فوتوفن؛ فولام-آرسنال: هنرنمایی تاکتیکی آرتتا و حفظ فاصله با منچسترسیتی
آرسنال که در چند هفته گذشته بارها تا مرز از دست دادن امتیاز رفته بود و در دقایق پایانی موفق به زدن گل و گرفتن سه امتیاز شده بود، این بار هم برای حفظ فاصله خود با منچسترسیتی در صدر جدول، نیاز به پیروزی مقابل یک تیم قدرتمند داشت.
فولام که در فصل جاری، یکی از بهترین تیمهای لیگ در میان تیمهای متوسط انگلیس بوده، در ورزشگاه خانگی خود این داربی لندن را برگزار میکرد.
مارکو سیلوا، سرمربی پرتغالی فولام در ۵ بازی قبلی سه پیروزی، یک تساوی و یک شکست را ثبت کرده بود و در بازی رفت مقابل آرسنال هم با گل دقیقه ۸۵ بازی را ۲ بر یک به تیم میکل آرتتا باخته بود.
منچسترسیتی هم روز شنبه کریستال پالاس را شکست داده بود و این به مفهوم کم شدن فاصله این تیم با آرسنال در بالای جدول و رسیدن به فاصله دو امتیازی آرسنال بود.
در این شرایط آرتتا برای برگرداندن فاصله با سیتی به ۵ امتیاز، باید در زمین فولام به برتری میرسید.
پریرا و میتروویچ؛ برای آزار خط دفاع آرسنال
فولام با سیستم ۱-۳-۲-۴ بازی میکرد و در خط دفاع دو مدافع آمریکایی یعنی آنتون رابینسون و تیم رئام را در کنار توزین آدارابیویو و کنی تته داشت.
هریسون رید و ساشا لوکیچ، دو هافبک دفاعی فولام بودند که پشت سر آندرهاس پریرا، مانور سالومون و بابی رید بازی میکردند. الکساندر میتروویچ هم مهاجم مرکزی فولام بود؛ مهاجمی که تا پیش از این بازی، در ۲۱ مسابقه ۱۱ گل زده بود و یکی از بهترین مهاجمان فصل جاری لیگ برتر به حساب میآید.
پریرا هافبک طراح برزیلی که پشت سر میتروویچ بازی میکرد، هم بازیکنی است که چند فصل توسط منچستریونایتد به باشگاههای مختلف قرض داده شد اما سرانجام یونایتد به صورت دائمی این بازیکن را فروخت و این فصل در فولام، یکی از موثرترین بازیکن این تیم است و تا پیش از این بازی ۲ گل و ۶ پاس گل ثبت کرده بود.
آرسنال هم با سیستم ۳-۳-۴ و ترکیبی آشنا بازی را شروع کرد؛ لئاندرو تروزارد که در زمستان از برایتون به آرسنال پیوسته، به عنوان مهاجم مرکزی بازی میکرد اما به همان شکلی که آرتتا و گواردیولا در منچسترسیتی بارها از هافبک هجومی در پست مهاجم استفاده میکردند.
درواقع آرتتا حالا در آرسنال همین مدل را اجرا میکند و در هفتههای اخیر تروزارد یا گابریل مارتینلی را در مرکز خط حمله مورد استفاده قرار داده است.
این بار مارتینلی و بوکایو ساکا در چپ و راست خط حمله حضور داشتند و توماس پارتی، گرانیت ژاکا و مارتین اودگار هم سه هافبک میانی آرسنال بودند.
در خط دفاع هم از راست به چپ بن وایت، ویلیام سالیبا، گابریل و الکساندر زینچنکو بازی میکردند. نکته ویژه در مورد آرسنال حضور ژسوس، مهاجم برزیلی روی نیمکت بود؛ بازیکنی که در جریان جام جهانی مصدوم شده بود اما آرتتا بدون او هم تیمش را تا اینجای فصل به خوبی پیش برده بود.
ترفند تاکتیکی آرتتا در نیمه اول
سیلوا، سرمربی فولام در تاکید روی دفاع پرفشار و اجرای پرسینگ در نیمه زمین حریف، ایدههایش به آرتتا و پپ گواردیولا نزدیک است و یکی از وجوه شاخص در بازی فولام همین شکل دفاعی منسجم این تیم است.
این بار هم فولام در دقایق ابتدایی سعی میکرد آرسنال را با دفاع فعال و پرفشار خودش غافلگیر کند و دور از دروازه خودش نگه دارد.
اما آرسنال با استفاده فنی ویژه از دو بازیکن، موفق به خروج از زیر فشار پرسینگ فولام میشد: زینچنکو و تروزارد این دو مهره موثر از اجرای برنامه خروج از پرسینگ بودند.
زینچنکو با حرکت از سمت چپ خط دفاع به سمت مرکز خط میانی و تروزارد با عقب کشیدن از مرکز خط حمله، عملا دو بازیکن به جمع نیروهای قلب خط میانی آرسنال اضافه میکردند و بازیکنان فولام به همین دلیل نمیتوانستند فضاهای میانی را به خوبی دور از دسترس آرسنال در بازیسازی نگه دارند.
در دقیقه ۱۷ همکاری ژاکا و مارتینلی در سمت چپ، نخستین گل آرسنال را به دنبال داشت اما بازبینی ویدئویی نشان داد که مارتینلی فقط چند سانتیمتر در آفساید بوده و این گل مردود شد.
اما آرسنال قرار نبود برای زدن گل اول، چندان صبر کند؛ در دقیقه ۲۱ کرنر ارسالی تروزارد با ضربه سر گابریل تبدیل به گل اول بازی شد.
این سومین گل مدافع برزیلی آرسنال در فصل جاری بود؛ آماری که برای یک مدافع میانی بسیار خوب به حساب میآید.
فولامیها در واکنش به این گل سعی کردند فشار پرسینگ خود را در نیمه زمین آرسنال افزایش دهند و اتفاقا بار دیگر هنر آرسنالیها در خروج از دفاع پرفشار و پرتعداد فولام، باعث شد گل دوم ثبت شود؛ گلی که پس از خروج آرسنال در پرسینگ، با پاس تروزارد و ضربه تمامکننده مارتینلی زده شد.
این دوازدهمین گل مهاجم برزیلی آرسنال بود؛ مهاجمی که فقط ۲۱ سال دارد و یکی از بهترین نیروهای هجومی لیگ برتر انگلیس محسوب میشود.
سهگانه ویژه تروزارد در یک نیمه
در آخرین لحظات نیمه اول، بازی با گل اودگارد ۳ بر صفر شد؛ گلی که روی انتقال سریع از دفاع به حمله و باز هم براساس حرکت از سمت چپ و پاس گل تروزارد به دست آمد.
به این ترتیب تروزارد بلژیکی در یک نیمه ۳ پاس گل داد تا هنر آرتتا در استفاده از او به عنوان یک مهاجم کاذب، عملا سرنوشت بازی را در همان نیمه اول روشن کند.
نیمه اول در حالی با این سه گل به سود آرسنال به پایان رسید که فولام برخلاف انتظار، از نظر فنی و به خصوص در فاز دفاع، نتوانست به هیچ وجه تیم آرتتا را تحت فشار قرار دهد.
برنامههای تاکتیکی ویژه آرتتا متمرکز بر مناطق حرکتی زینچنکو و تروزارد عملا دفاع پرفشار فولام را نه تنها بیاثر کرد، بلکه دفاع پرتعداد فولام در نیمه آرسنال، تبدیل به نقطه ضعف این تیم و عاملی برای ضربه خوردن و به خصوص دریافت گل دوم شد.
بازگشت ژسوس
به این ترتیب آرسنال که در چند بازی قبلی خود در لیگ برتر(غیر از پیروزی ۴ بر صفر مقابل اورتون) برای پیروز شدن، به شدت زجر کشیده بود، این بار یک حریف قدرتمند را با اجرای برنامههای تاکتیکی هوشمندانه آرتتا، در همان نیمه اول ناکار کرده بود.
طبیعی بود که در نیمه دوم فولام زمان بیشتری را نسبت به نیمه اول صاحب توپ باشد اما این به مفهوم اثرگذاری در حمله نبود.
در دقیقه ۶۸ بود که در دو صحنه پیاپی، فولام در محوطه جریمه آرسنال دو ضربه به چارچوب مناسب داشت؛ ضربه اول با واکنش آرون رمزدل دفع و تبدیل به کرنر شد و ضربه بعدی ضربه سر میتروویچ بود که توپ به تیر دروازه خورد.
در ادامه بازی پریرا و میتروویچ دو بازیکن هجومی موثر فصل جاری لیگ برتر، به ندرت موفق به تحت فشار قرار دادن بدنه دفاعی آرسنال شدند.
تعویضهای سیلوا هم کمکی به تغییر شرایط به سود فولام نکرد. آرسنال با کنترل بازی در این نیمه، فاصله سه گل را حفظ کرد و دروازه خود را هم بسته نگه داشت تا در نمایشی کمنقص، یکی از مهمترین پیروزیهای فصل خود را به دست بیاورد.
حضور ژسوس در میدان در ۱۵ دقیقه پایانی و البته حضور ریس نلسون که هفته گذشته در دقیقه ۹۷ گل حیاتی در برتری ۳ بر ۲ مقابل بورنموث را زده بود، نشانهای بود از دست پر آرتتا در بخش هجومی در بازیهای آینده.
این نخستین بازی رسمی ژسوس در سه ماه اخیر بود. بازی قبلی او مقابل کامرون در مرحله گروهی جام جهانی بود؛ همان مسابقهای که مهاجم آرسنال در آن مصدوم شده بود.
آرتتا با توجه به بازی مهم تیمش در پنجشنبه همین هفته مقابل اسپورتینگ لیسبون در لیگ اروپا، سعی کرد در ۲۰ دقیقه پایانی به چند مهره مهم خود مثل تروزارد، زینچنکو و مارتینلی هم استراحت بدهد.
در انتظار بازی رو در رو با سیتی
فولام پس از این شکست با ۳۹ امتیاز در رده هشتم باقی ماند و با رده پنجم جدول فقط ۵ امتیاز فاصله دارد؛ آماری که نشاندهنده نتایج و عملکرد خوب تیم سیلوا در فصل جاری است.
آرسنال هم که با ۶۶ امتیاز بار دیگر فاصله خود با سیتی را در صدر جدول در عدد ۵ نگه داشت. آرسنال آرتتا با این پیروزی به یک رکورد ویژه هم دست یافت؛ نخستین تیم در تاریخ لیگ برتر، که در ۵ داربی پیاپی لندن در خارج خانه، بدون دریافت گل، به پیروزی رسیده است.
به نظر میرسد تکلیف قهرمان فصل در هفتههای آتی در بازی رو در روی سیتی و آرسنال تا حد زیادی روشن خواهد شد؛ مسابقهای که روز ۲۶ آوریل در منچستر برگزار خواهد شد.
آرتتا تا آن روز باید فاصله تیمش با سیتی را بیش از ۳ امتیاز نگه دارد تا در صورت شکست در آن بازی بزرگ هم آرسنال در صدر جدول باقی بماند؛ چیزی که با توجه به فرم خوب آرسنال، غیرقابل انتظار نیست.