نیلوفرحامدی، الهه محمدی و شروین حاجی پور در فهرست ۱۰۰ فرد بانفوذ مجله تایمز
نمایش عکس شروین حاجی پور هنگام اعلام جایزه گرمی
خبرنگاران ایرانی نیلوفر حامدی و الهه محمدی که اخبار کشته شدن مهسا امینی را در روزهای نخست حادثه پوشش دادند و شروین حاجیپور سازنده آهنگ «برای» که به یکی از نمادهای جنبش اعتراضی «زن، زندگی، آزادی» در ایران بدل شد در فهرست ۱۰۰ فرد بانفوذ مجله تایم جای گرفتهاند.
فهرست سال ۲۰۲۳ شامل چهرههایی از رشتههای مختلف مثل هنر، سیاست، کسب و کار، سرگرمی، علم و کنشگری میشود.
در شرح حالی که مرجان ساتراپی از آقای حاجیپور برای مجله تایمز نوشته آمده است: «هیچ کس موقع خلق یک شاهکار نمیداند که مشغول آفریدن چنین کاری است. اواخر ماه سپتامبر بود که شروین حاجیپور در آپارتمان خود در تهران پشت پیانو نشست. بعد از مرگ مهسا امینی که به خاطر نحوه پوشش حجاب دستگیر شده بود، اعتراضات کشور را برای بیش از یک هفته فراگرفته بود. اما مردم از خیلی چیزهای دیگر هم عصبانی بودند. شروین روز ۲۸ سپتامبر آهنگی را پست کرد که با اعجاز همه سرخوردگیها را بازگو میکرد.»
خانم ساتراپی با تشریح محتوای این آهنگ مینویسد که جنبش اعتراضی ایران که پیشتر از عنوان «زن، زندگی، آزادی» برخوردار شده بود حالا با این آهنگ صاحب یک سرود رسمی شده بود.
آقای حاجیپور ظرف ۴۸ ساعت بعد از انتشار آهنگ دستگیر و بعد از چند روز آزاد شد.
آهنگ «برای» در ماه فوریه برنده جایزه گِرَمی در دسته «بهترین آهنگ برای تغییرات اجتماعی» شد.
الهه محمدی و نیلوفرحامدی
جیسون رضاییان خبرنگار واشنگتن پست که خود زمانی در ایران زندانی شده بود هم در شرح حال نیلوفر حامدی و الهه محمدی در مجله تایم مینویسد: «مهسا امینی – که در تهران دستگیر و به پوشش نامناسب موی سر متهم شد – درحالی ایستگاه پلیس را ترک کرد که با مرگ فاصلهای نداشت. این نوع بیرحمی در ایران اتفاق میافتد، اما ما به ندرت از جزئیات آن آگاه میشویم. قربانیان و خانوادههای آنها در سکوت رنج میبرند چون می ترسند با بدرفتاری حتی بیشتر روبرو شوند.»
«این بار اما متفاوت بود. خبرنگاری به نام نیلوفر حامدی خبر را فاش کرد و عکسهایی از خانم امینی که درحالت مرگ مغزی بر تخت بیمارستان بستری بود و اعضای ماتم زده خانواده او که در راهرو بیمارستان یکدیگر را در آغوش کشیده بودند منتشر کرد. الهه محمدی خاکسپاری را پوشش داد، که به صحنه اعتراضی بدل شد که به سرعت در همه ایران فراگیر شد. این نوع گزارشگری در یک جامعه عادی با جوایز مورد تمجید قرار میگیرد.»
«در عوض پاداش حامدی و محمدی قرار گرفتن در یک برزخ دردناک بوده است. آنها دستگیر شدند و هنوز در اوین زندانی هستند. اتهامات آنها – توطئه با دستگاههای اطلاعاتی قدرتهای خارجی برای تضعیف امنیت ملی ایران – هرچند مضحک، اما شدید است.»
آقای رضاییان در این مطلب اشاره میکند که روزنامهنگاری درحال مرگی تدریجی در ایران بوده است و بازداشت حامدی و محمدی و تقریبا صد خبرنگار دیگر از زمان شروع اعتراضات نشان میدهد که رژیم برای فرونشاندن آن تا کجا پیش میرود.
نیلوفر حامدی و الهه محمدی در بخش پیشگامان و شروین حاجی پور در بخش هنرمندان جای گرفتهاند.
اولاف شولتس صدر اعظم آلمان، ساموئل آلیتو قاضی دیوان عالی آمریکا، جو بایدن رئیس جمهور آمریکا، آنتونی آلبانیز نخست وزیر استرالیا، اولِنا زلنسکا بانوی اول اوکراین و سلمان رشدی نویسنده بریتانیایی دیگر منتخبان این فهرست هستند.
این فهرست را سردبیران تایم در مشورت با متخصصان رشتههای مختلف و ارزیابی نامزدها براساس دستاوردها و تاثیری که داشتهاند انتخاب میکنند.