نوبل نرگس محمدی؛ دبیرکل سازمان ملل و روسای جمهوری آمریکا و فرانسه از این جایزه استقبال کردند
منبع تصویر، Getty Images
اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی با استقبال گسترده بینالمللی روبهرو شد و از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا و امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، این جایزه را خانم محمدی تبریک گفتند.
جمهوری اسلامی ایران، اهدای این جایزه به خانم محمدی را محکوم کرده است و او را متهمی خوانده که قانون را زیرپا گذاشته است.
دبیرکل سازمان ملل متحد، اهدای این جایزه به نرگس محمدی را «یادآوری مهمی» توصیف کرد درباره این موضوع که مساله حقوق زنان در ایران و نقاط دیگر جهان، همچنان به عقب رانده شده است.
آنتونیو گوترش همچنین این جایزه را «ادای احترامی» به تمامی زنانی توصیف کرد که برای حقوق خود مبارزه میکنند و سلامت و آزادی خود را در این راه به خطر انداختهاند.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا نیز با صدور بیانیهای، «تعهد خانم محمدی برای ساخت آیندهای برای زنان و همه مردم ایران» را الهامبخش همه کسانی توصیف کرد که در سراسر جهان برای حقوق بشر و شان و منزلت انسانیشان مبارزه میکنند.
در بیانیه رئیسجمهوری آمریکا آمده است: «او بازداشتهای مکرر، محاکمه و شکنجه در دستان رژیم ایران را تحمل کرد و در عین حال، فعالیتهای خانم محمدی و تعهد او فقط قویتر شده است.»
جو بایدن، این جایزه را نشانهای توصیف کرد از اینکه به رغم «حبس ناعادلانه نرگس محمدی در زندان اوین»، صدای او که خواستار «آزادی و برابری» است در سراسر جهان شنیده میشود.
آقای بایدن از حکومت ایران درخواست کرد که نرگس محمدی و «تمامی کسانی را که برای برابری تلاش میکنند و هماکنون محبوس هستند» آزاد کند.
در بیانیه رئیسجمهور آمریکا همچنین به گزارشها درباره وضعیت سلامت آرمیتا گراوند نیز اشاره شده است که به نوشته آقای بایدن، به دلیل نداشتن روسری با برخورد خشن نیروی انتظامی روبهرو شده است.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه (که همسر و فرزندان نرگس محمدی در آنجا زندگی میکنند)، مبارزه خانم محمدی را در پستی در شبکه اجتماعی ایکس، ستوده است.
آقای مکرون در این پست نوشته است که مبارزه خانم محمدی علیه سرکوب زنان در ایران، «ضروری و جهانشمول» است.
به گزارش بهمن کلباسی، خبرنگار بیبیسی که در محل زندگی تقی رحمانی، همسر نرگس محمدی حضور داشت، در زمان حضور او آقای مکرون تلفنی با آقای رحمانی تماس گرفت و اهدای این جایزه را تبریک گفت.
آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان نیز با انتشار پستهایی به زبانهای فارسی و کردی، در واکنش به این خبر نوشت: «اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی و بهاین واسطه، به زنان ایران، نشان از قدرت زنان برای آزادی است. صدای شجاعانه نرگس محمدی حبسشدنی نیست. آینده ایران، زنان ایران هستند.»
این دومین بار در تاریخ است که یکی از شهروندان ایران به جایزه معتبر صلح نوبل دست پیدا میکند. این جایزه پیشتر به شیرین عبادی اهدا شده بود که از همکاران نرگس محمدی است.
نرگس محمدی یکی از مخالفان سرشناس نظام «جمهوری اسلامی» در ایران است و معتقد است که موجودیت این نظام باید به همهپرسی گذاشته شود.
خبر اهدای جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی با سانسور گسترده رسانههای داخل کشور همراه شد.
نرگس محمدی در حال حاضر در زندان اوین در ایران زندانی است اما از داخل زندان هم دست از تلاشش برای حقوق بشر و دموکراسی برنداشته است.
طنین «زن، زندگی، آزادی» در نروژ

منبع تصویر، Getty Images
بریت ریس اندرسون، رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو
بریت ریس اندرسون، رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو گفت این جایزه به نرگس محمدی به خاطر مبارزه با ظلمی که بر زنان ایران میرود، مبارزه برای ارتقای حقوق بشر و دستیابی همه به آزادی اهدا میشود.
او گفت که «مبارزه شجاعانه» نرگس محمدی با هزینههای شخصی بسیار زیادی همراه بوده است. حکومت او را در مجموع ۱۳ بار بازداشت و ۵ بار مجرم شناخته است و در مجموع ۳۱ سال زندان و به ۱۵۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو به اعتراضات سال گذشته در ایران که در پی کشته شدن مهسا(ژینا) امینی در زمان بازداشت بوسیله گشت ارشاد به راه افتاد، اشاره کرد و گفت: «با شعار «زن ، زندگی، آزادی» صدها هزار ایرانی در تظاهرات مسالمت آمیز علیه خشونت و ظلم مقامات بر زنان شرکت کردند.»
او با اشاره به سرکوب معترضان افزود: «بیش از ۵۰۰ تظاهرکننده کشته شدند. هزاران نفر مجروح شدند از جمله تعداد زیادی که با شلیک گلولههای پلاستیکی ماموران پلیس نابینا شدند. دستکم ۲۰ هزار نفر بازداشت شدند.»
بریت ریس اندرسن، رئیس کمیته نوبل در اسلو گفت: «شعار اعتراضات در ایران «زن، زندگی، آزادی» به درستی بیانگر از خودگذشتگی و فعالیت نرگس محمدی است.»
«زن: او برای زنان و علیه تبعیض و ظلم سیستماتیک به زنان مبارزه میکند.
زندگی. او از مبارزه زنان برای حق داشتن یک زندگی با عزت و احترام حمایت میکند. زنان در این مبارزه که در سراسر ایران جریان دارد با آزار و اذیت، زندان و شکنجه و حتی مرگ روبه رو شدند.
آزادی. او برای آزادی بیان و حق استقلال زنان و علیه قوانینی که زنان را ملزم به پوشاندن بدن خود میکند مبارزه میکند. درخواست آزادی که توسط معترضان مطرح شده فقط در مورد زنان نبوده بلکه این خواسته کل مردم است.»
رئیس هیات نروژی کمیته نوبل صلح در اسلو در پایان سخنانش در پاسخ به سوالی گفت که پیام این اقدام نوبل صلح به حکومت جمهوری اسلامی ایران این است که به صدای مردمش گوش دهند.
«جامعه پایدار، جامعه مدنی نیاز به احترام به حقوق همه تک تک مردم دارد.»
خانم ریس اندرسون در پایان ابراز امیدواری کرد که «مقامات ایرانی تصمیم درستی بگیرند» و نرگس محمدی آزاد شود تا بتواند در مراسم دریافت جایزه خود که چند ماه دیگر برگزار میشود شرکت کند.