هشدار صریح بایدن در مورد احتمال توسل پوتین به سلاح اتمی
در پی تهدیدهای پیاپی تلویحی یا مستقیم روسیه در احتمال توسل به سلاح اتمی در پی شکستهای نظامیاش در جنگ اوکراین، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد که «خطر وقوع جنگ هستهای، در حد آخرالزمان، بیشتر از هر هنگام دیگر در ۶۰ سال گذشته است».
جو بایدن روز پنجشنبه، ۱۴ مهر، گفت از بعد از بحران موشکی آمریکا و کوبا در سال ۱۹۶۲ میلادی، وضعیت کنونی، بالاترین سطح خطر برای احتمال بروز یک جنگ هستهای است.
او اظهار داشت: «(ولایمیر) پوتین که از استفاده از سلاح اتمی، بیولوژیک و شیمیایی حرف میزند، شوخی نمیکند؛ ممکن است به آخرالزمان ختم شود.»
آمریکا در سال ۱۹۶۲ در زمان ریاست جمهوری جان اف. کندی برای جنگ هستهای با اتحاد جماهیری شوروی به رهبری نیکیتا خروشچف، در پی استقرار موشکهای دوربرد شوروی در خاک کوبا، کشور متحد شوروی، آماده شده بود. آن واقعه ۱۳ روزه نزدیک بود که «جنگ سرد» میان آمریکا و شوروی را به یک نبرد هستهای تمامعیار تبدیل کند.
جو بایدن روز پنجشنبه در نیویورک گفت که استفاده روسیه از «سلاح هستهای تاکتیکی» میتواند «به سرعت به ویرانی جهانی منجر شود».
آقای بایدن دو هفته پیش خطاب به ولادیمیر پوتین در مورد کاربرد جنگافزار اتمی تاکتیکی گفت: «نکن، نکن، نکن» و گرنه روسیه با عقوبت لازم روبهرو شده و آمریکا در برداشتن گامهای متناسب با تحرکات روسیه، تردید نخواهد کرد.
اما علیرغم این هشدارِ اکیدِ آقای بایدن، ولادیمیر پوتین هفته گذشته در مراسم رسمی «الحاق» چهار استان اوکراین به خاک فدراسیون روسیه، تهدید تلویحی نسبت به استفاده احتمالی از سلاح هستهای را برای «دفاع از خاک روسیه از طریق کاربرد تمامی ابزارها و تجهیزات» مطرح کرد.
دمیتری مدودف، رئیس جمهوری و نخست وزیر پیشین روسیه، صریحتر از آقای پوتین احتمال استفاده از سلاح هستهای را برای دفاع از اراضی که روسیه به خاک خود «ملحق» کرد مطرح کرده است.
رمضان قدیروف، رهبر منطقه خودمختار چچن و متحد کرملین، در روزهای گذشته در پی شکستهای فاحش میدانی نظامیان روسیه در منطقه لیمان، ضمن حملات لفظی شدید به شماری از فرماندهان ارتش روسیه و حقیر کردن آنان، گفت که روسیه در صورت شکست نظامی بعدی، باید استفاده از «بمب هستهای تاکتیکی» را لحاظ کند.
تهدیدهای رهبری کرملین و متحدانش، در حالی که روسیه دارای بزرگترین زرادخانه هستهای در جهان است، غرب را به خود مشغول کرده که آیا آقای پوتین، این مامور ۷۰ ساله پیشین کا.گ.ب، سرانجام به این سلاح متوسل خواهد شد یا نه.
آنگلا مرکل، صدراعظم پیشین آلمان، که کارشناس روسیه است و در زمان طولانی صدارت خود بیش از هر رهبر غربی دیگری مناسبات و مذاکرات متعدد با ولادیمیر پوتین داشته و او را به خوبی میشناسد، در روزهای گذشته هشدار داد که هشدارهای کرملین در مورد کاربرد سلاح اتمی تهدید توخالی نیست.
در این میان، اوکراین در روزهای گذشته تاکید کرده که زمینهای بیشتری از چهار استانی را که روسیه به خاک خود «منضم» کرد، باز پس گرفته است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز ۱۴ مهر گفت که «مدافعین اوکراینی» بیش از ۵۰۰ کیلومتر مربع و دهها شهرک در استان جنوبی خرسون را در روزهای اخیر پس گرفته و موفقیتهایی نیز در جبهه شرقی دارند و پیشرفتها در استان زاپوریژیا نیز چشمگیر است.
آقای زلنسکی گفت که پیمان ناتو باید «حملات پیشگیرانهای» را علیه روسیه انجام دهد تا از استفاده روسیه از سلاح هستهای جلوگیری کند.
روسیه دارای ۵۹۷۷ کلاهک هستهای است، در حالی که آمریکا ۵۴۲۸ کلاهک اتمی و مجموعه کشورهای دیگر عضو ناتو شامل بریتانیا و فرانسه، ۵۱۵ کلاهک هستهای دارند.
کارشناسان نظامی غربی ارزیابی کردهاند که در زرادخانه هستهای روسیه حدود دو هزار بمب موسوم به «تاکتیکی» نیز موجود است، که ده برابر شمار این نوع بمبها در دست کشورهای غربی است.
بمبهای «تاکتیکی» که بمب به اصطلاح «کثیف» نیز نامیده میشوند، توان کمتری از کلاهک هستهای دارند.
روسیه همچنین دارای نسل جدیدی از موشکهای مافوق صوت است که ادعا میکند «غیر قابل رهگیری» است و ظاهرا غرب هنوز فاقد این نسل نوین از نوع مشابه این موشکها است.