مرگ شش کارگر محبوس در «معدن طرزه» دامغان تایید شد؛ جسدهای بیجان از معدن خارج شد
خبرگزاریهای رسمی ایران با انتشار تصاویری از خارج کردن پیکرهای بیجان شش کارگر محبوس در معدن «طرزه» دامغان خبر دادند.
استانداری سمنان شامگاه یکشنبه از انفجار معدن «طرزه» دامغان خبر داده بود. با انتشار خبر خارج کردن پیکرهای بیجان کارگران محبوس در معدن، گمانهزنیها در مورد سرنوشت «نامعلوم« قربانیان پایان یافت.
خبرگزاری فارس اسامی قربانیان این حادثه را بهروز افروز، قربانعلی کمال، حسین غزائیان، حمید ایزدی، ابوالفضل غنایی و محمد نعیمیصفت اعلام کرد.
خبرگزاریهای داخلی در ساعات اولیه حادثه، خبر داده بودند که انفجار و فروریختن یکی از معادن طزره دامغان دستکم شش کشته و زخمی بر جای گذاشته است و تیمهای امدادی به محل وقوع حادثه اعزام شدهاند.
خبرگزاری «ایسنا» نیز در ساعت ۱:۴۵ بامداد (به وقت محلی) در گزارشی از محل انفجار وضعیت ۶ کارگر معدن «طرزه» را «نامعلوم» عنوان کرد و نوشت که امدادگران هنوز موفق به بازگشایی ورودی معدن نشدهاند و تا زمانی که ورودی بازگشایی نشود، نمیتوان درباره وضعیت جسمانی آنها اظهارنظر کرد.
به ادعای رسانههای رسمی ایران، انفجار در معدن ذغالسنگ البرز شرقی طزره دامغان ساعت ۱۹ روز گذشته «براثر تجمع گاز» رخ داد و منجر به محبوس شدن ۶ معدنچی در عمق ۷۰۰ متری زمین شده بود.
همزمان روزنامه «پیام ما» در مطلبی به نقل از آمارهای رسمی وزارت کار نوشت: «در سال ۱۴۰۱ بیش از ۷۰۰ نفر بر اثر حوادث ناشی از کار فوت کردهاند که این یعنی در هر روز کاری، دو کارگر جان خود را از دست دادهاند ولی آمارهای غیررسمی تا فوت روزانه شش کارگر بر اثر حوادث کار را تایید میکنند.»
به نوشته این روزنامه نتایج یک تحقیق که در سال ۱۴۰۱ انجام شده، نشان میدهد بیش از ۸۰ درصد حوادث شغلی ناشی از بیاحتیاطی و رعایت نکردن مقررات است. «اول ایمنی بعد کار» چیزی بیش از یک جمله روی تابلو نیست. اولویت همیشه با کار است و بیتوجهی به ایمنی سالهاست که از کارگران قربانی میگیرد. این درحالی است که سازمان «بینالمللی تأمین اجتماعی» تاکید میکند که بیش از ۹۰ درصد حوادث کار قابل پیشگیری هستند.
یازدهم اردیبهشت ۱۴۰۲ معاون پزشکی و آزمایشگاهی سازمان پزشکی قانونی کشور در مصاحبه با خبرگزاری «ایلنا» آمار تلفات ناشی از حوادث کار در سال ۱۴۰۱ را «۱۹۰۰ کارگر» اعلام کرد.
مسعود قادی پاشا ضمن اعلام این آمار در مقایسه «با مدت مشابه سال قبل» از کاهش ۱/۳ درصدی تلفات حوادث کار در ایران خبر داد. به گفته این مقام مسئول آمار تلفات سال ۱۴۰۰ یک هزار و ۹۲۶ نفر بود. با وجود ادعای کاهش تلفات حوادث کار توسط این مقام مسئول، به نظر میرسد این آمارها از آمار متوسط سالانه دهههای قبلی بالاتر است.
پیش از این و بر مبنای آمارهای اعلام شده سازمان پزشکی قانونی کشور بین سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۶ دستکم ۱۵ هزار و ۹۹۷ نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادند که ۱۵ هزار و ۷۶۷ نفر از این افراد مرد و ۲۳۰ نفر زن بودند.
بررسی این آمارها نشان میدهد که در آن بازه زمانی ده ساله بطور متوسط سالانه ۱۶۰۰ نفر بر اثر حوادث کار جان خود را از دست دادهاند.
افزون بر تلفات جانی، صدها کارگر در ایران در حوادث مرتبط با محیط کار مصدوم و زخمی هم میشوند. بنابر گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، در بازه زمانی روز جهانی کارگر سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۲، دستکم ۳۵۷۶ کارگر در پی حوادث کار مصدوم شدهاند.
ایران در زمینه رعایت مسائل ایمنی کار در میان کشورهای جهان رتبه صد و دوم را به خود اختصاص داده است.