واکنش مجاهد به گزارش گروه بینالملل بحران در مورد «حضور فرماندهی طالبان پاکستان» در افغانستان
در پی هشدار احتمال حمله طالبان پاکستانی پلیس در پیشاور تمهیدات گسترده امنیتی را روی دست گرفته است
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان میگوید روابط کابل و اسلام آباد خوب است و مشکل تحریک طالبان پاکستانی مربوط به خود این کشور است.
گروه بینالمللی بحران در گزارشی به عنوان «طالبان پاکستانی، آزمون روابط اسلام آباد و کابل» گفته دو حمله بزرگ طالبان پاکستان به مقر پلیس در پیشاور، مقامهای اسلام آباد را وادار کرد تا در رویکرد خود برای مقابله با آنها راهکار نو بسنجد، در حالی که «حامیان اصلی آنها حکومت طالبان در کابل» است.
آقای مجاهد تحلیل منتشر شده در وبسایت گروه بینالمللی بحران را رد کرده و به طلوعنیوز کابل گفت: «مشکل تحریک طالبان پاکستانی مربوط به پاکستان است نه افغانها و اگر [اعضای طالبان پاکستان] بخواهند از خاک افغانستان علیه پاکستان استفاده کنند، ما اجازه استفاده از آن را نمیدهیم.»
سمینا احمد، تحلیلگر ارشد در دفتر اسلام آباد گروه بینالمللی بحران نوشته است این حملات «نشان داد که شورش تحریک طالبان پاکستان (تیتیپی) ابعاد تهدیدآمیزی به خود گرفته است.»
به گفته او «مرکز فرماندهی تحریک طالبان پاکستان در افغانستان است و سرعت حملات این گروه در پاکستان بلافاصله پس از به دست گرفتن کابل، پایتخت افغانستان توسط طالبان افغانستان در اوت/آگست ۲۰۲۱ افزایش یافته است.»
در حالی که طالبان در کابل با پیشنهاد میانجیگری میان اسلام آباد و تحریک طالبان پاکستان در این مدت اصرار داشته که اسلام آباد رویکرد گفتگو را در پیش بگیرد.
خانم احمد افزوده است «در حالی که رهبران سیاسی و نظامی پاکستان و همچنین بسیاری از تحلیلگران امنیتی این کشور، معتقدند که گفتگوهای صلح تنها شورشیان طالبان پاکستان را جسورتر کرد، این مذاکرات در نوامبر ۲۰۲۲، ناکام شد.»
گزارش افزوده که شبکه درونی طالبان پاکستان پس از سال ۲۰۱۶ که ارتش پاکستان دست به عملیات گسترده در ایالت خیبر پختونخواه زد روشنتر شد. این عملیاتها تا حد زیادی تحریک طالبان پاکستان را از کمربند مناطق قبیلهای پاکستان راند و بسیاری از جنگجویان را مجبور به عبور از مرز به سمت افغانستان کرد.
پس از به قدرت رسیدن طالبان در کابل، نورولی محسود، رئیس طالبان پاکستان، سوگند وفاداری این گروه را با هبت الله آخوندزاده، رهبر طالبان افغانستان تجدید کرد. رهبران پیشین تحریک طالبان پاکستان نیز قبلاً به رهبران طالبان افغان سوگند وفاداری خورده بودند.
محسود همچنین چندین گروه انشعابی تحریک طالبان پاکستان را مجدداً متحد کرد و ساختارهای عملیاتی از جمله «فرماندهی مرکزی در افغانستان» و ساختار دولت در سایه در ایالت خیبر پختونخواه و کمربند پشتونی ایالت بلوچستان به رهبری جناحهای قبیلهای مانند گروه مهمند را تقویت کرد.
خانم احمد افزوده که اسلامآباد مدتها نتوانسته ارتباط و آنچه روزنامهنگاران «پیوند ایدئولوژیک» بین تحریک طالبان پاکستان و متحدان طالبان افغان نامیدهاند، را ببیند.
در گذشته نیز اسلام آباد نیروهای ضد پاکستانی، به ویژه سازمانهای اطلاعاتی هند را به حمایت از تحریک طالبان پاکستان متهم میکرد.
در ۲۸ نوامبر، یک روز قبل از اینکه ژنرال عاصم منیر مسئولیت ریاست ستاد ارتش را از ژنرال باجوا بگیرد، طالبان پاکستان رسما آتش بس را که در هر صورت فقط روی کاغذ وجود داشت، نیز لغو کرد و در بیانیهای گفت: «حملات تلافیجویانه ما در سراسر کشور آغاز خواهد شد».
تحریک طالبان پاکستان از ژانویه/جنوری ۲۰۲۳ تاکنون دست به حملات بیشتر در خیبر پختونخواه و بلوچستان زده است.
«مسئولان امنیتی افزایش تصاعدی حملات طالبان پاکستان را به سه عامل مرتبط میدانند: فراهم بودن پناهگاه توسط طالبان افغان، دسترسی جنگجویان پاکستانی به سلاحهای پیشرفتهای که از ناتو در افغانستان بجا مانده است؛ و امتیازاتی که طی یک سال و نیم گذشته به این گروه در مذاکرات صلح اعطا شد، به ویژه انتخاب اجازه بازگشت صدها جنگجوی مسلح به پاکستان. در اوایل دسامبر ۲۰۲۲».
سازمان ملی مبارزه با تروریسم پاکستان در گزارشی به پارلمان اطلاع داده بود که خروج آمریکا از افغانستان به تحریک طالبان پاکستان، انگیزه بخشیده است.
با این وجود، واضح است که روابط کابل و اسلام آباد پس از حملات پیشاور و کراچی تیره شده است، موج انتقادهای اسلام آباد از کابل به خاطر دادن پناهگاه امن به اعضای طالبان پاکستان و همچنین درخواست از طالبان افغانستان برای قطع روابط با این گروه شدیدتر شده است.
بنا بر گزارشها، اسلامآباد میخواهد نگرانیهای خود را مستقیما با هبتالله آخوندزاده، در میان بگذارد. چنین گفتگوهایی «به احتمال زیاد ادامه دارد، اما از طریق کانالهای دور از چشم عموم».
به گفته رسانههای پاکستانی هیئت عالیرتبه پاکستانی در سفر به کابل «اطلاعات دقیقی در مورد محلهای تحریک طالبان پاکستان، از جمله رهبران ارشد آن، ارائه داده است.»
وزیر دفاع پاکستان پس از بازگشت از کابل به پارلمان گفت که «کابل با مهار طالبان پاکستان موافقت کرده است».
رسانههای پاکستانی گزارش دادند که «طالبان افغان موافقت کرده که جنگجویان تحریک طالبان پاکستان را خلع سلاح کرده و آنها را از مناطق هم مرز با پاکستان منتقل کنند، اما تنها در صورتی که اسلامآباد این هزینه آن را برعهده بگیرد.»
سخنگوی طالبان این موضوع را نیز قبلا رد کرده است.