مهسا امینی؛ ادامه اعتراضها و خشم عمومی، تحقیق کمیسیون داخلی مجلس
در حالی که اعتراضها به جان باختن مهسا امینی، دختر ۲۲ ساله سقزی در پی بازداشت به دست گشت ارشاد، ادامه دارد، تعدادی از مقامهای دولتی در ایران از پیگیری این پرونده و تحقیق درباره علت مرگ او خبر دادهاند.
بر اساس فیلمهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده تجمعاتی در محکومیت این واقعه در بعضی از نقاط ایران گزارش شده است؛ از جمله در دانشگاه تهران.
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، کمیسیون امور داخلی مجلس را مسئول رسیدگی این پرونده کرده است تا «ابعاد درگذشت مهسا امینی را در مقر پلیس بررسی کند.» و گزارش آن را به مجلس بدهد.
آقای قالیباف در اطلاعیهای این واقعه را «تلخ » خوانده و آن را باعث «جریحهدار شدن افکار عمومی» دانسته است.
همزمان جلال رشیدی کوچی، نماینده مجلس شورای اسلامی از «آغاز کار کمیته حقیقت یاب مجلس» خبر داده است.
او گفته: «علت مرگ خانم امینی چه در اثر ضرب و شتم و چه در اثر سکته باشد مورد بررسی دقیق قرار می گیرد و گزارش دقیق به مردم توسط مجلس ارائه می شود.»
مهسا امینی دختر ۲۲ ساله کردستانی در سفر به تهران، توسط گشت ارشاد بازداشت شد و سپس در مقر پلیس در تهران از حال رفت و بعد از انتقال به بیمارستان، در حال کما جان باخت؛ بعضی «ضربات به سر» در هنگام انتقال به خودروی نیروی انتظامی یا پس از بازداشت را دلیل مرگ او میدانند.
احمد وحیدی، وزیر کشور ایران پیشتر گفته بود تاکنون گزارشی از ضرب و شتم مهسا امینی از سوی دستگاههای نظارتی «ارائه نشده» و «براساس گزارشات ارائه شده این مرحومه مشکلات پزشکی قبلی داشته است.»
این در حالی است که خانواده خانم امینی ابتلای او به هر گونه بیماری را رد کردهاند. آنها میگویند برخلاف گفته پلیس او هیچ بیماری نداشته و پیش از بازداشت کاملا سالم بوده
امجد امینی، پدر او گفته است: ژینا (مهسا) هیچ بیماریای نداشته و کسانی که میگویند او صرع یا بیماری زمینهای داشته «دروغ میگویند.»
او به روزنامه هممیهن گفته: «ژینا نه صرع داشت، نه بیماری قلبی. بیشترین بیماریای که داشته سرماخوردگی بوده. همه اینها را از خودشان درآوردهاند. این فیلمی هم که از بازداشتگاه نشان دادند، تقطیع شده بود. چرا آن موقع که دخترم را از ون پیاده کردند، نشان ندادند؟ چرا نشان ندادند در راهروهای بازداشتگاه چه اتفاقی افتاده؟»
اشاره او به فیلمی است که با دوربینهای مداربسته پلیس در بازداشتگاه وزرا ضبط شده بود و توسط تلویزیون حکومتی ایران منتشر شد.
در این فیلم فردی که به نظر میرسد مهسا امینی باشد در حال گفتگو با یکی از ماموران در این مرکز از حال میرود و به زمین میافتد.
ادامه اعتراضها
این موضوع خشم عمومی را در ایران در برداشته و بسیاری از چهرههای شاخص در این باره اظهار نظر کرده و یا فراخوان دادهاند.
این در حالی است که روزنامه ایران، وابسته به دولت جمهوری اسلامی از عملکرد گشت ارشاد دفاع کرده و مرگ مهسا امینی را «یک اتفاق» خوانده است.
بعضی تشکلهای اصلاحطلب هم خواهان برچیده شدن گشت ارشاد شدهاند؛ حزب اعتماد ملی خواهان «تصویب قانون لغو حجاب اجباری» شده است.
پیشتر گروهی از احزاب کرد مخالف جمهوری اسلامی از مردم خواسته بودند که در روز دوشنبه در اعتراض به «قتل» مهسا امینی، دست به اعتصاب بزنند و به سرکار نروند.
شاهزاده رضا پهلوی هم با صدور بیانیهای، دو روز عزای عمومی اعلام کرده بود.
پس از انقلاب اسلامی در ۵۷ زنان و مردان بسیاری به دلیل ضرب و شتم در حین بازداشت و یا عدم رسیدگی پزشکی در زندان جان باختند.
دقیقا یک سال پیش سازمان عفو بینالملل در گزارشی نام و مشخصات ۷۲ زندانی ایرانی را اعلام کردکه در ۱۱ سال گذشته بر اثر «شکنجه و بدرفتاری» هنگام بازداشت کشته شدهاند.بنابر این گزارش، از این تعداد، ۲۸ نفر ظرف چند روز پس از بازداشت، یک نفر مدتی کوتاه پس از دستگیری و حتی قبل از انتقال به بازداشتگاه جان دادند.