مسعود اظهر کیست؟ – BBC News فارسی
حکومت طالبان گزارشهای حضور مسعود اظهر، رهبر گروه جیش محمد در افغانستان را رد کرده است. در حالی که اخیرا دور تازهای از تنش لفظی میان مقامها در کابل و اسلام آباد در موارد مختلفی رخ داده است.
امروز گزارشهایی در رسانههای هندی و پاکستانی به نقل از مقامها در اسلام آباد منتشر شده که مسعود اظهر در شرق افغانستان در ولایتهای کنر و ننگرهار پناه گرفته است و آنها در نامهای رسمی از طالبان خواستار «ردیابی، شناسایی و دستگیری» او شدهاند.
به گفته این رسانهها، مقامهای پاکستان در گزارش خود به «گروه ویژه اقدام مالی» مدعی شدهاند که مسعود اظهر «در پاکستان حضور ندارد و احتمالاً در افغانستان باشد.»
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان چهارشنبه، (۲۳ سنبله/شهریور) در واکنش به این گزارشها گفت که طالبان چنین نامهای از سوی پاکستان دریافت نکرده است و مسعود اظهر در افغانستان حضور ندارد.
وزارت امور خارجهٔ طالبان نیز در بیانیهای گفته «یک بار دیگر تأکید میکنیم که امارت اسلامی به مخالفین مسلح هیچ کشوری اجازهٔ فعالیت نمیدهد.»
این بیانیه افزوده است که «چنین ادعاهای رسانهیی میتواند روی روابط دوجانبه تأثیر منفی» بگذارد.
«جیش محمد» یک گروه ممنوع تروریستی شناخته شده در پاکستان است.
مقامهای پاکستان رسما تا هنوز درباره نامه مورد نظر که رسانههای پاکستانی از آن گزارش دادهاند، چیزی نگفتهاند.
هندوستان تایمز گفته که بنا به گزارشها، پاکستان به گروه ویژه اقدام مالی اطلاع داده است که در ماه ژانویه از طالبان برای یافتن مسعود اظهر رسما کمک خواسته است. این رسانه به نقل از گزارش کمیته نظارت بر تحریمهای سازمان ملل، نوشته است که گروه جیش محمد دستکم «۸ کمپ آموزشی» در ولایت ننگرهار دارد.
رسانهها میگویند که با وجود ادعای مقامها در اسلام آباد که او در پاکستان نیست، آقای اظهر همچنان در شبکههای اجتماعی پاکستانی فعال است و از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان «ستایش» میکند و میگوید «پیروزی طالبان شاهراه پیروزی مسلمانان در جاهای دیگر باز کرده».
مسعود اظهر کیست؟
مسعود اظهر، اسلامگرای تندرو پاکستانی است که متهم به طراحی چندین حمله تروریستی در خاک هند است.
مسعود اظهر به طور علنی «جهاد علیه کفار در کشمیر و افغانستان» را ماموریت خود میداند.
رهبر جیش محمد در سال ۱۹۹۴، با اسم مستعار وارد سرینگر، مرکز کشمیر تحت کنترل هند شد که از سوی نیروهای هندی دستگیر شد و به زندان افتاد.
در سال ۱۹۹۹ هواپیمای مسافربری هندی از سوی پنج شهروند پاکستانی نقاب پوش ربوده و به قندهار تحت کنترل طالبان برده شد. هواپیماربایان خواستار آزادی شماری از زندانیان از جمله مسعود اظهر در هند شدند. هند بعد از چند روز مذاکره مجبور شد مسعود اظهر را در عوض آزادی سرنشینان هواپیمای خود آزاد کند.
او چند ماه بعد از آزادی در پاکستان جیش محمد را بنیان گذاشت وعلنی جهاد در برابر «کفار» در افغانستان و کشمیر تحت کنترل هند را اعلام کرد.
در سالهای گذشته اسم او همچنان خبرساز بوده است. در سال ۲۰۱۹، او عملیات انفجار بمبی را در کشمیرطراحی کرد که در آن بیشتر از ۴۰ سرباز هندی جان باختند.
در همان سال، شورای امنیت سازمان ملل جیش محمد را به عنوان یک سازمان تروریستی در فهرست سیاه قرار داد.
وی در سالهای اخیر تظاهرات گستردهای را علیه دولت پاکستان هم برگزار کرده است و سرانجام مقامات پاکستانی مجبور به حبس خانگی او شدند.
تظاهرکنندگان خشمگین هندی، پس از انفجار فوریه ۲۰۱۹ در کشمیر ماکت مسعود اظهر را آنش میزنند
تنش مرزبانان پاکستانی با طالبان
در همین حال، درگیری میان افراد طالبان افغانستان و نیروهای مرزبانی پاکستانی روز سه شنبه در سرحد دو کشور تلفاتی از دو طرف به جا گذاشته است.
بلال کریمی، معاون سخنگوی طالبان در سری توییتهایی گفته است که سربازان پاکستانی در حال ایجاد تأسیسات در منطقه مرزی موسوم به «دیورند» میان دو کشور بودند و زمانی که افراد محلی طالبان قصد گفتگو با آنها را داشتند، سربازان پاکستانی به سوی آنها تیراندازی کردند.
ارتش پاکستان اواخر روز سه شنبه در بیانیهای گفته است که سه سرباز مرزبانی این کشور در درگیری با شبه نظامیان کشته شدند. به گفته ارتش پاکستان این درگیری زمانی رخ داده که از جانب افغانستان به سوی نیروهای پاکستانی تیراندازی شد.
در این اعلامیه آمده است: «تروریستها از خاک افغانستان برای اقدامات علیه پاکستان استفاده میکنند و از دولت افغانستان می خواهیم که اجازه انجام چنین اقداماتی را در آینده ندهد.»
علاوه بر ارتش پاکستان، بلاول بوتو زرداری، وزیر امور خارجه این کشور نیز در بیانیه ای این حمله را محکوم کرده و از حکومت طالبان خواسته است که تروریستها را از خاک خود بیرون کند.
سیم خاردار مرزی میان پاکستان و افغانستان
ماه گذشته یعقوب مجاهد، وزیر دفاع طالبان، پاکستان را به خاطر اجازه عبور هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) آمریکایی از حریم هوایی این کشور و حمله به خاک افغانستان نکوهش کرد و گفت «ما از پاکستان میخواهیم از حریم هواییاش علیه ما استفاده نشود.»
وزرات خارجه پاکستان ساعاتی بعد در اعلامیه مطبوعاتی اظهارات وزیر دفاع طالبان را در «تضاد با هنجارهای رفتار مسئولانه دیپلماتیک» خواند و خاطرنشان کرد که «ما از مقامهای اداره موقت افغانستان (طالبان) میخواهیم تا در راستای اجرای تعهدات بینالمللی افغانستان اطمینان بدهند که اجازه استفاده از خاک خود را برای تروریسم علیه هیچ کشوری نمیدهند.»