مرضیه برومند، خانه سینما و «وزارت ارشادی که قواعد را نمی فهمد»
مرضیه برومند مدیرعامل خانه سینما شد
چند روز پس از معرفی مرضیه برومند به سمت مدیرعامل جدید خانه سینما، واکنشها به این انتخاب و مراسم معارفه آن همچنان ازسوی طرفداران حکومت ادامه دارد. در مراسم معرفی و تودیع اعضای جدید و قدیم خانه سینما، مرضیه برومند، جانشین منوچهر شهسواری شد.
جوان، روزنامه سپاه درباره این مراسم نوشته بود: «بسیاری از خانمهای حاضر در جلسه بدون مراعات ضوابط حدود شرعی و قانونی حجاب و البته بدون کمترین نگرانی در حال رژه رفتن جلوی دوربین عکاسان خبری بودند و حتی مرضیه برومند به عنوان مدیرعامل جدید این خانه در حال مُعانقه و در آغوش کشیدن برخی از آقایان همکار و حاضر در این گعده ساختارشکنانه بود.»
به نظر میرسد این واکنش روزنامه جوان به حضور تعداد اندکی از حاضران در مراسم بدون حجاب و مانتو بوده است، درحالیکه اکثریت زنان از پوشش رسمی جمهوری اسلامی استفاده کرده بودند.
تعدادی از کاربران حامی حکومت هم به انتخاب خانم برومند به مدیرعاملی خانه سینما به دلایل واکنشهایش در جریان اعتراضات ایران معترضاند.
پس از اعتراض تعدادی از زنان از جمله فاطمه معتمد آریا و ثریا قاسمی به حضور عکس آنها در بیلبورد حکومتی زنان موفق ایرانی در میدان ولیعصر، مرضیه برومند هم در اینستاگرام خود نوشت: «آقایان عکس مرا از دیواری که زیرش بچهها و جوانها را سرکوب کردید بردارید.»
این کارگردان سینمای ایران که سازنده چند فیلم و سریال محبوب کودکان و نوجوانان است در ادامه گفته بود: «همواره در کنار مردم بوده است و از این پس هم خواهد بود.»
البته او بعدا جریانات خارج از کشور را متهم کرد که از حرفهایش سواستفاده کردهاند.
نصب این بیلبورد با اعتراضات مربوط به آزادی زنان از قوانین فقهی جمهوری اسلامی از جمله حجاب اجباری همزمان شده بود.
آقای شهسواری در این مراسم گفت: «ما در مقطع ویژهای به سر میبریم و چند سال است که در مسیر طوفان هستیم. در این مسیر فقط باید صبور بود چون این طوفان خواهد رفت و باید چه کرد که بعد از آن بر سر آبادانی باشیم نه آوارگی.»
خانم برومند هم با اشاره به اینکه سعی میکند «بدون سیاست زدگی برنامههای» هیئت مدیره را پیش ببرد، گفت: «دیگر یک شخصیت حقیقی ندارم و قبلاً تندتر بودم، ولی الان یک جایگاه حقوقی دارم که بر آن اساس بیشتر بر مبنای تعامل و گفتوگو و همفکری عمل میکنم.»
فرهاد توحیدی، فیلمنامه نویس هم در این مراسم گفت: «خانه سینما خانهای است که حاصل بیش از ۳۰ صنف است، وزارت ارشاد قواعد این جامعه را نمیفهمد، قرار نیست دست و پای این نهاد صنفی قطع شود بلکه باید یک تخت جدید برای آن فراهم شود.»
مرضیه برومند در حالی به ریاست هیئت مدیره خانه سینما رسیده است که سینمای ایران با بحرانهای متعدد سیاسی و اجتماعی و اقتصادی روبرو است.
تولیدات سینمای ایران با استقبال و فروش کم در سینماها رو برو است. بجز محصولات سازمانهای حکومتی مانند صداوسیما و موسسه سینمایی اوج وابسته به سپاه، تولید در سینمای ایران دررکود است و سینماگران دچار مشکلات معیشتیاند.
همچنین در اعتراضات اخیر ایران، بسیاری از اعضای خانه سینما حضورداشتند که تعدادی از آنها دستگیر، بازجویی و زندانی شدند و در ادامه هم تعدادی دیگر ممنوع الخروج ، ممنوع الکار و ممنوع المعامله شدند. از جمله ترانه علیدوستی بازیگر شناخته شده ایرانی که به مدت چند روز در انفرادی زندان اوین بود.
در مواردی خانه سینما واکنشهایی به این برخوردها داشت گرچه بسیاری از منتقدان، این واکنشها را دیرهنگام و محافظهکارانه دانستند.
در بحبوحه اعتراضات، خانه سینما با صدور بیانیهای اعلام کرد: «خانه سینمای ایران در اعتراض به ادامه خشونتها علیه مردم ایران و بدلیل احضار و بازداشت پی در پی اعضای خود هشدار میدهد، در صورتی که تهدیدها و بازداشتها پایان نیافته و سینماگران بازداشت شده آزاد نشوند، از اعضای خود خواهد خواست دست به اعتصاب زده ، از همکاری با پروژه های سینمایی و تلویزیونی خودداری کرده و در برابر سازمان سینمایی تحصن کنند.»
آخرین جشنواره سینمایی فجرهم با تحریم بسیاری از سینماگران سرشناس روبرو شد و مانی حقیقی در واکنش به وزیر ارشاد ایران در دعوت از هنرمندان در جشنواره فجر گفت: «وقت نداریم برای شما برقصیم.»
مقامهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم هم در چند نوبت سینماگران را تهدید کردهاند.
محمد خزاعی، رئیس سازمان سینمایی در مراسم اختتامیه جشنواره سینما حقیقت با بیان اینکه «نمیگذارد که سینمای ایران به سالهای قبل از انقلاب ۵۷ بازگردد» گفته بود: «شما حق ندارید به رهبر و مرشد ما توهین کنید. نمیشود هر کسی مبانی اصلی را زیر سوال ببرد و ما چیزی نگوییم. عرصه فرهنگ نباید اینقدر بیحساب و کتاب شود. اینجا هنوز جمهوری اسلامی است. »
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران هم خطاب به هنرمندان زنی که در جریان اعترضات اخیر روسری از سر برداشتند، گفته بود چون «قانونشکنی» کردند، قانون هم از آنها حمایت نمیکند و به طور تلویحی گفته بود امکان ادامه فعالیت در شغلشان را ندارند.
رسانههای وابسته به حکومت از روزنامه های نزدیک به سپاه مانند جوان و وطن امروز تا کیهان و ایران و همشهری هم بارها به هنرمندانی که از معترضان حمایت کرده اند حمله کرده و تهدیدشان کردهاند.