مدنی در شبکههای اجتماعی، از انجمن چشمپزشکان ایران درخواست کردهاند که گروه یا کمیتهای را برای پیگیری و حمایت از زخمیان اعتراضات جاری در ایران ایجاد کنند.
در ماههای اخیر همچنین تصاویر متعددی منتشر شد که در آنها به نظر میرسید دستگاههای امنیتی ایران از آمبولانس برای جابهجایی ماموران خود و یا بازداشت معترضان استفاده میکنند. در برخی از این تصاویر خودروهایی که نشان آمبولانس دارند پلاک نظامی دارند یا پلاک آنها کنده شده است.
تصویری که استفاده نیروهای حکومتی از آمبولانسها را در سرکوب معترضان نشان میدهد
حکومت جمهوری اسلامی، حاضر نیست مسئولیت کشته شدن شهروندان بیسلاح، از جمله کودکان را بپذیرد.
سازمان حقوق بشر ایران که مقر آن در نروژ قرار دارد، میگوید موفق شده است که به شکل مستند کشته شدن بیش از ۴۸۰ نفر در اعتراضات را تایید کند، که از مجموع آنها ۶۴ نفر کودک هستند.
این سازمان همچنین اعلام کرده است دستکم ۱۰۷ نفر از دستگیرشدگان نیز با خطر مجازات اعدام روبهرو هستند.
در ماههای اخیر اعدام چهار تن از کسانی که در جریان اعتراضها کشته شدند، نگرانیها در مورد استفاده حکومت ایران از این مجازات را افزایش داده است.