مکرون و فون در لاین:
- نویسنده, تسا وانگ
- شغل, گزارشگر بخش دیجیتال آسیا، بیبیسی نیوز
امانوئل مکرون و اورزُلا فون دِرلاین در جریان ملاقات با شی جینپینگ پیامی حاکی از اتحاد ارسال خواهند کرد؛ حتی در شرایطی که چین تلاش دارد از تَرَکهای بالقوه در اتحاد میان اروپاییها بهرهبرداری کند.
رئیس جمهور فرانسه و رئیس کمیسیون اروپایی روز چهارشنبه به پکن پرواز کردند و قرار است پنجشنبه مورد استقبال رهبر چین قرار گیرند.
سفر مشترک آنها تازهترین قدم در کمپین رهبران اروپایی برای تعامل با چین است، که شاهد سفر اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و پدرو سانچر، نخست وزیر اسپانیا، در ماههای اخیر به پکن بوده است.
آقای مکرون و خانم فون در لاین هم مثل آنها به آقای شی فشار خواهند آورد گامهای بیشتری برای پایان دادن به جنگ اوکراین بردارد، و همزمان سعی میکنند روابط بیش از پیش متشنج تجاری میان اتحادیه اروپا و چین را با ظرافت مدیریت کنند. چین بزرگترین شریک تجاری اتحادیه اروپاست.
ناظران اروپایی انتظار دارند که آنها به صورت هماهنگ به عنوان یک تیم با چینیها مذاکره کنند.
رئیس جمهور فرانسه که برای گفتوگو با ولادیمیر پوتین تلاش کرده، احتمالا نقش پلیس خوب را بازی خواهد کرد. یک سخنگوی کاخ الیزه به خبرنگاران گفت که آقای مکرون «در پیشنهادهای چین (برای پایان دادن به جنگ اوکراین) نقاطی برای همگرایی» پیدا کرده است.
همزمان برخی خانم فون در لاین را «پلیس بد اهل بروکسل» لقب دادهاند، چون او روابطی قوی با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، دارد و حامی سرسخت مواضع ناتو است.
او چند روز پیش در یک سخنرانی با عباراتی محکم از آقای شی به خاطر حفظ دوستی با ولادیمیر پوتین انتقاد کرد. او در اشاره به طرح صلح ۱۲ مادهای چین تاکید کرد که هر برنامهای که تلاش روسیه برای انضمام بخشهایی از خاک اوکراین به روسیه را تقویت کند «اصلا عملی نیست.»
او همچنین مفهوم «خطرزدایی» را پیش کشید – که نسخه ملایمتر پیشنهاد آمریکا برای کاهش اتکای تجاری و فنی بر چین است – و براساس آن اروپا لحن تندتری از نظر دیپلماتیک خواهد داشت، منابع تجاری را تنوع خواهد بخشید و از فناوریهای خود محافظت خواهد کرد.
دکتر اندرو اِسمال، محقق ارشد در اندیشکده «مارشال فاند» آلمان، گفت که این دو نماینده «رشتههای مختلف تفکر اروپایی درباره چین هستند.»
«یکی از آنها حمایتِ درحال گسترشِ چین از پوتین در زمینه جنگ است، به خصوص در مورد مساله کمکهای مرگبار. آنها باید حداقل این موضوع را روشن کنند که این کار به کل روابط با اروپا لطمه میزند.»
اما سفر آقای مکرون با هیات بزرگی شامل رهبران کسب و کار «به این معنی است که حتی در این شرایط هم روابط تجاری و اقتصادی ادامه می باید… پیامش این است که اروپا و فرانسه همچنان خواهان معامله هستند.»
مهم این است که خانم فون در لاین به دعوت آقای مکرون به چین رفته.
دکتر اِسمال اشاره میکند که همراهی خانم فون در لاین، نه فقط برای آن دسته از اعضای اتحادیه اروپا که به رویکرد مکرون در مورد روسیه و چین شک دارند، بلکه برای آمریکا که این سفر را از نزدیک دنبال میکند اطمینانبخش است.
نمایش همبستگی آقای مکرون و خانم فون در لاین همچنین تلاشی برای نقش بر آب کردن هرگونه امید چین به بهره برداری از شکافهای درونی در اروپاست. برخی ناظران معتقدند که این کار هدف مهم چین است چون میخواهد بخشهایی از اروپا را از مدار آمریکا خارج کند.
اما درحالی که اعضا به درجات مختلف روابط با چین را حفظ کردهاند، اتحادیه اروپا هنوز در مورد چگونگی تعامل با چین به اجماع روشنی نرسیده. برخی مثل فرانسه و آلمان، بیش از دیگران مشتاق حفظ روابط تجاری هستند، درحالی که سایرین، به خصوص کشورهای بلوک شوروی سابق، نگران اقدامات روسیه بعد از جنگ اوکراین هستند و میخواهند موضع سختتری مقابل چین داشته باشند.
ناظران هشدار میدهند که خطر نهفته برای اروپا این است که چین ممکن است در استفاده از روابط خود با روسیه به عنوان اهرم فشاری علیه اروپا جسورتر شود.
یانکا اورتل، مدیر برنامه آسیا در شورای روابط خارجی اروپا، میگوید که اروپا صرفا به جای دنبال کردن آمریکا و ناتو باید به روشنی خط قرمز خود را ترسیم کند و عواقب عبور از آن را برای چین روشن کند.
دکتر اورتل گفت: «چین واقعا باید بداند که برد و باخت بر سر چیست. این فرصتی برای اروپاست تا بگوید: ‘این مشکل شماست، می توانستید مثل ۲۰۱۴ از آن (اقدامات روسیه) فاصله بگیرید، اما تصمیم دیگری گرفتید – بنابراین مسئول عواقب آن هستید’.»