مخالفت جو بایدن با تحویل جنگنده اف-۱۶به اوکراین
با وجود درخواستهای مجدد مقامات اوکراینی برای پشتیبانی هوایی، جو بایدن، رئیس جمهوری امریکا صراحتا به خبرنگاران گفته قصد ندارد جنگنده اف-۱۶ در اختیار اوکراین بگذارد.
این در حالی است که اوکراین میگوید برای به دست گرفتن کنترل آسمان خود نیاز به بازسازی نیروهای هوایی خود دارد و نمیتواند با یگان جتهای روسی باقی مانده از دوران شوروی سابق، مقابل نیروی هوایی روسیه بایستد.
مخالفت آمریکا با این درخواست اوکراین همسو با سیاست آلمان است که روز گذشته صدراعظم آن از خودداری کشورش برای تحویل جنگنده به اوکراین گفته بود.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، علت مخالفتش با این کار را پرهیز از شدت بخشیدن به جنگ اوکراین و احتمال رویارویی مستقیم میان روسیه و ناتو ارزیابی کرده است.
اوکراین گفته است که برای کنترل حریم هوایی خود در جنگ جاری خود با روسیه به این جت ها نیاز دارد.
به طور گسترده ای یکی از قابل اعتمادترین جتهای جنگنده جهان محسوب میشود که کشورهایی مانند بلژیک و پاکستان از آن استفاده میکنند.
جنگنده اف-۱۶ به نسبت جتهای جنگی دوران شوروی جهش قابل توجهی در ادوات نظامی اوکراین به شمار میآید.
جتهای قبلی مربوط به دوران قبل از اعلام استقلال این کشور از اتحاد جماهیر شوروی است و بیش از ۳۰ سال پیش ساخته شده بودند.
آقای بایدن بارها درخواست های اوکراین برای در اختیار قرار دادن جتهای جنگنده اف-۱۶ را رد کرده است و در عوض بر ارائه پشتیبانی نظامی در مناطق دیگر متمرکز شده است.
آمریکا هفته گذشته اعلام کرد که ۳۱ تانک آبرامز به کییف عرضه خواهد کرد و بریتانیا و آلمان نیز اعلام کردند حمایتهای مشابهی خواهند کرد.
آندری ملنیک، معاون وزیر امور خارجه اوکراین، از این اعلامیه استقبال کرد اما از متحدانش خواست تا «ائتلافی برای جتهای جنگنده» ایجاد کنند و جتهای یوروفایتر و جنگندههای فرانسوی و سوئدی را در اختیار اوکراین قرار دهند.
صدراعظم آلمان روز یکشنبه در مصاحبه ای گفت که بحث در مورد ارسال کمک های نظامی دیگر به اوکراین در حالی که آنها به تازگی متعهد به ارسال لئوپارد ۲ شده بودند، “بیهوده به نظر می رسید”.
اولاف شولتز همچنین تاکید کرد که ائتلاف نظامی ناتو با روسیه در جنگ نیست و «اجازه تشدید تنش را نخواهد داد».
مسکو ناتو را به تجاوز نیابتی متهم کرده است و اعضای ائتلاف، از جمله ایالات متحده و آلمان، تمایلی به ارسال کمکهای نظامی که میتواند منجر به تشدید درگیری شود، ندارند.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، روز دوشنبه این دیدگاه را تکرار کرد و گفت که اگرچه در مورد حمایت از اوکراین تردیدی ندارد، اما نباید اوضاع را بیشتر شعلهور کند و توانایی فرانسه برای دفاع از خود را محدود کند.
سایر کشورهای اتحادیه اروپا از جمله هلند هنوز پاسخ قطعی در مورد ارسال جتهای جنگنده ندادهاند.
با این حال، لهستان اعلام کرده است که برای تامین جتهای جنگنده با ناتو هماهنگ میشود.