واکنشها به اقدام نمایشی یک معترض ناشناس در پکن
نمایی از پل سیتونگ در شهر پکن و بیلبورد نصب شده بر آن در روز پنجشنبه، همچنین گزارش شده که فرد معترض روی پل لاستیک آتش زده است
یک معترض ناشناس در اقدامی نادر در شهر پکن بیلبوردی را در انتقاد از شی جینپینگ، رئیس جمهور چین به نمایش گذاشت. این اقدام انعکاس گستردهای در شبکه های اجتماعی داشت.
این معترض به بالای پل سیتونگ در منطقه هایدان پکن رفته بود و دو بنر بزرگ را نصب کرده و خواهان پایان دادن به سیاست خشن در قبال کنترل بیماری کرونا موسوم به «کووید صفر» و سرنگونی شی جین پینگ شده بود.
در حالی که رسانههای دولتی در چین درباره این رویداد سکوت کردند، عکسها و ویدئوهای این بنرها به طور گسترده در شبکههای اجتماعی منتشر شد. همین باعث شد که مسئولان چینی به سانسور این تصاویر از شبکه های اجتماعی و پلتفرمهایی که بیشتر توسط چینیها استفاده میشود، مثل ویچت دست بزنند.
این اقدام اعتراضی، روز پنجشنبه ۲۱ مهر ماه، ۱۳ اکتبر و در آستانه برگزاری کنگره تاریخی حزب کمونیست چین انجام شد.
انتظار میرود که در کنگره امسال آقای شی برای سومین بار به عنوان رهبر حزب انتخاب شود و قدرت خود را تثبیت کند.
این فرد معترض همچنین چند لاستیک خودرو را آتش زد و صدای سردادن شعارهایی با صدای بلند شنیده میشد.
گزارش شده که یک نفر در رابطه با این اقدام اعتراضی بازداشت شده است. تصاویر منتشر شده نشان میدهد که ماموران پلیس گرد یک شخص که کلاه ایمنی زرد رنگ به سر و لباس نارنجی به تن داشته جمع شدند.
بیبیسی از پلیس محلی درباره این خبر پرسیده است.
بسیاری اقدام این معترض تنها را ستودند و او را «قهرمان» نامیدند.
برخی هم با الهام از اتفاقات تابستان ۱۹۸۹ و کشتار میدان تیانانمن پکن او را «مرد تانکها جدید» نامیدند.
در تابستان ۱۹۸۹، صدها و احتمالاً چند هزار نفر از تظاهرکنندگان صلحآمیز طرفدار دموکراسی در تهاجم نیروهای چین در میدان تیانانمن پکن کشته شدند.
در این حادثه نیروهای نظامی با تانک و خودرو به این میدان اعزام شده بودند و به معترضان تیراندازی کردند.
«مرد تانکها» یا «شورشی ناشناس» لقبی بود که آن زمان رسانهها به یک فرد ناشناس چینی دادند.
بر اساس عکسی که منتشر شده، او کسی بود که صبح روز سرکوب در جلوی ستونی از تانکهای چینی ایستاد و مدتی مانع حرکت آنها شد.
تا به امروز از سرنوشت این مرد که جلوی تانکهای ارتش ایستاد، خبری در دست نیست.
تصور میشود که این معترض کلاه زرد و لباس کار نارنجی به تن داشته است
تحقیقات آنلاین رد معترض را به یک محقق و فیزیکدان چینی که اهل روستایی در استان شمالی هیلونگجیانگ بوده میرساند. بررسیهای بیبیسی با مقامات روستا تایید کرده که مردی با این نام در آنجا زندگی میکرده است.
او سندی را که بیشتر شبیه به یک بیانیه (مانیفست) بوده در سایت تحقیقاتی «ریسرچ گیت» منتشر کرده بود. این متن بعدا از این سایت حذف شد اما کپیهایی از روی آن دانلود شده است.
در این سند ۲۳ صفحهای او خواهان اعتصاب عمومی و اقدام به نافرمانی مدنی از جمله تخریب ایستگاههای آزمایش کووید در روز یکشنبه شده بود.
او هدف از این اقدامات را «جلوگیری از ادامه دیکتاتوری شی جین پینگ و حضور غیرقانونی او در قدرت» عنوان شده تا «چین بتواند در مسیر دموکراسی و آزادی قدم بگذارد.»
برخی از کاربران چینی در دو حساب توییتری این مرد جمع شدند و از او سپاسگزاری کردند.
یک کاربر نوشت: «تو یک قهرمان هستی و من برایت احترام قائل هستم» یک کاربر دیگر نوشت: «درود بر قهرمان مردم! امیدوارم به راحتی بازگردی.»
نام این مرد در میان عبارات اعتراضی است که امروز صبح به صورت آنلاین سانسور شده است. صبح امروز، جمعه ۱۴ اکتبر در سایت شبکه اجتماعی رسمی چین «وایبو» هیچ اشاره یا خبری در مورد این رویداد یافت نشد.
فیلمها و تصاویر اعتراض و کلیدواژههایی ازجمله نام محله «هایدان»، واژه «معترض پکن» و «پل سیتونگ» به سرعت محدود و حذف شده است.
پنجشنبه شب اثری از بیلبورد اعتراضی و معترض در روی پل دیده نمیشود
گرچه رسانههای چینی درباره این اعتراض گزارشی منتشر نکردند اما به نظر میرسد که هو شیجین، سردبیر سابق گلوبال تایمز، که عصر روز پنجشنبه توییت کرده بود که «اکثریت» مردم چین از حکومت حزب کمونیست حمایت میکنند و«به ثبات امیدوارند و با تحولات مخالف هستند» اشاره اش به این حادثه بوده است.
بسیاری از چینیها گزارش دادند که حسابهای کاربریشان در رسانههای اجتماعی و یا ویچت پس از به اشتراک گذاشتن تصاویر این اعتراض یا ارسال پیامی در این رابطه به طور موقت «مسدود شده است.»
بیبیسی برای تایید این مساله با شرکت «تنسنت»، مالک شبکه پیامرسان «ویچت» تماس گرفته است.
چنین اقدام اعتراضی چشمگیر و انتقاد در فضای عمومی از دولت در چین به ندرت اتفاق میافتد، هر چند که سیاست سختگیرانه چین در زمینه «کووید صفر» بر سرخوردگی و نارضایتی عمومی دامن زده است.
در سال ۲۰۱۸، زنی که پوستری از آقای شی، رهبر چین را خراب کرده بود و گفته بودند مخالف «ستمگری» اوست، در یک آسایشگاه بیماران روحی و روانی بستری شد.
اقدام این معترض چینی در زمان خاص سیاسی در پکن اتفاق افتاده است. به دلیل برگزاری کنگره حزب کمونیست که به مدت یک هفته است، انتظار میرود هزاران مامور پلیس در خیابانهای شهر پکن در حالت آماده باش باشند.