نماینده مجلس ایران: شورای عالی فضای مجازی در تصویب طرح صیانت مجلس را دور زد
شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۰ به فرمان آیت الله علی خامنه ای تاسیس شد
یک نماینده مجلس شورای اسلامی در ایران می گوید که شورای عالی فضای مجازی طرح کنترل و محدودسازی اینترنت موسوم به «طرح صیانت» را تصویب کرده و در این کار مجلس شورای اسلامی را «دور زده» است.
غلامرضا نوری قزلجه نماینده آذربایجان شرقی در مجلس به خبرگزاری ایلنا گفته «آنچه که در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده همان ساختار و چارچوب طرح صیانت است که با اندکی تغییراتی در کمیسیون تصویب شده و بستر هم از نظر مقررات برای اجرای اهدافی که در طرح صیانت بود، فراهم شده است.»
منظور از «طرح صیانت» طرحی است که ابتدا در مجلس شورای اسلامی شکل گرفت که بر اساس آن دسترسی کاربران به اینترنت در ایران را محدودتر و نظارتهای حکومتی بر آن را تشدید میکند. بر اساس گزارش ها محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی این طرح را برای بررسی و تصویب به شورای عالی فضای مجازی ارجاع کرده بود.
شورای عالی فضای مجازی در سال ۱۳۹۰ به فرمان آیت الله علی خامنه ای تاسیس شد. این شورا با ریاست رئیس جمهوری تشکیل می شود و ماموریت آن بر اساس فرمان آیت لله خامنه ای «مواجهه فعال» با فضای مجازی «از حیث سخت افزاری، نرم افزاری و محتوایی» است.
آقای نوری قزلجه با انتقاداز ارجاع «طرح صیانت» به شورای عالی فضای مجازی گفته است «آن ارجاع طرح صیانتی که توسط رئیس مجلس صورت گرفت نشان میدهد همچنان ارادهای متصور نیستند که مجلس از کیان خودش در حق قانونگذاریاش دفاع و صیانت کند.»
نام رسمی این طرح ابتدا «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی و ساماندهی پیامرسانهای های اجتماعی» بوده اما برخی از نمایندگان مجلس پیشنهاد کردهاند که به جای «طرح صیانت» از عنوان «طرح نظام تنظیم مقررات کاربران مجازی» استفاده شود.
«طرح صیانت به تصویب رسیده»
نماینده مجلس ایران گفته «تصمیمگیری درباره طرح صیانت باید در مجلس میشد و نباید آن را دور میزدند»
نماینده مجلس ایران گفته «طرح صیانت به تصویب رسیده زیرا اعضای کمیسیونی که شورای عالی فضای مجازی به آها اختیار داده اگر بخواهند نظر و برنامهای را که دارند پیاده کنند، میتوانند همه اهداف مدنظرشان در طرح صیانت را عملیاتی، اجرایی و ابلاغ کنند.»
آقای نوری قزلجه گفته است «تصمیمگیری درباره طرح صیانت باید در مجلس میشد و نباید آن را دور میزدند. البته اعضای شورای عالی فضای مجازی استدلالهایی دارند که ما اختیاراتی داریم و میتوانیم سیاستگذاریهایی را انجام دهیم. با این حال عملیات انجام و “کمیسیون عالی تنظیمگری” تشکیل شده است.»
پس از ماهها بحث و حاشیهها در مجلس شورای اسلامی برسر طرح صیانت، نیمه شهریور ماه امسال شورای عالی فضای مجازی به ریاست ابراهیم رئیسی سه مصوبه این شورا را ابلاغ کرد که به طور غیرمستقیم طرح صیانت که مدتها در مجلس با دستانداز روبرو شده بود، به شکل تازهای عملیاتی شود.
به گزارش رسانههای ایران، براساس مصوبه این شورا، کمیسیون عالی تنظیم مقررات با ترکیب نمایندههایی از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سازمان صدا و سیما، وزارت ارتباطات، وزارت اطلاعات، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی و دو عضو حقیقی این شورا در جایگاه «تنظیمگر تنظیمگران» فضای مجازی تشکیل می شود.
رسانه های ایران گفته اند اهمیت این کمیسیون در اختیارات بسیار زیاد آن است.
روزنامه اعتماد چاپ تهران در گزارشی گفته بود «موضوعی كه اغلب نگرانیهای صاحبنظران حوزه فضای مجازی و كاربران به آن ارتباط دارد، یكی از بندهای این مصوبه است كه در خصوص الزامات مدیریتی ترافیك داخلی و خارجی فضای مجازی كشور تصمیمسازی میكند. آنچه در زبان محاورهای از آن به عنوان ایجاد محدودیت یا مسدوسازی پلتفرمهای داخلی یا خارجی از طریق كاهش پهنای باند یاد میشود».
اختیارات بسیار وسیع کمیسیون تنظیم مقررات
کاربران شبکههای اجتماعی در ماههای ایر بارها نوشتهاند طرح صیانت مجلس مدتی است که چراغ خاموش در حال اجراست
مصوبه شورای عالی مجازی اگرچه به صراحت از محدودیت و فیلترینگ سخنی نمیگوید اما کمیسیون تنظیم مقررات که این مصوبه آن را تاسیس کرده، اختیار دارد که در حوزههای مختلف فضای مجازی، مثل حوزه بازی، پول، سلامت و.. هر نهادی که لازم بداند دست به سیاستگذاری بزند، مجوز دهد، تعرفه تعیین کند و همچنین نظارت کند.
رسانه های ایران در توصیف این کمیسیون گفته اند که با تشکیل آن، ضابط، دادستان و قاضی به عهده یك ساختار واحد گذاشته شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی در ماههای ایر بارها نوشتهاند طرح صیانت مجلس مدتی است که چراغ خاموش در حال اجراست.
تیرماه امسال نامهای از محسن خاکی، مشاور وزیر کشور و رئیس قرارگاه عفاف و حجاب، خطاب به یکی از مقامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، منتشر شده که در آن گفته شده بود«ایجاد سیستم فیلترینگ هوشمند را تسریع کنید.»
آیت الله خامنه ای رهبر ایران تاکنون در چند سخنرانی خواستار افزایش نظارت های حکومتی بر «فضای مجازی» شده و حتی یک بار فضای مجازی ایران را «ول و رها» توصیف کرده است.
از زمان کلیدخوردن طرح صیانت در مجلس ایران بحث فیلترینگ هوشمند و کاهش پهنای باند شبکههای اجتماعی مجازی، مسدودسازی اینترنت و فیلتر اپلیکیشنهای خارجی مطرح بوده است.
منتقدان میگویند که اجرای چنین مصوباتی، وضعیت اینترنت در ایران را شبیه به کشور چین خواهد کرد و حکومت میتواند بر اساس مقرراتی که ایجاد کرده، اینترنت کشور را به یک شبکه داخلی تبدیل کند.