مهسا امینی؛ ۱۰ ویژگی اعتراضات سراسری ایران
اعتراضات سراسری بعد از جان باختن مهسا امینی در بازداشتگاه پلیس، از گستردهترین اعتراضات در چهار دهه بعد از انقلاب اسلامی بوده است. اعتراضاتی که بسیاری را غافلگیر کرد و به تعبیری، فصل جدیدی در تاریخ سیاسی ایران گشود.
بسیاری از ویژگیهای این اعتراضات که هنوز هم ادامه دارد، کم و بیش در اعتراضهای آبان ۹۸ و قبل از آن دیماه ۹۶ هم دیده شده، و برخی بیسابقه است.
۱- نقطه بیبازگشت
این اعتراضات از زمان برگزاری، شرایط تازه و تغییراتی را در جامعه ایران بهوجود آورده است. اینکه زنان با «جسارتی» بیش از گذشته، در مقابل حجاب اجباری مقاومت کردهاند و دیدن آنها بدون روسری در خیابان به تصویری نسبتا عادی تبدیل میشود یا دستکم این حرکت جمعی، هزینههای کمتری برای آنها خواهد داشت. حجاب که از سنگبناهای جمهوری اسلامی دانسته میشود، با چالشهای اساسی و شرایطی مواجه شده که شاید غیر قابل بازگشت باشد.
۲- اعتراض با اعتصاب
در سالهای اخیر سابقه نداشته همزمان با اعتراضهای خیابانی، اعتصاب گروههای صنفی هم آغاز شود. شبکهای درهم تنیده از اعتراضهای خیابانی در روز و بیشتر در شب، شعارهای شبانه پشت بامها و اعتصابهای صنفی که جدیترین آنها با اعتصاب دانشجویان و معلمان آغاز شد.
۳- همراهی هنرمندان و ورزشکاران
در اعتراضهای بعد از انتخابات ۱۳۸۸ گروه وسیعی از چهرههای فرهنگی، هنری و ورزشی از جنبش مدنی شکل گرفته که عمدتا متمرکز در تهران بود، حمایت کردند؛ اما این حجم از اعتراضهای پرهزینه از جمله برداشتن روسری برای همراهی با معترضان که به معنی پایان حیات هنری در جمهوری اسلامی است، سابقه نداشته است. مسعود کیمیایی، کارگردان، در سخنانی صریح گفت وقت ایستادن در وسط تمام شده و اکنون بین حکومت و مردم، باید یکی را انتخاب کرد. شمار زیادی جلو آمده و کنار مردم معترض ایستادند که یک معنی آن، عبور از حکومت بود.
۴- سکوت رهبر
در دو هفته که از اعتراضات میگذرد، آیتالله خامنهای فقط یک بار سخنرانی داشته و در آن هم هیچ اشارهای به اعتراضها یا مرگ مهسا امینی نکرده است. او که در خرداد ۱۳۸۸ با فرمان پایان «زورآزمایی خیابانی»، حکم سرکوب گسترده معترضان را داد، در این اعتراضها مشخصا موضع خود را اعلام نکرده است، سکوتی که سوالهای زیادی ایجاد کرده است. در کنار این سکوت، مقامهای ارشد هم به نسبت اعتراضهای قبلی، در روزهای نخست خط و نشان کمتری برای معترضان میکشند.
۵- شکست تظاهرات حکومتی
اولین جمعه بعد از شروع اعتراضها معمولا موقعیت مناسبی برای صفآرایی طرفداران حکومت برای نشان دادن میزان حمایتشان بوده است. اما امسال تظاهرات نماز جمعه چندان پرتعداد نبود. حتی تظاهرات بعدی حامیان حکومت در روز سوم مهرماه هم قابل مقایسه با تظاهرات ۹ دیماه ۱۳۸۸ نبود و نتوانست چشمگیر باشد.
دختری در ساری که روسری خود را در آتش انداخت و در وسط جمع رقصید و مردم او را تشویق کردند
۶- جوانی معترضان
چیزی که نظر بسیاری از ناظران را جلب کرد، جوان بودن بافت معترضان بود که حتی دانشآموزان دبیرستان را هم شامل میشد. دخترانی که روی بلندی میایستادند و با روسریهای انداخته در آتش، جمعیت را به مشارکت دعوت میکردند. در بسیاری از مطالب تحلیلی صف اول معترضان را جوانان دهه هشتاد توصیف کردهاند که سایر قشرهای جامعه را به دنبال خود میکشند و ابایی از رویارویی با گاردهای امنیتی ندارند.
۷- زن، زندگی، آزادی
از روز اول خاکسپاری مهسا امینی، شعار کردی ژن، ژیان، آزادی طنینانداز شد. شعاری که محور آن عاملیت زنان بود. برای نخستین بار بعد از اعتراضهای محدود روزهای اول پیروزی انقلاب به حجاب اجباری، بار دیگر زنان موضوع اصلی تظاهرات بسیار گستردهای بودند که تقریبا تمام استانهای ایران حتی مذهبیترین شهرهایی مانند قم و مشهد را دربرمیگرفت. خشم مردم از «مرگ مظلومانه» مهسا امینی در بازداشتگاه، تبدیل شد به خشمی عمومی از چهل سال سرکوب زن و بدن زنان.
نسرین ستوده، در مصاحبهای با هفتهنامه تایم میگوید سالها پیش به قاضیهای دادگاهها میگفت که «ستمی» که بر زنان میرود، روزی جمهوری اسلامی را به «لبه پرتگاه» خواهد رساند.
۸- طولانی و گسترده
تظاهرات آبان ماه ۱۳۹۸ هم گسترده بود اما حکومت آن را در چند روز با خشونت سرکوب کرد. این تظاهرات تقریبا در دو هفته اول، هر شب ادامه داشته است. تظاهرات در یک نقطه شهر متمرکز نبوده و مثلا در تهران از نیاوران در شمال، تا شهر ری در جنوب، نارمک در شرق و اکباتان و ستارخان در غرب گسترده بوده است. عدم تمرکزی که در طولانیمدت کنترل آن را دشوار میکند.
۹- برخورد متقابل با امنیتیها
در اعتراضات گذشته رویارویی میان معترضان و نیروهای امنیتی، بسیج، لباس شخصی و گارد ویژه و حتی آتش زدن اماکن دولتی وجود داشته، اما در این اعتراضات صحنههایی ثبت شد که کمتر سابقه داشته است. در تصاویر مختلف دیده شد که معترضان، نیروهای گارد ویژه و امنیتی را فراری میدهند یا با استفاده از کوکتل مولوتف به ماشینهای نظامی حمله میکنند. و علاوه بر آن، صدایی که معترضان را به آرامش و خویشتنداری دعوت کند، کمتر از گذشته شنیده شد. و در مقابل بیشتر، برخورد خشن نیروهای امنیتی نکوهش شد.
۱۰- همبستگی و فقدان رهبری
در حالی که کردها شعار میدادند «از کردستان تا تهران، ستم علیه زنان»، در تهران و تبریز هم شعار میدادند «کردستان، چشم و چراغ ایران» و نام مهسا امینی که زاده سقز کردستان بود، «رمز مشترک» این اعتراضات بوده است. علاوه بر آن در خارج از ایران هم تظاهراتهای گستردهای در حمایت از معترضان داخل ایران برگزار شد و همه اینها در حالی بود که جوانان معترض در خیابان سردمدار تظاهرات و رهبر آن بودند و از جایی هدایت نمیشدند. جوانانی که امید دارند و میخواهند زندگیشان را تغییر دهند.