نیروهای طالبان در سیوک دایکندی ۹ نفر از جمله «۴ کودک» را کشتند
عبدالنافع تکور، سخنگوی وزارت داخله طالبان در ویدیویی در مورد عملیات در دایکندی توضیح داد
نیروهای طالبان با هجوم به منطقه سیوک در دایکندی در مرکز افغانستان «۹ نفر» را کشتند. طالبان کشتهشدگان را «بغاوتگران» خوانده اند اما روایت منابع محلی متفاوت است.
ذبیح الله مجاهد در توییتر میگوید نیروهای امنیتی طالبان «گروهی از بغاوتگران (شورشیان) را در دایکندی سرکوب کردهاند.»
صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) در توییتی تایید کرده است که ۴ نفر از کشته شدگان کودکان ۱۱ تا ۱۴ ساله هستند.
محمد هدایت، از افراد مطلع محلی دایکندی به بی بی سی گفت افراد کشتهشده از دو خانواده را از نزدیک میشناسد، آنها به ویژه در یک و نیم سال اخیر پس از روی کارآمدن طالبان «هیچ گونه تحرک نظامی نداشتند.»
او گفت اختلاف ساکنان محلی بر سر زمین و جناحی در این منطقه از گذشته وجود داشت، یک طرف این دعوا که «همکار و نزدیک به طالبان» است ظاهرا علیه طرف دیگر به طالبان گزارش داده است.
آقای هدایت افزود «۱۵۰ نیروی امنیتی طالبان» این محله را محاصره کرده و امین الله متنفذ «بیطرف» محلی و فرد دیگری را تیرباران کردند که پس از آن، این دو خانواده نیز به گفته آقای هدایت «ترسیدند و در خانههای خود مقاومت کردند.»
شماری از قربانیان که گفته شده موسفیدان بدون حضور بستگان آنها دفن کردند
آقای هدایت گفت: «۷ عضو این دو خانواده در تاریکی شب قصد فرار داشتند که نیروهای طالبان آنها را کشتند، از جمله سه برادر همراه با سه پسر نوجوانشان در هنگام فرار توسط نیروهای طالبان کشته شدند. »
به گفته او، طالبان روز پنج شنبه تنها به موسفیدان محلی اجازه دفن آنها را بدون حضور اقوام و بستگانشان دادند، که به گفته او در تنها عکسی که از تشییع جنازه آنها منتشر شده، پیداست.
یک متنفذ محلی دیگر نیز در پیامی به بیبیسی اظهارات مشابهی داشته است.
او می گوید طالبان در دعوای زمین در این منطقه با اعزام نیروهای امنیتی دخالت کرده است که منجر به کشتار اعضای دو خانواده از جمله کودکان شد.
دفتر مطبوعاتی ولایت دایکندی نیز در صفحه فیسبوکی خود روز جمعه نوشت: «در سالهای گذشته در بین دو قومی در قریه سیوک شیبر مربوط ساحه مرکز ولایت دایکندی دعوای حقوقی جریان داشت. با آنکه دو طرف قضیه بارها از سوی محکمه بخاطر پیگیری دعوایشان جلب شده بودند، اما حاضر نشده بودند.»
طالبان: بغاوتگران در دایکندی سرکوب شدند
آقای مجاهد اما میگوید: «گزارشهایی مبنی بر حضور افراد مسلح در خانهای در منطقه سیوک ولایت دایکندی منتشر شده بود. ارگانهای امنیتی امارت اسلامی دو مقام محلی را فرستادند تا به آنها بگویند افراد مسلح باید سلاحهای خود را بر زمین بگذارند و سعی بر شورش نکنند.»
او میگوید شورشیان از گذاشتن سلاحهای خود بر زمین خودداری کرده و با ورود نیروهای امنیتی طالبان درگیر شدند که یک نیروی طالبان کشته و ۲ نفر زخمی شد.
طالبان مدعی شده که پس از آن نیروهایش اقدام به «حمله متقابل» کرده و در نتیجه تیراندازیها «۹ تن از افراد مسلح کشته و ۴ تن آنها زخمی» شدند.
کنفرانس مطبوعاتی مقام های طالبان در دایکندی در مورد رویداد سیوک
مسئولان محلی طالبان در دایکندی نیز کنفرانس مطبوعاتی در مورد رویداد سیوک برگزار کردند.
در این کنفرانس مطبوعاتی گفته شده است «مدتی میشد گروه مسلح غیرمسئول در این منطقه جای گرفته و دست به راه گیری مردم و مجاهدین زده و آسیبهای جانی و مالی به مردم وارد کردند. در طی راهگیریها در گذشته این افراد یک نفر ملکی(غیرنظامی) را به شهادت رسانده و یکی از مجاهدین [طالبان] را زخمی نموده بودند.»
همچنین مدعی شده که «با سر نخهای قبلی که ریاست استخبارات دایکندی به دست آورده بود مشخص شده بود که این گروه در این مدت با نیروهای جبهه مقاومت و نیروهای مولوی مهدی در بلخاب در ارتباط بوده و از آنها سلاح و کمک دریافت مینموده اند.»
در دایکندی «مقاومت» در برابر حکومت طالبان «وجود ندارد»
آقای هدایت گفت طالبان «۶ نفر از ساکنان محل از جمله یک زن را بازداشت کردند و خانههای آنها براثر استفاده از سلاح های سنگین کاملا ویران شده است.»
آقای هدایت معتقد است حتی طرف این دعوا که همکار طالبان هستند شاید این حد از شدت عمل را تصور نمی کردند و انتظار نداشتند اما طالبان به گفته او، «آگاهانه» دست به این اقدام زده است تا از مردم دایکندی «زهرچشم» گرفته باشد.
به گفته آقای هدایت هر دو طرف دعوا از ساکنان محلی از قوم هزاره هستند.
محمد محقق، از چهرههای سیاسی هزاره که در تبعید به سر میبرد، نیز در فیسبوک خود نامهای ۹ نفر را ذکر کرده که در این رویداد کشته شدهاند.
آقای محقق افزوده در حالی که در دایکندی «مقاومت» در برابر حکومت طالبان وجود ندارد اما «از دو سه هفته به این طرف طالبان در برخی ولسوالیهای دایکندی که یک ولایت هزارهنشین است، سه صد تا چهار صد نفر نیروی نظامی مستقر کرده بدون اینکه در آن ولسوالی کدام مقاومت وجود داشته است.»