نیمه نهایی جام جهانی ۲۰۲۲؛کرواسی از مسی میترسد، آرژانتین از توپهای بلند
- نویسنده, بهروز شریف
- شغل, خبرنگار
وقتی بازیهای مرحله یک هشتم نهایی جام جهانی آغاز شد، کمتر کسی تصور میکرد یکی از دو بازی نیمه نهایی میان کرواسی و آرژانتین برگزار شود.
با نگاهی به مسیر مسابقات، اغلب کارشناسان و هواداران فوتبال منتظر بودند بازی برزیل-آرژانتین یا برزیل-هلند را در نیمه نهایی تماشا کنند.
برزیل اما در اوج ناباوری، در ضربات پنالتی به کرواسی باخت تا زلاتکو دالیچ برای دومین بار متوالی تیمش را به جمع ۴ تیم پایانی جام جهانی برساند.
کرواسی؛ استاد وقت اضافه و پنالتی
یک آمار جالب و عجیب در رویارویی این دو تیم برقرار است؛ اینکه در ۵ تقابل پیشین، ۳ بار کرواسی پیروز شده، یک بازی به تساوی رسیده و آرژانتین فقط یک بار پیروز شده است.
مهمترین تقابل پیشین دو تیم در مرحله گروهی جام جهانی ۲۰۱۸ بود و کرواسی در این بازی با نتیجه ۳ بر صفر برنده شد.
آنچه درباره کرواسی بسیار جالب توجه است، آمار این تیم در کشاندن بازی به وقت اضافه و پنالتی است.
کرواسی از جام جهانی ۹۸ به این سو، سه بار تا دستکم نیمه نهایی جام جهانی رسیده اما فقط در یک بازی حذفی در وقت قانونی ۹۰ دقیقه به پیروزی رسیده، آن هم مقابل آلمان در یکچهارم نهایی جام جهانی ۱۹۹۸ بوده است.
کرواسی در جام جهانی قبلی روسیه و دانمارک را در پنالتی شکست داد و در نیمه نهایی هم با انگلیس در ۹۰ دقیقه ۱-۱ به تساوی رسید و بعد در وقت اضافه با گل ایوان پریسیچ پیروز شد و به فینال صعود کرد.
این بار هم در مرحله گروهی دوم شد و ژاپن و برزیل را در ضربات پنالتی حذف کرد.
هرچند آرژانتین هم هلند را در ضربات پنالتی شکست داده تا به نیمه نهایی برسد، اما همچنان آمار خیرهکننده کرواسی در پیروزیهای پس از وقت ۹۰ دقیقه ای بازی، برتری روانی به این تیم در وقت اضافه و پنالتی خواهد داد.
معضل دالیچ در خط حمله
در آستانه این بازی بزرگ دالیچ سرمربی کرواسی با تاکید روی اینکه «در بازی امشب فشار روی لیونل مسی و آرژانتین است» کوشید فشار فنی و روانی روی تیمش را کاهش دهد.
این البته حقیقت هم دارد. مسی مثل رونالدو احتمالا در آخرین جام جهانی خود حضور دارد و آرژانتین هم تیمی پرستاره تر از کرواسی است.
مثلا کرواسی در خط حمله واقعا دچار کمبود بازیکن بزرگ است و به همین دلیل دالیچ در بازیهای گذشته چند بار به تناوب مهاجم مرکزی اصلی خود را تغییر داده، در حالی که در جام جهانی قبلی مانزوکیچ مهاجم برجسته کرواسی در ترکیب این تیم حضور داشت؛ کسی که حالا یکی از دستیاران دالیچ در کادرفنی تیم کرواسی است.
دالیچ در قلب خط میانی یک مثلث آماده و موثر دارد؛ مارسلو بروزوویچ، متیو کواچیچ و لوکا مودریچ.
در قلب خط دفاع هم ژوسکو گواردیول که قیمت تقریبی او برای جدایی از لایپزیگ و پیوستن به یک تیم بزرگ اروپایی حدود ۹۰ میلیون یورو محاسبه شده، کنار دژان لوورن باتجربه قرار دارد.
کرواسی در چارچوب دروازه هم بازیکنی دارد که یکی از ستارگان جام تا اینجای کار بوده؛ دومنیک لیواکوویچ دروازهبان دینامو زاگرب.
با این همه کرواسی همچنان در خط حمله چندان مهره های ویژه ای ندارد.
پریسیچ در سیستم ۳-۳-۴ مهاجم سمت چپ خواهد بود اما برای مهاجم مرکزی و سمت راست از بین چند گزینه مثل پازالیچ ، آندره کراماریچ و برونو پتکوویچ باید ببینیم کدام بازیکنان در ترکیب اصلی حاضر خواهند بود.
پتکوویچ زننده گل سرنوشت ساز به برزیل بود اما احتمالا مثل آن بازی، در ترکیب اصلی قرار نخواهد داشت.
مالکیت توپ با رهبری مودریچ
ویژگی برجسته در شکل بازی کرواسی این است که آنها مقابل هر حریفی می توانند زمان قابل توجهی از بازی را صاحب توپ باشند.
در پایان ۱۲۰ دقیقه بازی مقابل برزیل مالکیت توپ ۵۰ به ۵۰ بود و کرواسی با توجه به سه هافبک پا به توپی که دارد، می تواند آماری نزدیک به آنچه مقابل برزیل ثبت کرده بود را برابر آرژانتین هم داشته باشد.
لیونل اسکالونی سرمربی آرژانتین اصراری به مالکیت توپ ندارد و در نیمه اول بازی با هلند هم نشان داد که از عقب نشستن تیمش و تمرکز روی انتقال سریع به حمله پس از توپ گیری از حریف استقبال می کند، به خصوص با داشتن مسی و خوان آلوارز که در این فاز مهارت دارند.
احتمال بازگشت دیماریا
آرژانتین در بازیهای قبلی چند بار تغییر سیستم داد و مقابل هلند هم بازی را با سیستم ۳-۴-۳ شروع کرد. این بار مارکوس آکونیا به دلیل دریافت کارت قرمز مقابل هلند، در ترکیب حضور ندارد و شاید همین باعث شود اسکالونی به سیستم ۳-۳-۴ برگردد.
به این ترتیب کریستین رومرو و نیکولاس اوتامندی در قلب خط دفاع قرار می گیرند، ناهور مولانا، دفاع راست است و نیکولاس تالیافیکو در سمت چپ خط دفاع بازی خواهد کرد.
در مثلث خط میانی احتمالا تغییری ایجاد نمی شود و بار دیگر رودریگو، دی پائول و مک آلیستر جلوتر از انزو فرناندز قرار خواهند گرفت.
در خط حمله اما احتمال بازگشت آنخل دی ماریا به ترکیب زیاد است؛ بازیکنی که مقابل هلند در ترکیب اصلی نبود اما این بار می تواند ضلع سوم مثلث خط حمله را کنار مسی و آلوارز تشکیل دهد.
هراس از توپهای بلند
آرژانتین مقابل هلند در ۱۵ دقیقه پایانی، با ورود مهاجمان بلند قامت هلند به میدان و رو آوردن این تیم به ارسال های بلند دچار مشکلات ویژه شد، به خصوص که تیم اسکالونی، به طور متوسط کوتاه قدترین تیم تورنمنت است.
دالیچ هم قطعا روی این موضوع حساب ویژه باز کرده و روی ضربات ایستگاهی غیرمستقیم برنامههای ویژه برای ضربه زدن به آرژانتین خواهد داشت.
نقطه قوت آرژانتین اما جدا از فرم عالی مسی و تصمیمات این ستاره در اطراف و داخل محوطه جریمه حریف، نیمکت پرستاره ای است که قابل مقایسه با دارایی کرواسی روی نیمکتش نیست.
اسکالونی برای دفاعیتر کردن تیمش لیساندرو مارتینز و پاردس را روی نیمکت دارد و اگر نیاز به هجومیتر کردن ترکیب هم باشد، می تواند لائتارو مارتینز و حتا پائولو دیبالا را به میدان بفرستد.
یک تفاوت بزرگ میان دو تیم در انتظار جامعه و رسانه هاست؛ کادرفنی و بازیکنان کرواسی به خاطر پیروزی مقابل برزیل و صعود به نیمه نهایی، حالا قهرمانان ملی کشور خود هستند، آن هم پس از حضور در فینال دوره قبلی.
برای بازیکنان و مربیان آرژانتین اما همه چیز بستگی به نتیجه بازی امشب دارد؛ نکته ای که دالیچ آگاهانه در کنفرانس مطبوعاتی خود روی آن تاکید کرد.
آرژانتین امشب باید ببرد اما کرواسی تلاش می کند برنده باشد.