لایحه دولت بریتانیا برای بازگرداندن پناهجویان جنجالآفرین شد
بحثها و واکنشها نسبت به برنامه جدید دولت بریتانیا برای بازگرداندن پناهجویانی که به طورغیرقانونی وارد این کشور میشوند ادامه دارد.
رهبر حزب کارگر، حزب مخالف دولت، به مخالفت با این لایحه پرداخته و گفته که ریشی سوناک، نخست وزیر، به خاطر اینکه فکر میکند این اقدامات شمار قایقهای حامل پناهجویان را کاهش میدهد «متوهم» است.
در همین حال کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل متحد گفته است که این اقدامات «بسیار نگران کننده» است و از ورود افرادی که دلیل محکمی برای پناهندگی دارند هم جلوگیری میکند.
ریشی سوناک پیشتر اظهار داشت که که «ما همه راههای دیگر را امتحان کردیم و جواب نگرفتیم».
وزیر کشور در دفاع از این برنامه گفته است از «ورود بی نوبت پناهجویان» به صفِ متقاضیان دریافت اقامت بریتانیا جلوگیری خواهد کرد.
سولا بریورمن، در گفتگویی با بی بی سی گفت که این کشور پناهجویانی را که با قایق میآیند دیگر نمیخواهد.
طبق لایحه جدید که روز سه شنبه اعلام شد هر کس که به طور غیرقانونی وارد بریتانیا شود، نه تنها از خاک از کشور اخراج میشود بلکه در آینده هم نخواهد توانست به این کشور بازگردد یا درخواست شهروندی بریتانیا بدهد.
قرار است کسانی هم که با قایقهای کوچک به بریتانیا میرسند یا به کشورشان بازگردانده شوند یا به «کشور ثالت امن» مانند رواندا.
ایوت کوپر، وزیر کشور دولت سایه از حزب کارگر، میگوید که این اقدامات «مشکلات را بدتر خواهد کرد و اوضاع را آشفته تر» و جان انسانها را «بیشتر به خطر خواهد انداخت.»
او در گفتگو با بی بی سی وزرای کابینه دولت را به «بی مسئولیتی» در گفتار متهم کرد و گفت که بیشتر به «لفاظی» میپردازند.
نماینده کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در بریتانیا، میگوید که برنامه دولت ناقض قوانین بینالمللی است.
ویکی تننت به بی بی سی گفت که «ما معتقدیم که این برنامه کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان را نقض میکند و حتی کسانی که دلایل محکمی برای پناهندگی دارند فرصت ارائه آن را پیدا نمیکنند.»
کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان، که ابتدا در سال ۱۹۵۱ بر سر آن توافق شد، یک معاهده چندجانبه است که شرایط پناهندگی و تعهدات کشورهای امضاکننده کنوانسیون را برای حفاظت از پناهجویان توضیح میدهد.
وزیر کشور بریتانیا ولی میگوید که این اقدامات «قانونی، متناسب و دلسوزانه» اند.
قانون تازه پناهجویی بریتانیا به چه معناست؟
- مهاجرانی که از راههای غیرمجاز وارد بریتانیا میشوند از این کشور اخراج خواهند شد.
- این افراد تنها در یک کشور ثالث «امن» مانند رواندا واجد شرایط ارائه درخواست پناهجویی هستند.
- پناهجویان در مدت ۲۸ روز اول نگهداریشان در بریتانیا امکان بازبینی قضایی یا گذاشتن وثیقه را نخواهند داشت.
- پارلمان بریتانیا هر سال حداکثر ظرفیت پذیرش پناهجو از طرق «امن و قانونی» از سوی این کشور را تعیین خواهد کرد.
- وظیفه وزیر کشور بریتانیاست تا افرادی که به طور غیرقانونی وارد کشور میشوند را بازداشت و سپس به رواندا یا یک کشور ثالث «امن» منتقل کند. این امر بلحاظ حقوقی بر حق افراد برای ارائه درخواست پناهندگی اولویت خواهد داشت.
- افراد زیر ۱۸ سال، کسانی که به دلیل مشکلات سلامت امکان مسافرت با هواپیما را ندارند و همچنین کسانی که امکان دارد در کشوری که قرار است به آن منتقل شوند آسیب جدی ببینند، میتوانند روند اخراج خود را به تعویق بیندازند.
- به هر گونه درخواست پناهندگی پس از اخراج و از راه دور رسیدگی خواهد شد.