نگرانیها از انتقال مهاجران وزیرستانی به شمال افغانستان؛ طالبان: موضوع جدی نیست
مهاجرین وزیرستانی در ولایت خوست همجوار با پاکستان هنگام دریافت کمک غذایی
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، تائید کرده است که برخی از مهاجرین منطقه وزیرستان (در شمال غرب پاکستان) که پیشتر به داخل افغانستان رفته بودند و در نزدیکی مرز با پاکستان اسکان یافته بودند، بهخاطر «کنترل بیشتر» به مناطق دیگر افغانستان انتقال داده خواهند شد.
این مهاجران از ژوئن ۲۰۱۴ در زمان عملیات زمینی ارتش پاکستان در منطقه قبیلهای وزیرستان شمالی موسوم به «ضرب عضب» در منطقه از آنجا فرار کرده و به مناطقی در افغانستان (از جمله خوست و پکتیکا) هممرز با پاکستان رفته و در آنجا ساکن شدند.
خبر انتقال مهاجران وزیرستانی که بر اساس برخی از گزارشها تعدادی از اعضای طالبان پاکستانی در میان آنها نیز هستند، واکنشهای زیادی در افغانستان برانگیخته است.
آقای مجاهد امروز در پیامی به بیبیسی گفت که این موضوع در حدی که رسانهها بحث کردند «جدی نیست» و «موضوع چند سال قبل» است.
پیشتر او به تلویزیون طلوع نیوز گفت: «مهاجرینی که در نزدیکی خط دیورند [مرز با پاکستان] بودند، نه همه، تنها یک تعداد از آنها که باعث نگرانی شده بودند به بعضی ولایات دیگر مرکزی، جنوب و شاید شمال کشور تقسیم و پراکنده شوند که قابل کنترل باشند».
واکنشها به این موضوع پس از اظهار نظر رنا ثناالله، وزیر کشور پاکستان، افزایش یافت که در مصاحبهای گفت: «طالبان افغانستان به اسلامآباد پیشنهاد کردهاند تا اعضای تحریک طالبان پاکستانی (تیتیپی) را از مناطق مرزی دیورند به سایر مناطق افغانستان انتقال دهند».
آقای حقانی نفوذ گسترده در میان طالبان پاکستانی دارد، او سال گذشته چند دور گفتگوهای صلح میان تیتیپی و حکومت پاکستان را میانجیگری کرد.
مقامهای پاکستانی میگویند که پس از رویکارآمدن طالبان در افغانستان، حملات «تحریک طالبان پاکستان» (تیتیپی) در پاکستان افزایش قابل توجهی یافته است ودلیل آن وجود پناهگاهها و آزادی فعالیت آنها را در داخل خاک افغانستان است.
رانا ثنالله گفته است که : طالبان به ما پیشنهاد داده که اعضای تیتیپی را به مناطق دور از مرز میفرستند که دسترسیشان به پاکستان کمتر شود
روزنامه «اکسپرس تریبیون» چاپ پاکستان، شمار این دسته از مهاجران در افغانستان را حدود ۸ تا ۱۲ هزار نفر تخمین زده است که همراه با خانوادههایشان به حدود ۳۰ هزار نفر میرسد.
دولت سابق افغانستان از این پناهجویان پذیرایی کرده بود و برای آنها زمینههای اسکان و کمکهای مالی فراهم میکرد.
وزارت داخله طالبان خبر سفر آقای حقانی را پس از بازگشت او از سفر ۵ روزه به شمال اعلام کرد
علی میثم نظری، رئیس روابط خارجی «جبهه مقاومت ملی» افغانستان گفته است که قصد طالبان برای انتقال اعضای طالبان پاکستانی به شمال افغانستان «بیثباتی اجتماعی و سیاسی را هم در افغانستان و هم در منطقه میافزاید».
محمداکرام اندیشمند، مورخ و کارشناس مسایل سیاسی به بیبیسی گفت: «با توجه به اظهارات سخنگوی ارشد حکومت طالبان در مورد اعلام مناطق مشخص برای انتقال مهاجرین وزیرستانی یا در واقع همان اعضای تحریک طالبان پاکستان به سایر مناطق افغانستان این سفر وزیر داخله طالبان به شمال افغانستان بی رابطه نیست».
با این وجود آقای اندیشمند می گوید این برنامه «خواست پاکستان برآورده نخواهد کرد زیرا افراد تیتیپی، با اسلحه و تحهیزات خود به این مناطق خواهند رفت و از اهداف اصلی خود که جهاد برای اعمال نظامی شرعی در پاکستان است دست نخواههد کشید.»
آقای اندیشمند معتقد است که طالبان افغان، اعضای تیتیپی را به عنوان «همسنگران دوران جنگ خود ارج میگذارند و حاضر نیستند تا در برابر خواست حکومت پاکستان این گروه را خلع سلاح کنند».
او «این جابجایی که در اثر توافق طالبان و پاکستان صورت گرفته است مبهم و دارای ابعاد پیچیده» داخلی و منطقهای میداند.
با این حال، ذبیحالله مجاهد، سخنگوی ارشد حکومت طالبان که در قندهار مستقر است به طلوع نیوز گفته است که: «انتقال این مهاجران به بخشهای گوناگون کشور به هیچ ولایت تهدید و تبعیضآمیز نیست بل این تصمیم بربنیاد منافع مشترک افغانستان و پاکستان گرفته شده است».