مشاور امنیت ملی آمریکا با ولیعهد عربستان درباره ایران و یمن گفتگو کرد
کاخ سفید میگوید که جِیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، روز سه شنبه با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، درباره ایران و گامهایی که با هدف پایان دادن به جنگ یمن برداشته میشود گفتگو کردهاند.
در بیانیه کاخ سفید آمده است «آقای سالیوان و ولیعهد بن سلمان «بر اهمیت حفظ بازدارندهها در مقابل تهدیدهای ایران و سایر نقاط تاکید کردند. آقای سالیوان بر تعهد تزلزلناپذیر جو بایدن به اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح اتمی دست پیدا نخواهد کرد صحه گذاشت.»
ایران و عربستان اخیرا با میانجیگری چین با از سرگیری روابط و بازگشایی سفارتخانههایشان موافقت کردند.
چندی پیش نیز کابینه عربستان سعودی با پیشنهاد پیوستن به سازمان همکاری شانگهای موافقت کرد. ریاض با وجود نگرانیهای امنیتی آمریکا، به دنبال برقراری رابطه مستحکم و درازمدت با چین است.
سازمان شانگهای یک اتحادیه سیاسی و امنیتی از کشورهایی از جمله چین، هند و روسیه است. ناظران سازمان همکاری شانگهای با حضور کشورهای شوروی سابق در آسیای مرکزی را همچون وزنه تعادل در برابر نفوذ غرب در منطقه توصیف میکنند.
هر چند پس از آنکه عربستان گام نخست برای پیوستن به سازمان همکاری شانگهای را برداشت، واشنگتن اعلام کرد که تلاشهای چین برای اعمال نفوذ در سراسر جهان، سیاست آمریکا در قبال خاورمیانه را تغییر نخواهد داد.
عربستان متحد سنتی این آمریکا در منطقه شناخته میشود. گفته میشود عربستان و سایر کشورهای حاشیه خلیج فارس از خروج آمریکا از منطقه، به عنوان ضامن اصلی امنیت از دید این کشورها، نگران بودند.
بعضی ناظران معتقدند این کشورها به دنبال شرکای تازهای در منطقه هستند. هر چند واشنگتن میگوید در منطقه فعال باقی خواهد ماند.
گفتگو درباره یمن
همچنین کاخ سفید در بیانیه خود نوشته که جِیک سالیوان و محمد بن سلمان «درباره موضوع کاهش تنش در منطقه» نیز بحث کردهاند.
مقامهای سعودی و عمان روز یکشنبه در صنعا پایتخت یمن با مقامهای حوثی دیدار کردند و به زودی قرار است حوثیها و عربستان نیز زندانیان خود را مبادله کنند.
اکنون چند هفته پس از توافق ایران و عربستان امیدها برای صلح در یمن افزایش یافته است و از روز پنجشنبه هم طرفهای جنگ صدها اسیر جنگی را مبادله خواهند کرد.
یمن از جمله مناطقی بود که ایران و عربستان «جنگی نیابتی» را به حمایت از دو طرف متخاصم پیش میبردند. یمن یک دهه است که درگیر جنگ داخلی است. اما از سال ۲۰۱۵ نیز ائتلافی تحت رهبری عربستان مستقیما شورشیان حوثی را هدف قرار داد و این کشور درگیر جنگی وسیع شد.
ایران در این جنگ، از گروه شیعه «انصارالله» حمایت میکند که به حوثیها معروفند و در حال حاضر صنعا و بخشهای مهمی از شمال یمن را در دست دارند. عربستان از دولت عبدربه منصورهادی حمایت میکند که از طرف سازمان ملل متحد به عنوان دولت قانونی یمن به رسمیت شناخته میشود.
سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه درباره مذاکرات در یمن گفت «ایران به عنوان کشور صاحبنقش در مسائل منطقهای راهکار سیاسی پیشنهاد داده بود.»
ناصر کنعانی همچنین گفت «ایران از تمدید آتشبس به گونهای که منجر به رفع کامل محاصره یمن و ارسال بدون محدودیت کمکهای انسانی به مردم مظلوم یمن بشود، حمایت میکند تا به آتشبس پایدار و به شکلگیری یک راهکار سیاسی کمک کند.»