لیندا نورگرو؛ از کشته شدن امدادگر اسکاتلندی در آدمربایی طالبان، تا برنامه برای کمک به دانشجویان پزشکی افغانستان
لیندا نورگرو، اهل لوئیس، در جریان عملیات نظامی برای نجات او جان باخت
یک موسسه خیریه که به یاد یک امدادگر اسکاتلندی کشته شده در افغانستان ایجاد شده، امیدوار است ۲۰ دانشجوی پزشکی از افغانستان را برای تکمیل تحصیلاتشان به اسکاتلند برساند.
لیندا نورگرو، اهل لوئیس، در سال ۲۰۱۰ توسط طالبان ربوده شد و در زمان عملیاتی برای نجاتش، جان باخت.
والدین او بنیادی را به نام او برای حمایت از پروژههای کمک به زنان و دختران افغانستان راه انداختند.
این مؤسسه خیریه از دولت بریتانیا و دولت محلی اسکاتلند خواسته تا مراحل پذیرش دانشجویان دختر افغان در رشته پزشکی را آسانتر کنند.
این بنیاد گفت پس از مدتها انتظار و گفتگو با هر دو دولت مرکزی و محلی در مورد انتقال این دانشجویان از افغانستان به اسکاتلند هنوز پیشرفتی حاصل نشده است.
اسکاتلند گفته است جنی گیلروت، وزیر آموزش این حکومت محلی، با مسئولان این موسسه خیریه دیداری داشته و با وزارت کشور در لندن مکاتبه کرده و خواستار شفاف سازی فوری در مورد وضعیت شده است.
دولت بریتانیا گفته است حمایت از اسکان مجدد افغانهای واجد شرایط «اولویت اصلی» است.
بنیاد لیندا نورگرو میگوید پیامهای ناراحت کنندهای از دانشجویان در مورد ترس آنها از زندگی تحت تسلط طالبان در افغانستان دریافت کرده است.
طالبان در اوت ۲۰۲۱ (سنبله ۱۴۰۰) پس از پایان حضور تقریباً ۲۰ ساله ائتلاف به رهبری آمریکا در این کشور، بار دیگر به قدرت بازگشتند.
از آن زمان، طیف گستردهای از فرامین سختگیرانه دوباره بر زنان در افغانستان اعمال شده است.
طالبان قبلا گفته بود که حقوق زنان در افغانستان را «در چارچوب قوانین اسلامی» در نظر خواهد داشت.
والدین لیندا، یک موسسه خیریه به نام او برای کمک به زنان و دختران افغانستان ایجاد کردند
بنیاد لیندا نورگرو میگوید پنج دانشکده پزشکی در اسکاتلند سال گذشته تصمیم گرفتند به ۲۰ دانشجو برای تکمیل تحصیلاتشان پذیرش بدهند.
اما پدر لیندا، جان نورگرو، میگوید: «این همه تاخیر ناامیدکننده است.»
او گفت در ابتدا به این موسسه خیریه گفته شده بود مسیر مربوط از طریق طرح اسکان شهروندان افغانستان در بریتانیا در ماه ژانویه/جنوری سال جاری باز خواهد شد.
آقای نورگرو گفت که در آن زمان تاریخ به آگوست/اوت تغییر کرد و اکنون گفته شده که به این زودی ممکن است باز نشود.
وی افزود: «دانشجویان ما که از داکتران در حال کارآموزی بودند، از ادامه کار بازماندهاند، حالا مصروف آشپزی، نظافت و مراقبت از کودکان شدهاند.»
«آنها اجازه ندارند بدون همراه مرد از خانه خارج شوند، برخی از جان خود میترسند و برخی دیگر بر خلاف میل ازدواج میکنند.»
«آنها در ناامیدی مطلق هستند و شدیدا به کمک ما نیاز دارند.»
تلاش برای نجات
دولت محلی اسکاتلند اعلام کرده که خواستار دریافت اطلاعاتی از دولت مرکزی بریتانیا در مورد اقداماتی که در این راستا انجام میدهد، شده است.
یکی از سخنگویان گفت: «راه حل این است که به ما این امکان را بدهد که با کمک هزینه تحصیلی و هزینههای زندگی از این زنان حمایت کنیم.»
«مقررات حمایت دانشجویی در اسکاتلند به افرادی که در این کشور تحت طرحهای اسکان مجدد از افغانستان هستند، رفع شهریه مانند دانشجویان بومی، خانه و حمایت هزینه زندگی را میدهد.»
او افزود: «ما از اینکه تاکنون این وضعیت فراهم نشده ناامید هستیم، با این حال، مطمئن هستیم که راهحلی عملی توسط وزارت کشور میتواند پیدا شود.»
یک سخنگوی دولت بریتانیا گفت: «بریتانیا تعهد بلندپروازانه و سخاوتمندانهای برای کمک به افراد در معرض خطر در افغانستان داشته، تاکنون، ما حدود ۲۴۶۰۰ نفر از افراد آسیبپذیر را به مکان امن آوردهایم، از جمله هزاران نفری که واجد شرایط طرحهای اسکان مجدد از افغانستان هستند.»
به گفته او، «حمایت از اسکان مجدد افغانهای واجد شرایط همچنان یک اولویت اصلی است و ما به همکاری با شرکای همسو و کشورهای همسایه افغانستان در مورد مسائل اسکان مجدد و حمایت از عبور امن برای افراد واجد شرایط ادامه میدهیم.»
لیندا، ۳۶ ساله، بر یک پروژه اداره توسعهای آمریکا (یواساید) که برای ایجاد شغل و حمایت از اقتصاد در مناطق شکننده افغانستان راه اندازی شده بود، نظارت میکرد.
او در ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۰ در ولایت کنر ربوده شد و در تلاش برای نجات توسط نیروهای ویژه آمریکایی در ۸ اکتبر همان سال جان باخت.
تحقیقات مشترک بریتانیا و آمریکا نشان داد که او در اثر پرتاب نارنجک توسط یکی از سربازان آمریکایی کشته شد.