مانور بزرگ اسرائیل و آمریکا؛ تشدید مهار منطقهای ایران
نیروهای مسلح آمریکا و اسرائیل این هفته در حال برگزاری بزرگترین رزمایش مشترک خود هستند.
هفت هزار و پانصد سرباز دو کشور در رزمایش درخت بلوط که در جنوب اسرائیل و شرق دریای مدیترانه برگزار میشود، شرکت کرده اند.
بنا بر گزارشهای منتشر شده، ۱۴۰ هواپیما از جمله بمبافکنهای استراتژیک ب- ۵۲ و جنگندههای فوق پیشرفته اف-۳۵ و همین طور ۱۲ شناور از جمله یک ناو هواپیمابر در این رزمایش شرکت دارند.
از جمله تمرینهای صورت گرفته در این رزمایش، عملیات سوختگیری هوایی با تانکر سوخترسان پگاسوس شرکت بویینگ است که قرار است تا دو سال دیگر به ارتش اسرائیل تحویل داده شود.
رسانههای اسرائیل همچنین از شبیهسازی عملیات بمباران تاسیسات هستهای ایران خبر دادهاند، هر چند که مقامهای آمریکایی گفته اند این مانور به طور خاص کشور مشخصی را هدف قرار نداده است.
این دومین مانور گسترده هوایی آمریکا و اسرائیل در دو ماه گذشته است و در حالی برگزار میشود که نگرانی مقامهای اسرائیلی از احتمال احیای برجام کمتر از قبل شده است.
همزمان، منابع خبری از سفارش ۲۵ فروند جت اف-۱۵ به وسیله اسرائیل خبر دادهاند.
هدف از این سفارش، تقویت توان حمله به تاسیسات هستهای ایران عنوان شده است.
این در حالی است که ایران نیز قرار است به زودی از روسیه جنگنده های سوخوی ۳۵ دریافت کند.
«نتیجه عکس تلاشهای قاسم سلیمانی»
ناموفق بودن مذاکرات هستهای، سرکوب معترضان و نگرانی کشورهای غربی از کاربرد پهپادهای ساخت ایران در جنگ اوکراین، اسرائیل را در موقعیت بهتری نسبت به قبل در برابر جمهوری اسلامی قرار داده است.
جاناتان اسپایر، تحلیلگر امنیتی جروزالم پست به بیبیسی فارسی گفت: «اسرائیل همواره تلاش کرده است تا به آمریکا و اروپاییها بفهماند که ایران چالشی برای همه است. سرکوب اعتراضها به دنیا نشان داد که چالش ایران صرفا به فعالیت نیروهای نیابتی در منطقه محدود نمی شود و خشونت در نظام حکومتی ایران نهادینه شده است.»
تهدید پهپادی ایران هم نقش مهمی در تشدید موضعگیری اروپاییها در برابر جمهوری اسلامی داشته است.
دولت اسرائیل علاوه بر تقویت توان نظامی خود، در پی تشدید مهار منطقهای ایران از طریق بهبود روابط با همسایگان این کشور است.
این در حالیست که کاهش نفوذ منطقهای ایران پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران و آسیب پذیر شدن این کشور در برابر حملات هوایی و موشکی سنگین اسرائیل در سوریه، به افزیش مهار منطقه ای جمهوری اسلامی کمک کرده است.
از سوی دیگر، روابط ایران با همسایگانش مانند عراق و جمهوری آذربایجان هم پر تنش شده است.
به گفته جاناتان اسپایر، اسرائیل تضعیف موقعیت منطقه ای ایران را به نفع خود می بیند.
به گفته یک منبع نزدیک به ارتش اسرائیل، رفتار منطقهای جمهوری اسلامی و شبهنظامیان متحدش به امضای پیمانهای ابراهیم میان اسرائیل و همسایگان عرب ایران در خلیج فارس کمک کرد و حال این کشورها در پی راهاندازی پدافند هوایی مشترک هستند.
از سوی دیگر، بسیاری از تحلیلگران تنش ایجاد شده در روابط تهران و بغداد را ناشی از عملکرد شبهنظامیان وابسته به ایران در عراق عنوان کرده اند.
یک منبع نزدیک به ارتش اسرائیل به بیبیسی فارسی گفت قاسم سلیمانی تلاش میکرد جمهوری اسلامی را به مرزهای اسرائیل برساند ولی الان اوضاع برعکس شده و ارتش این کشور پشت دروازههای ایران مستقر شده است.
به گفته این فرد مطلع، ضعف منطقه ای ایران باعث شده است بشار اسد هم با استقلال بیشتری نسبت به ایران عمل کند.