مهسا امینی؛ همبستگی کاربران افغانستان شبکههای اجتماعی با معترضان به حجاب اجباری در ایران
مهسا امینی
خبر مرگ مهسا امینی در بازداشت ماموران گشت ارشاد ایران که نهادی معادل امر به معروف طالبان در افغانستان است، از روز نخست واکنشهای گستردهای در میان فعالان حقوق زنان و کاربران شبکههای اجتماعی افغانستان داشته است.
کاربران زیادی گفتهاند که خبرها و هشتگ #مهسا_امینی را دنبال میکنند، بسیاری از آنها ابراز همبستگی خود را نشان دادهاند.
مهسا (ژینا) امینی، دختر کرد ۲۲ ساله ایرانی، زاده سقز استان کردستان بود. جان باختن او در بازداشت پلیس در تهران، اعتراضاتی گسترده در شهرهای مختلف ایران بر پا کرده است.
زهرا جویا، مسئول رسانه رخشانه ویژه زنان در فیسبوک نوشت: «هیچ فرقی میان افراطیون دینی نیست. رژیم طالب و رژیم آخوندی ایران، ارزش زنان را به اعضای بدن و تار موی آنان کاهش دادهاند. با این اوضاع انتظار دارند مردم آنان را تحمل کنند!»
او افزوده که «متاسفم به رخشانهها، فرخندهها و تبسمهای افغانستان و متاسفم به هزاران زنی مثل مهسا که در این دو کشور قربانی افراطیت شدند/میشوند!»
آریانا سعید: نگذارید به نام دین انسانها را به قتل برسانند
آریانا سعید خواننده مشهور افغانستان در شبکههای اجتماعی از هوادارانش خواست با اعتراضها به مرگ مهسا امینی «همصدا» شوند.
او در فیسبوک خود عکسهایی از مهسا امینی را منتشر کرد در کنار عکس فرخنده، دختری که چند سال پیش در کابل به دست افراد افراطی زجرکش شد، با این پیام که: «نگذارید به نام دین انسانها را به قتل برسانند.»
کاربری در توییتر گفته است که «من اهل افغانستان هستم و از دادخواهی و رفع حجاب اجباری حمایت میکنم. امیدوارم که روزی تمام مردم دنیا بهویژه ایران و افغانستان حق انتخاب پوشش خویش را داشته باشد. نور بر تاریکی پیروز خواهد شد.»
برخی کاربران ریشههای حجاب اجباری در ایران و افغانستان که در آن زنان انتخاب پوشش آزادانه خود را از دست دادهاند را به دلیل زندگی تحت حکومتی بر مبنای «اسلام سیاسی» میدانند.
یک کاربر توییتر نوشته است: «افغانستان و ایران، گرفتار یک آفت مشترک است و آن چیزی نیست جز اسلام سیاسی!»
او افزوده که «تا زمانی که شهروندان این دو کشور، منشاء آفت را از بین نبرند، طعم آزادی را نخواهند چشید.
«این حکومت برادرها، پدرها و شوهرها به پایان خواهد رسید!»
در بیانیهای که نامهای دهها فعال حقوق زنان افغانستان در پای آن دیده میشود، امضا کنندگان از حرکت زنان در ایران حمایت کرده، و گفتند که در افغانستان نیز پس از روی کارآمدن طالبان در کابل نیز زنان زودتر به خیابانها آمدند و اعتراض برپا کردند.
دراین بیانیه آمده که رنجی که بر زنان در ایران رفته است از «سپیده روشنو» تا «مهسا امینی» و «هزاران زن دیگر ایرانی که همواره علیه اینان به شورش برخاستهاند و به شدیدترین وجوه ممکن سرکوب شدهاند؛ جدا از رنج حاکم بر همه زنان از سوی حکومتها و بخصوص حکومتهای اسلامی، نمیدانیم.»
آنها افزودند که شعارِ «مرگ بر طالبان چه در کابل، چه در تهران؛ همبستگی و همرزمی خود را با زنان ایرانزمین، اعلام میداریم و میدانیم که این همبستگی روزی دشمنان ما را که برادرانه در کنار هم ایستادهاند و همدیگر را حمایت میکنند، به زانو خواهد نشاند.»
در پایان این بیانیه آمده که «این حکومت برادرها، پدرها و شوهرها به پایان خواهد رسید!»
مهسا امینی ساعاتی در کما در بیمارستان بود
کاربر دیگری از افغانستان ابراز امیدواری کرده است که جنبشی که در شهرهای ایران برای دادخواهی مهسا امینی شکل گرفته است، «به نفع زنان» تمام شود.
او در توییتی نوشته است: «مرگ مهسا باید هزار و یک مهسای دیگر را از بند رها کند. این فاجعه را میشود به نفع زنان تمام کرد.
او افزوده که «اگر بستر افغانستان تازه و یک ساله است، ایران در دادخواهی خود پختهتر است، امید دارم کارآیی زنان و تجمعات زنان ایران (دادخواهیها) دستِ پُر از پس این فاجعه برآیند.»
کاربر دیگری نوشته: «چهل سال حکومت آخوندی سبب شد تا مردم ایران ریشه بیداد، وحشت، مردم و زن ستیزی را شناسایی، و نسبت به آن اظهار انزجار کنند. چیزی که برای افغانستان محال میبینمش.»
یک کاربر دیگر نوشته است عکس دختر ایرانی که حجابش را در برابر نیروهای امنیتی برداشته و ایستاده است، کاربری گفته که «این باید عکس جلد کتابهای درسی باشد، برای فردا، برای تاریخ.»
برخی کاربران از همبستگی میان مردم دو کشور در این گونه شرایط صحبت میکنند.
کاربری نوشته که «مهسا امینی تنها برای ایران درد نیست. روزانه هزاران هزار مهسا امینی درخاک ایران و افغانستان به جرم دوتار موی کشته میشوند و بیخبریم.»
او افزوده که «اکنون وقت آن دو ملت ایران و افغانستان در کنار یکدیگر بایستند و حاکمان ظالم را سزای اعمالشان برسانند. در کنار برادران و خواهران ایرانی خواهیم ایستاد.»