هواپیمای حامل پنج زندانی دوتابعیتی که از ایران آزاد شده بودند در آمریکا فرود آمد
منبع تصویر، Reuters
هواپیمای حامل پنج آمریکایی آزاد شده در آمریکا به زمین نشست. براساس گزارشها هواپیمای حامل این زندانیان در فرودگاه نظامی دیویسون در فوردبلوور ویرجینیا فرود آمد.
روز دوشنبه (۱۸ سپتامبر – ۲۷ شهریور) پس از آنکه ۶ میلیارد دلار وجوه مسدود شده در کره جنوبی از طریق سوئیس به بانک های دوحه منتقل شد، سیامک نمازی، عماد شرقی، مراد طاهباز و دو زندانی دیگر که نامی از آنها برده نشده است، براساس توافق صورت گرفته میان ایران و ایالات متحده آمریکا از ایران خارج شدند و به دوحه رسیدند.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، نیز فرمان عفو پنج زندانی ایرانی را در آمریکا صادر کرد که دو تن از آنها در همان روز مبادله به ایران بازگشتند. در همین رابطه ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، دیروز (دوشنبه ۱۸ سپتامبر-۲۷ شهریور) تایید کرد که از بین این زندانیان دو نفر از آنها به ایران باز میگردند، دو نفر در آمریکا میمانند و یک نفر به کشور دیگری میرود.
تا کنون جزئیات بیشتری از ورود زندانیان آزاد شده دو تابعیتی به آمریکا منتشر نشده است.
بنابر گزارش سیانان آمریکاییهای آزاد شده قادر خواهند بود تا برای بازگشت به روند «عادی زندگی» پس از یک دوران سخت از برنامه وزارت دفاع این کشور با عنوان «اقدامات حمایتی پس از دوران انزوا» (PISA) بهره ببرند.
توافق تبادل زندانیان «ماه گذشته» پس از یک سال مذاکرات غیرمستقیم بدست آمد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، پس از آزادی این افراد در بیانیهای از آزادی و بازگشت زندانیان به «خانه استقبال کرد». او در همان روز تحریمهای تازهای هم علیه ایران اعلام کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، نیز با اعلام خبر «آزادی و خروج۷ آمریکایی ایرانیتبار» از جمله پنج زندانی از ایران، از کشورهای عمان، سوئيس، قطر وبریتانیا به دلیل «ایفای نقش حیاتی» در آزادی این عده تشکر کرد. افی نمازی، مادر سیامک نمازی و ویدا طاهباز همسر مراد طاهباز هم که اجازه خروج از ایران نداشتند در جریان این مبادله و درهواپیمایی که از تهران به دوحه و از دوحه به واشنگتن پرواز کرد حضور داشتند.
مخالفان دولت در آمریکا این توافق را «باج دادن به رژیم ایران» آن هم در سالگرد اعتراضات و کشته شدن مهسا امینی خواندهاند. مایکل مکال، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، گفته بود هرچند او از آزادی «گروگانها» خوشحال است، اما این توافق بدعتی بد به جا میگذارد.
رضا پهلوی، ولیعهد سابق ایران، هم هفته گذشته توافق آمریکا و ایران برای تبادل پنج زندانی را «باج دهی» دولت جو بایدن خواند و به دولت آمریکا هشدار داد که «مردم ایران فراموش نمیکنند چه کسانی در کنار قاتلینشان ایستادند».
صنم وکیل، مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در اندیشکده «چتم هاوس» هم در عین حال به بیبیسی گفت که استفاده از کلمه «گروگان» برای توصیف این زندانیان که در ایران حبس بودهاند، «مناسب است.»
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران، اما تفاهم تبادل زندانی را اقدامی «انساندوستانه» خواند.
همزمان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، در نیویورک در نشستی با عنوان «دیدار با اندیشمندان سیاست خارجی آمریکا» در پاسخ به سوالی در این باره گفت «واژه گروگانگیری برای زندانیان آمریکایی واژه درستی نیست. تمام افراد زندانی در ایران دارای اتهاماتی بودهاند و مرتکب جرم شدند. اگر تبادلی صورت گرفته و مجازات متهمیناجرا نشده به خاطر نگاه انسان دوستانه جمهوری اسلامی است.»
آقای رئیسی برای شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد به آمریکا رفته است.
دستیاران آقای بایدن میگویند فرایند برای نظارت بر پولهای آزاد شده در نظر گرفتهاند تا اطمینان یابد این رقم برای خرید کالاهای بشردوستانه خرج میشود.