مارشال دوستم: اگر خارجیها اندکی یاری کنند، در چند روز افغانستان را از طالبان پس میگیریم
مارشال عبدالرشید دوستم، رهبر حزب جنبش ملی افغانستان در تازهترین اظهارات خود از تبعید گفته است که اگر خارجیها کمک کنند، میتوانند مانند سال ۲۰۰۱ «افغانستان را در حدود ۱۵ روز» از طالبان پس بگیرند. او همچنین از طرح «توطئه» ترور خود در ترکیه صحبت کرده است.
مارشال دوستم که پس از سقوط شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ در شمال افغانستان به دست طالبان از این کشور خارج شد و اکنون در ترکیه بهسر میبرد، این صحبت را در نشست اینترنتی به مناسبت یازدهمین سالگرد کشته شدن برهانالدین ربانی، رهبر حزب جمعیت اسلامی و رئیسجمهور پیشین افغانستان، مطرح کرد.
در این نشست که در شبکه مجازی زوم برگزار شد، شماری از چهرههای عمده ضد طالبان از جمله احمد مسعود، رهبر «جبهه مقاومت ملی» و اعضای «شورای عالی مقاومت» حضور داشتند.
آقای دوستم حدود یک ماه پیش در گفتگو با بیبیسی گفته بود که راه حل کنونی افغانستان جنگ نیست از رهبری طالبان خواست با «شواری عالی مقاومت ملی افغانستان» وارد مذاکره شوند و اینکه نمیخواهد جنگ داخلی دیگری در افغانستان اتفاق بیفتد و همه جناحها برای ایجاد یک دولت فراگیر باید توافق کنند.
اما در اظهارات تازه خود گفت که با گفتگو و نشستها نمیتوان مشکل افغانستان را حل کرد و گفت «تا که به اینها (طالبان) زور نباشد، نمیشود».
او از اعضای شورای عالی مقاومت خواست تا با «دنیا و خارجیها» حرف بزنند، که به گفته او، با کمک اندکی میتواند افغانستان را دوباره از کنترل طالبان خارج کنند.
طالبان تاکنون واکنشی به اظهارات آقای دوستم نشان نداده است.
آقای دوستم در بخشی از سخنان خود با اشاره به درگیریهای نیروهای جبهه مقاومت با طالبان گفت: «تشکر از بچههای اندراب و پنجشیر. یک مدت خود را اکمالات کنید. با حاجی احمد (احمد مسعود) مینشینیم و پلان (برنامهریزی) میکنیم.»
او همچنین با اشاره به حضور نیروهای طالبان در نقاط مختلف افغانستان گفت: «اینها را از وزیرستان کی آورده؟ از کجا آمدهاند؟ مخالفان ازبکستان و تاجیکستان آنجا چه میکند؟ تمام آسیای میانه را به تشویش انداخته.»
«توطئه ترور من و سیاف خنثی شد»
مارشال دوستم همچنین گفت که گروهی در صدد کشتن او و عبدرب رسول سیاف، از چهرههای جهادی، در ترکیه بودند که با مداخله و تلاش نیروهای دولت ترکیه این «توطئه» خنثی شد.
او تاکید کرد: «اگر سست باشیم ما را میکشند.»
به عبدالرشید دوستم از سوی دولت اشرف غنی عنوان «مارشال» داده شد
آقای دوستم همچنین پاکستان را متهم به «اشغال» افغانستان کرد و همچنین گفت که آمریکا در حق او «ناجوانمردی» کرده است.
او افزود: «فرق بین این و اشغال انگلیس، آمریکا و اشغال روس نیست. به نام مسلمان امروز پاکستان خاک ما را اشغال کرده. امروز [افغانستان] مثل یک ایالت پاکستان است.»
او همچنین برخی از چهرههای سیاسی را متهم به همدستی با پاکستان کرد.
مارشال دوستم که یکی از پرنفوذترین چهره در شمال و در میان ازبکهای افغانستان است، درباره عوامل سقوط ولایتهای شمالی به دست طالبان گفته بود که محمد اشرف غنی، رئیسجمهور پیشین هیچ مسئولیت و صلاحیت مشخصی به او نداده بود. او یکبار دیگر آقای غنی را مقصر سقوط افغانستان دانست و گفت پیشنهادهایی که به او داده بود را نپذیرفت.
آقای غنی اما در یکی از مصاحبههای اخیر خود، فرماندهان نظامی شمال را متهم کرد که در برابر طالبان «نتوانستند و نخواستند» بجنگند.
آقای دوستم با تاکید بر این که او دیدگاه «ملی» دارد و علیه «پشتون» نیست گفت: «پشتونها برادر ما هستند. (آقایان) کرزی و غنی را ما رای دادیم که رئیس جمهور شدند.»
اما در ادامه خطاب به اقوام تاجیک، هزاره، ایماق، ترکمن و ازبک گفت: «تاریخ تان گم میشود فرهنگ تان گم میشود و شخصیتهای تان نابود میشود. پیش از نابودی باید کار کنیم و ما نابود کنیم دشمنهای خود را.»
تقریبا تمام مقامهایی را که طالبان در پستهای کلیدی دولت و کابینه خود گماشتهاند چهرههای مذهبی، مردان میانسال و اکثر شان متعلق به یک قوم هستند. بیشتر کشورها بر ایجاد یک دولت فراگیر از سوی طالبان تاکید کردهاند. طالبان گفتهاند در میان مقامهای خود افرادی از قومیتهای مختلف دارند.