نشست چهارجانبه ایران، سوریه، ترکیه و روسیه در مسکو برگزار شد
وزرای خارجه ایران، سوریه، ترکیه و روسیه امروز در قالب نشستی چهارجانبه در مسکو-پایتخت روسیه- به گفتگو درباره سوریه نشستند.
روسیه امیدوار است این گفتگوها بتواند به عادی سازی روابط سوریه و ترکیه کمک کند.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در این نشست خواستار «کمک به سوریه برای اعمال حاکمیت کامل خود بر سرزمین های خود» شده است.
او از ترکیه خواسته است به سوریه در این زمینه کمک کند؛ ایران پیشنهاد کرده کمیتهای متشکل از کارشناسان ارشد این چهار کشور برای پیگیری مصوبات نشست برای بهبود روابط سوریه و ترکیه، تشکیل شود.
ترکیه پس از شروع جنگ داخلی سوریه، سیاست حمایت از مخالفان بشار اسد را پیش گرفت و بارها مواضعی را در سوریه هدف قرار داد.
پس از شروع جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ میلادی ترکیه و ایران از دو طرف مخالف حمایت کردند، ترکیه در کنار شورشیان ایستاد و ایران در کنار دولت بشار اسد.
ترکیه برای ورود به سوریه و اشغال مناطق مرزی این کشور تاکنون استدلالهای متنوعی را مطرح کرده است؛ از جمله آنها فعالیت گروههای کرد مسلح در سوریه است که در پی حملات ترکیه ناچار شدند از مناطق شمال غربی این کشور خارج شوند.
ترکیه همچنین میگوید که با مشکل گروه بزرگی از پناهجویان سوری دست و پنجه نرم میکند که در پی جنگ داخلی به این کشور مهاجرت کردهاند.
نشست میان رهبران سه کشور ترکیه، ایران و روسیه از اواسط جنگ داخلی در سوریه آغاز شد اما سوریه در این نشستها حضور نداشت.
رسانه های ایرانی به نقل از هیات سوری گزارش دادهاند که در جریان دیدار وزاری خارجه ایران و سوریه، مقام های سوری خواهان خروج نیروهای ترکیه از خاک کشورشان شدهاند.
سه کشور ضامن آتشبس در سوریه، تا پیش از این، مذاکرات را در قالب سه جانبه و بدون حضور سوریه در قالب «روند آستانه» برگزار میکردند که حالا سوریه هم در این مذاکرات حضور یافته است.
دور اول این نشست- در قالب قدیمی خود- با شدت گرفتن جنگ داخلی در سوریه در سال ۲۰۱۷ میلادی برگزار شد.
با وجود اینکه هدف برگزاری این نشستها، برقراری آتش بس و خروج از بحران سیاسی در سوریه بود اما سه کشور شرکت کننده در این اجلاس اختلاف نظرهایی با هم دارند.
نشست اخیر در حالی برگزار شده که سوریه بعد از حدود دوازده سال به اتحادیه عرب برگشته است.
سه روز پیش وزیران خارجه ۲۲ کشور عضو در اجلاس اتحادیه عرب در قاهره بدون رایگیری توافق کردند سوریه به این اتحادیه بازگردد.
همچنین اخیرا سوریه و عربستان اعلام کردهاند فعالیت نمایندگیهای دیپلماتیک خود را از سر خواهند گرفت.
در سال ۲۰۱۱ میلادی پس از آنکه دولت بشار اسد اعتراضهای مردمی را به شدت سرکوب کرد که منجر به حنگ داخلی شد، اعضای اتحادیه عرب عضویت سوریه را به حال تعلیق درآوردند.
در ماههای اخیر ارتباط سوریه با کشورهای عربی بهبود یافته؛ امارات متحده عربی که از سال ۲۰۱۸ روابط با سوریه را دوباره برقرار کرد در این میان نقش خاصی داشته است.
جنگ داخلی سوریه بیش از نیم میلیون کشته و ۵.۵ میلیون آواره و پناهجو بجا گذاشته است.