نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در سمرقند
سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در شهر سمرقند ازبکستان گرد هم آمدهاند.
ریاست این اجلاس را ازبکستان بر عهده دارد.
در این نشست که صبح روز جمعه، ۱۶ سپتامبر در مجتمَع «جاده ابریشم سمرقند» آغاز به کار کرد، رهبران تمامی ۸ عضو اصلی یعنی هند، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، پاکستان، چین و روسیه حضور دارند.
همچنین رؤسای جمهوری ترکیه، مغولستان، ترکمنستان، بلاروس و جمهوری آذربایجان در نشست سمرقند شرکت کردهاند.
شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان در سخنرانی افتتاح اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای گفت که قرار است ۴۰ موافقتنامه در پایان نشست امروز سمرقند به تصویب برسد.
بعد از همه گیری بیماری کووید، این اولین بار در سه سال اخیر است که رهبران تمامی ۸ کشور اصلی عضو سازمان همکاریهای شانگهای گرد هم میآیند.
با برگزاری بیست و دومین نشست رهبران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای در شهر سمرقند، ریاست دورهای و یک ساله ازبکستان در این سازمان به پایان خواهد رسید.
بعد از به قدرت رسیدن شوکت میرضیایف در ازبکستان در پاییز سال ۲۰۱۶ این نخستین اجلاس سران کشورهای عضو این سازمان است که در این کشور برگزار میشود.
تاشکند، پایتخت ازبکستان ۲۳-۲۴ ژوئن سال ۲۰۱۶، در اخرین ماههای دوران ریاست جمهوری اسلام کریمف نیز میزبان نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای بود.
سازمان شانگهای سال ۲۰۰۱ میلادی برای مبارزه با اسلامگرایی افراطی و نگرانیهای دیگر امنیتی در چین، روسیه و چهار کشور دیگر از جماهیر سابق شوروی تاسیس شد.
روسیه، چین، تاجیکستان، ازبکستان، قرقیزستان، قزاقستان، هند و پاکستان از اعضای اصلی و افغانستان، ایران، بلاروس و مغولستان از اعضای ناظر بودهاند و اکنون روند الحاق کامل ایران به این سازمان در جریان است.
سازمان شانگهای سال گذشته با عضویت کامل ایران موافقت کرد و امسال، سند یادداشت ترتیبات الحاق ایران به این سازمان امضا شد.
ایران از بیش از یک دهه پیش در تلاش بود تا به عنوان عضو دائم این سازمان به رسمیت شناخته شود. اولین سفر خارجی حسن روحانی هم در مقام رئیسجمهور در سال ۱۳۹۲ برای شرکت در اجلاس شانگهای بود اما موانع عضویت ایران از نگاه این سازمان تا سال گذشته رفع نشده بود.